Off-grid wonen met een accu voor zonnepanelen

Ga zoveel mogelijk off-grid met een accu voor zonnepanelen

In dit artikel vertellen we je of het mogelijk is om off-grid te wonen met een accu voor zonnepanelen. Met andere woorden: kan een zonnepanelen accu je geheel zelfvoorzienend maken?        

Zelfvoorzienend zijn met een accu voor zonnepanelen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huis van energie te voorzien met behulp van zonnepanelen. Het opwekken van zonne-energie is niet alleen milieuvriendelijk, maar kan je ook aanzienlijk helpen besparen op de energierekening. Toch zijn er enkele uitdagingen waar je mee te maken krijgt als je volledig wil overschakelen op zonne-energie. We spreken daarbij ook wel over off-grid gaan.

Wat is een accu voor zonnepanelen en hoe werkt het?

Off-grid wonen betekent dat je een zelfvoorzienende levensstijl hebt, waarbij je niet afhankelijk bent van onder meer het elektriciteitsnet. Een van de uitdagingen bij het off-grid wonen is het opslaan van de energie die wordt opgewekt met zonnepanelen. Een accu voor zonnepanelen kan hierbij de slimme energie-oplossing zijn.

Een accu voor zonnepanelen, ook wel een zonnepanelen accu opslag genoemd, slaat de energie op die door de zonnepanelen wordt opgewekt. Deze energie kan later worden gebruikt wanneer de zon niet schijnt. Een zonnepanelen accu zorgt er dus voor dat er altijd voldoende energie beschikbaar is, zelfs op dagen met minder zonlicht. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnetwerk.

Off-grid met een accu voor zonnepanelen: ga zoveel mogelijk off-grid met een accu voor zonnepanelen.

In theorie off-grid wonen met een accu voor zonnepanelen

In theorie is het mogelijk om off-grid te gaan met een zonnepanelen accu opslag. Je moet dan alleen wel zorgen dat de zonnepanelen accu groot genoeg is om alle energiebehoeften van je huis te dekken. Dit betekent dat je rekening moet houden met het energieverbruik van alle apparaten en elektronica in je huis, evenals de grootte van je zonnepanelensysteem en de hoeveelheid energie die het kan opwekken.

Een ander belangrijk aspect om in gedachten te houden bij het off-grid gaan met een zonnepanelen accu, is dat het weer van invloed kan zijn op de hoeveelheid energie die je opwekt en opslaat. Als er bijvoorbeeld meerdere dagen achter elkaar slecht weer is, kan de opbrengst van je zonnepanelen lager zijn dan normaal. Dit kan betekenen dat je niet genoeg energie hebt om alle apparaten in je huis te gebruiken, tenzij je extra voorzorgsmaatregelen neemt.

In de praktijk off-grid wonen met een accu voor zonnepanelen

In de praktijk zal een zonnepanelen accu opslag je daarom (nog) niet geheel onafhankelijk maken. Wel hoef je een stuk minder elektriciteit van je energieleverancier te kopen. Ter vergelijking: zonder een zonnepanelen accu gebruik je ongeveer 30-50% van de door je zonnepanelen opgewekte elektriciteit. De rest wordt terug geleverd naar het net. Met een zonnepanelen accu opslag kun je je eigen gebruik van zonne-energieverbruik echter verdubbelen, tot wel 80%. Pas als de zonnepanelen accu leeg is, wordt er stroom afgenomen van je energieleverancier. Zo kun je je verbruik dus in ieder geval wel degelijk optimaliseren.

De andere voordelen van een accu voor zonnepanelen

Al met al kan een accu voor zonnepanelen een slimme energie-oplossing zijn voor huishoudens die zo veel mogelijk willen overschakelen op zonne-energie. Je verkleint daarmee sowieso je voetafdruk.  Doordat je minder energie van het netwerk afneemt, wordt er minder energie opgewekt door bijvoorbeeld kolencentrales. Hierdoor wordt de uitstoot van CO2 verminderd. Het gebruik van een zonnepanelen accu opslag biedt ook andere voordelen, zoals een stabielere energievoorziening.

Wil je meer weten over onze zonnepanelen accu? Neem gerust contact met ons op!

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: