078-2034021 [email protected]

Augmented Reality: definitie en Augmented Reality-toepassingen

Augmented Reality (AR): alles dat je moet weten over Augmented Reality

In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten over Augmented Reality (AR). Wat is AR en wat is het verschil met Virtual Reality? Ook geven we voorbeelden van toepassingen in verschillende sectoren.

Augmented Reality: we geven een korte definitie van AR

Augmented Reality (AR) betekent zoveel als aangevulde werkelijkheid. Het aanvullen van de werkelijkheid doet AR met digitale componenten, zoals afbeeldingen. Deze afbeeldingen worden in real-time aan een livebeeld van de werkelijkheid toegevoegd. Er wordt dus een extra informatielaag toegevoegd. Je vindt AR-toepassingen op drie verschillende systemen: mobiele apparaten (smartphones, tablets), smart glasses en en head-mounted displays.

Augmented Reality: wat is het verschil met Virtual Reality?

Augmented Reality wordt vaak in één adem genoemd met Virtual Reality (VR). Het zijn echter twee heel verschillende technologieën. Zo wordt bij VR de ervaring van de echte wereld vervangen door een gesimuleerde werkelijkheid. Omdat een VR-bril niet doorzichtig is, wordt de echte wereld geblokkeerd. Een AR-bril is echter wél doorzichtig. De technologie voegt ‘slechts’ een extra informatielaag (afbeeldingen, video, data) toe aan de echte werkelijkheid.

Alles over Augmented Reality: definitie, Augmented Reality-toepassingen en het verschil met VR.

Augmented Reality: toepassingen voor bedrijven en industrie

De media maken al veelvuldig gebruik van Augmented Reality. Neem de gamesindustrie: met AR is het mogelijk om de gameplay naar de echte wereld te verplaatsen. Denk maar eens aan Pokémon GO. Daarnaast wordt AR ook al geruime tijd toegepast bij tv-uitzendingen, bijvoorbeeld bij het weerbericht en tijdens sportwedstrijden. Zo wordt er bij zwemwedstrijden bijvoorbeeld een lijn in beeld getoond, die de positie van de recordhouder aangeeft.

Ook in de industrie kan AR van grote toegevoegde waarde zijn. De technologie maakt het mogelijk om een extra informatielaag bovenop machines en andere apparaten te leggen. Bijvoorbeeld in de vorm van een soort röntgenvisie van het apparaat, zodat alle onderdelen zichtbaar zijn. Handig bij reparaties, zeker als er real-time instructies toegevoegd worden voor de monteur. AR kan ook ingezet worden bij het visualiseren van bouwprojecten. Nog voordat de eerste schep de grond in gaat, kunnen we modellen van gebouwen, ondergrondse structuren, kabels en leidingen visualiseren. Of neem schepen, waarbij AR ervoor zorgt dat de bemanning voortdurend op de hoogte wordt gehouden van belangrijke informatie, zoals koers en snelheid van het schip, ongeacht hun locatie.

Augmented Reality: toepassingen in de gezondheidszorg

Met Augmented Reality kan lesstof tot leven worden gebracht. Bijvoorbeeld bij het bestuderen van de menselijke anatomie. Met AR kunnen we een 2D-afbeelding van het menselijke hart veranderen in een in 3D-model van een hart dat echt lijkt te kloppen. Je kunt het hart draaien en inzoomen om details te bestuderen. AR kan ook worden ingezet bij het plannen van behandelingen, zoals operaties. Met AR kunnen we CT-scans over het lichaam leggen, zodat tumoren gevisualiseerd kunnen worden. Ook kan er tijdens het opereren belangrijke informatie getoond worden. Op die manier hoeft de chirurg zijn hoofd niet af te wenden en kan hij zich blijven concentreren.

AR kan ook ingezet worden wanneer mensen thuis herstellen of revalideren. Zo kan AR patiënten eraan herinneren hun medicijnen in te nemen of gezonder te eten. Ook kan AR helpen om oefeningen uit te voeren en werken AR-games motiverend om fysiek en mentaal actief te blijven. Of neem een toepassing waarmee je door te knipperen met je oog een bladzijde om kunt slaan. Ideaal voor mensen met een beperking aan hun handen. Zorgpersoneel kan de AR-brillen ook meenemen naar patiënten. Stel dat een leerling niet goed weet hoe hij een been moet zwachtelen. Hij kan dan heel gemakkelijk instructies oproepen via de bril.

Augmented Reality: wat kan 3Bplus voor jouw bedrijf betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van AR? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties, onder meer in de zorg en op het gebied van smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.