Wat is de 5G snelheid en wat zijn de voordelen daarvan?

5G snelheid: hoe snel is 5G en wat zijn de voordelen daarvan?

In dit artikel gaan we in op de 5G snelheid. Hoe snel is 5G eigenlijk? En hoeveel sneller dan 4G is het? Ook leggen we je uit waarom het zo belangrijk is dat we (in de toekomst) beschikking hebben over een sneller mobiel netwerk.

5G snelheid: een korte definitie van het mobiele netwerk

Wat is de 5G snelheid? Voordat we die vraag beantwoorden eerst nog even een korte definitie. 5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Kenmerkend voor 5G is de hoge snelheid. Met 5G kunnen we meer data versturen met een kleinere vertraging. Ook kunnen er veel meer apparaten op aangesloten worden. Met 5G kunnen we dus met meer mensen tegelijk nóg sneller en soepeler internetten via onze mobiele telefoons, ook op drukke plekken, zoals op festivals.

5G snelheid: wat is de snelheid van het 5G-netwerk?

Kenmerkend voor 5G is de hoge snelheid. De snelheid kan oplopen tot 10 Gbps. Bij 4G ligt de downloadsnelheid tussen de 100 Mbps en 1 Gbps. Als we 4G en 5G vergelijken, is de pieksnelheid van die laatste 10 tot 100 keer groter. In ieder geval in theorie. Aangezien andere landen al veel langer gebruikmaken van 5G wenden we ons voor wat data uit de praktijk naar Amerika. Onderzoek laat zien dat 5G-gebruikers in Amerika met een behaalde snelheid van 1815 Mbps kunnen downloaden. Ter vergelijking: met 4G wordt een snelheid van 678 Mbps behaald.

5G snelheid: een uitbreiding én versnelling van 4G

5G bouwt voort op 4G-technologie. In beide gevallen gaat het namelijk om het draadloos verzenden en ontvangen van data. 5G is een uitbreiding of versnelling van wat 4G doet. Het is ook niet zo dat we met de komst van 5G meteen afscheid nemen van 4G: zeker in eerste instantie zal 5G naast de huidige mobiele netwerken bestaan. De werkelijke waarde van 5G schuilt niet in wat het mogelijk maakt, bijvoorbeeld dus sneller internet.

5G snelheid: is een nog sneller netwerk echt nodig?

De superhoge 5G snelheid is natuurlijk een droom voor iedereen die wel eens online gaat op zijn mobiele telefoon. Naar verwachting zijn er 2025 zo’n 2,45 miljard 5G-abonnementen actief. En dat gaat puur om abonnementen voor smartphones. Als je alle 5G-connecties (van bijvoorbeeld Internet of Things-toepassingen) meetelt, valt dat getal natuurlijk nog veel hoger uit! Want: 5G is niet alleen bruikbaar op je telefoon, maar voor allerlei toepassingen die gebruik maken van een draadloos netwerk.

5G snelheid: het is slechts één van de voordelen van 5G

Een snellere verbinding is niet alleen handig voor je smartphone, het is zelfs onmisbaar voor allerlei Internet of Things-toepassingen, waaronder in de toekomst bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s, smart industrie en operaties op afstand. Het 4G-netwerk is voor dat soort toepassingen nu nog te traag. Wat 5G daarnaast zo geschikt maakt voor dit soort toepassingen is het feit dat er heel veel apparaten op aan gesloten kunnen worden en dat de latency erg laag is. De vertraging tussen het versturen en ontvangen van data is bij 5G slechts één milliseconde.

5G snelheid: wat kan 3Bplus voor je bedrijf betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen wat betreft 5G? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom én slimme technologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: