Zorg en ICT: dit kan technologie betekenen voor de zorg

Zorg en ICT: e-health, zorg op afstand, wearables en meer

In dit artikel vertellen we je meer over zorg en ICT. Op welke manieren wordt informatie- en communicatie technologie toegepast in de zorg? We hebben aandacht voor e-health, zorg op afstand en meer.

Zorg en ICT: een definitie en voorbeelden van e-health

E-health is het gebruik van informatie- en communicatietechnologieën (met name het internet) om de gezondheid en de gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren. E-health is eigenlijk een containerbegrip: mensen gebruiken de term vaak voor alle digitale, elektronische en online hulpmiddelen en toepassingen in de zorg.

Je kunt mailen met je zorgverlener en online herhaalrecepten regelen. Ook kun je met een app bijhouden hoeveel stappen je hebt gezet op een dag en worden er sensoren in huis geplaatst om in de gaten houden of je valt. Er is waarschijnlijk zelfs nog meer digitaal geregeld dan je in eerste instantie zou denken, zoals bijvoorbeeld je elektronisch patiënten dossier en het online declareren van facturen. Ook zoeken veel mensen bijvoorbeeld eerst online naar informatie hun klachten voordat ze naar de huisarts gaan. Dit zijn allemaal voorbeelden van e-health.

Zorg en ICT: een definitie en voorbeelden van zorg op afstand

Een tweede voorbeeld van zorg en ICT: zorg op afstand. Bij zorg op afstand zijn consumenten niet meer plaats- en tijdsgebonden bij het ontvangen van zorg. Het gaat dan bijvoorbeeld om het online vragen stellen aan zorgverleners, bijvoorbeeld via een chatfunctie of beeldbellen. Of neem een patiëntportaal, waarin je je eigen medische gegevens kunt bekijken en contact kunt onderhouden met je zorgverleners.

Dankzij deze zorg op afstand hoeft een zorgverlener niet altijd meer bij de patiënt te zijn om advies te geven, een diagnose te stellen of zorg te verlenen. Hiermee kunnen we ook zorg op moeilijk bereikbare plekken en in ontwikkelingslanden verbeteren. Ook in de geestelijke gezondheidszorg wordt zorg op afstand steeds vaker toegepast. Het gaat dan onder meer om online zelfhulpprogramma’s over slapen, piekeren en alcoholgebruik.

Zorg en ICT: wat technologie kan betekenen, beschreven met vier voorbeelden van zorg en ICT

Zorg en ICT: een definitie en voorbeelden van het Internet of Things

Het Internet of Things (IoT) vindt steeds beter zijn weg naar de zorg. Veel toepassingen richten zich op de monitoring van patiënten. Met sensoren kunnen artsen in real-time de gezondheidstoestand van een patiënt volgen en ernaar handelen. De arts kan in kortere tijd veel meer patiënten analyseren, en sneller patronen herkennen en de behandeling aanpassen. Bij een noodgeval kan er vervolgens automatisch contact gemaakt worden met hulpdiensten. Het IoT biedt mensen ook de mogelijkheid om meer controle te nemen over hun eigen gezondheid. Zo zijn er medicijnboxen die een waarschuwing geven als het tijd is voor inname. Het apparaat opent een vakje met de juiste dosis medicijnen en geeft vervolgens naasten of verzorgenden een seintje wanneer de medicijnen ingenomen zijn. Denk in deze categorie ook aan slimme sensoren die doorgeven of er in huis nog sprake is van beweging.

Zorg en ICT: een definitie en voorbeelden van wearables

In het verlengde van het IoT bespreken we ons laatste voorbeeld van zorg en ICT: wearables. Draagbare technologie in de zorg omvat elektronische apparaten die consumenten en patiënten kunnen dragen, zoals activity trackers en smartwatches. Wearables zijn ontworpen om data over de gezondheid en activiteit van de gebruikers te verzamelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om waardes als hartslag en bloeddruk.

Tegenwoordig zien we daarnaast steeds meer slimme, draagbare apparaten, die de gegevens niet enkel meer verzamelen, maar ook analyseren. Na die analyse kan er dan autonoom een beslissing genomen, bijvoorbeeld om een alarmdienst in te schakelen.

Wat kan 3Bplus betekenen op het gebied van zorg en ICT?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen wat betreft zorg en ICT? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van slimme technologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: