Wifi wachtwoord en andere wifi beveiligingstips

Wifi wachtwoord instellen en meer beveiligingstips voor je wifinetwerk

In dit artikel vertellen we je alles over het beveiligen van je wifinetwerk, te beginnen met het instellen van een wifiwachtwoord. We zetten zeven tips voor je op een rijtje.

Wifi wachtwoord: je wifinetwerk beveiligen doe je zo

Providers maken het je tegenwoordig heel gemakkelijk om een wifiverbinding op te zetten. Jammer genoeg is het voor criminelen vaak bijna net zo gemakkelijk om toegang te krijgen tot je wifinetwerk… Een wifiwachtwoord instellen is één van de dingen die je kunt doen om je netwerk te beveiligen. Daarmee maak je het hackers al een stuk lastiger. We leggen je graag uit hoe je dat doet én geven je een aantal andere tips mee om je wifinetwerk verder te beveiligen.

1. Wifi wachtwoord: wachtwoord en gebruikersnaam wijzigen

Om je wifinetwerk te beveiligen, raden we je aan om een wachtwoord toe te voegen. Je doet dat door eerst verbinding te maken met je modem. Eenmaal binnen zie je allerlei instellingen, waaronder opties voor het instellen van een wachtwoord. Staat er al een standaardwachtwoord ingevoerd? Verander deze dan. Standaardwachtwoorden zijn niet veilig. Datzelfde geldt voor de loginnaam, die vaak standaard iets als ‘admin’ is.

2. Wifi wachtwoord: zo kies je een sterk wachtwoord

Uiteraard vermijd je eenvoudige wachtwoorden als ‘123456’ of ‘welkom01’. Iemand die je wifinetwerk wil hacken, probeert vaak eerst deze veelgebruikte wachtwoorden uit. Gebruik ook geen persoonlijke informatie, zoals je naam, geboortedatum of woonplaats. Kies voor een wachtwoord dat je verder nergens voor gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld een (lange) wachtwoordzin, inclusief wat spelfouten en speciale tekens op verschillende plekken.

Wifi wachtwoord: je wifi wachtwoord instellen en zes andere wifibeveiligingstips.

3. Wifi wachtwoord: geef je wifinetwerk een neutrale naam

Wifinetwerken hebben een naam, de SSID. Wanneer je de standaardnaam niet verandert, kunnen hackers gemakkelijk achterhalen van wie een router is, van welke provider je klant bent en om welk soort modem het gaat. Dat is gevaarlijk omdat ieder type modem zijn eigen zwakheden heeft. Je doet er goed aan je wifinetwerk een neutrale naam te geven. Dus geen providernaam of eigen achternaam.

4. Wifi wachtwoord: encryptie met WPA of WPA2 instellen

Als vierde tip geven we je mee om encryptie aan te zetten. Je vindt die opties wederom door verbinding te maken met je modem. Zoek vervolgens naar opties als beveiligingsinstellingen of security. Je kunt daar voor verschillende encryptiemogelijkheden kiezen. Omdat WEP niet veilig is, gebruik je bij voorkeur WPA of zelfs WPA2. Je kunt bij WPA2 kiezen tussen twee encryptiemethoden, namelijk AES of TKIP. AES is de sterkste encryptiemethode.

5. Wifi wachtwoord: voeg mac-adressen aan je modem toe

En dan onze vijfde tip: voeg mac-adressen aan je modem toe. Zo’n adres is een uniek identificatienummer voor de verschillende apparaten op je netwerk. Door mac-adressen toe te voegen, kun je voorkomen dat niet-toevoegde apparaten verbinding maken met je netwerk.

6. Wifi wachtwoord: schakel WPS, UpnP en remote access uit

Schakel (voor zover mogelijk) WPS, UpnP en Remote Access uit. Deze opties zijn handig, maar ook gemakkelijk te misbruiken. Zo kun je met WPS en UPnP bijvoorbeeld apparaten zonder lastige configuratie verbinden met je wifi. En door remote access in te schakelen, kun je vanaf een externe locatie bij je modeminstellingen. Je zet daarmee je configuratie open voor internet.

7. Wifi wachtwoord: controleer de firewall van je modem

En dan onze laatste tip om je wifinetwerk te beveiligen: controleer voor de zekerheid of de firewall van je router wel aanstaat. Gelukkig staat deze in de meeste gevallen deze automatisch aan, maar een extra controle is altijd verstandig.

Wifi wachtwoord: wat kan een hacker met je wachtwoord?

Veel mensen denken dat ze helemaal niet interessant zijn voor hackers. Wat maakt het uit als een hacker toegang heeft tot je netwerk? Als een hacker verbonden is met hetzelfde netwerk als jij, kan hij data onderscheppen die jij naar websites verstuurt. Daaronder ook je wachtwoorden, zoals van je social media en je bank.

Wifi wachtwoord en meer beveiliging: wat kan 3Bplus betekenen?

Met de explosieve groei van het gebruik van mobiele apparaten is een goede, stabiele wifi-voorziening voor veel bedrijven cruciaal. Bij 3Bplus kijken we graag naar de beste internet- en wifi-oplossingen voor jouw bedrijf. We zetten zoveel mogelijk standaardoplossingen in om de kosten zo laag mogelijk te houden, maar kunnen ook maatwerk bieden als dat beter is voor je business. 3Bplus adviseert, scant je huidige situatie en richt je netwerk in, voor inpandige en outdoor wifi. Zodat jij, en je gasten of bezoekers, altijd en overal online kunnen zijn.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: