In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten over Augmented Reality (AR). Wat is AR en wat is het verschil met Virtual Reality? Ook geven we voorbeelden van toepassingen in verschillende sectoren.
Augmented Reality (AR) betekent zoveel als aangevulde werkelijkheid. Het aanvullen van de werkelijkheid doet AR met digitale componenten, zoals afbeeldingen. Deze afbeeldingen worden in real-time aan een livebeeld van de werkelijkheid toegevoegd. Er wordt dus een extra informatielaag toegevoegd. Je vindt AR-toepassingen op drie verschillende systemen: mobiele apparaten (smartphones, tablets), smart glasses en en head-mounted displays.
AR-systemen bevatten verschillende onderdelen, zoals een processor, een display en sensoren. Vooral die sensoren zijn belangrijk. Deze geven het systeem namelijk inzicht in de omgeving. Alleen met dat inzicht wordt het mogelijk om een digitale toevoeging, zoals een afbeelding, bovenop de werkelijkheid te leggen en dat op de juiste plaats te doen. Ook bij beweging zijn de sensoren belangrijk: de beelden moeten met de gebruiker meebewegen als deze zich verplaatst, zodat een virtueel schilderij daadwerkelijk aan de muur blijft hangen.
Augmented Reality wordt vaak in één adem genoemd met Virtual Reality (VR). Het zijn echter twee heel verschillende technologieën. Zo wordt bij VR de ervaring van de echte wereld vervangen door een gesimuleerde werkelijkheid. Omdat een VR-bril niet doorzichtig is, wordt de echte wereld geblokkeerd. Een AR-bril is echter wél doorzichtig. De technologie voegt ‘slechts’ een extra informatielaag (afbeeldingen, video, data) toe aan de echte werkelijkheid.
Wist je dat Augmented Reality al heel lang op tv gebruikt wordt? Denk maar eens aan balbanen, voetbalscores en quizpunten, allemaal voorbeelden van AR-afbeeldingen die over het tv-beeld heen worden geplaatst – daarover hieronder meer. We willen maar aantonen dat AR dus een stuk minder futuristisch is dan veel mensen denken. Dat je nu veel meer over AR hoort, komt omdat de technologie inmiddels ook de consumentenmarkt bereikt heeft. Er zijn talloze AR-apps te downloaden voor je tablet of je smartphone, omdat deze apparaten tegenwoordig ook over voldoende rekenkracht, een display en sensoren beschikken.
Veel AR-apps voor consumenten zijn gericht op entertainment. Er zijn echter ook talloze voorbeelden te vinden in sectoren als de industrie en de zorg.
Zoals gezegd maken de media al veelvuldig gebruik van Augmented Reality. Bij voetbalwedstrijden wordt AR bijvoorbeeld gebruikt om reclame op het veld te laten zien. Of neem zwemwedstrijden, waarbij een lijn de positie van de huidige recordhouder laat zien. Denk ook aan de gamesindustrie: met AR is het mogelijk om de gameplay naar de echte wereld te verplaatsen. Denk maar eens aan Pokémon GO. Er worden ook AR-games ontwikkeld die binnen te spelen zijn, zoals AR-air hockey.
Augmented Reality kan ook ingezet worden voor marketing en sales. Marketingmateriaal kan bijvoorbeeld voorzien worden van een QR-code. Wanneer iemand de code scant, wordt er extra content geactiveerd, zoals een AR-video. Of neem het tot leven wekken van een platte 2D-tekening in een geanimeerde 3D-visualisatie, die vervolgens vergroot, gedraaid of gekeerd kan worden. De inzet van AR als visualisatietool is ideaal voor architecten en archeologisch onderzoek, waarbij oude structuren over het moderne landschap gelegd kunnen worden. Ook kunnen bij toeristische attracties informatie en historische gebeurtenissen getoond worden.
Slimme Augmented Reality-systemen kunnen teksten vertalen. Handig voor het ontcijferen van een menukaart op vakantie. We verwachten dat dit in de (nabije) toekomst ook mogelijk wordt met gesproken taal, die als ondertiteling verschijnt op het AR-apparaat van de gebruiker. Een van de voordelen van AR is dat gebruikers elkaar kunnen zien. Dat maakt AR tot de perfecte tool voor gezamenlijke projecten. Neem een architectenbureau, waarbij het gehele team het ontwerp vanuit zijn eigen perspectief kan bekijken, zelfs op afstand. Zo kan de een zich bezighouden met de bedrading, terwijl de ander werkt aan de steunbalken.
Ook in de industrie kan Augmented Reality van grote toegevoegde waarde zijn. De technologie maakt het mogelijk om een extra informatielaag bovenop machines en andere apparaten te leggen. Bijvoorbeeld in de vorm van een soort röntgenvisie van het apparaat, zodat alle onderdelen zichtbaar zijn. Handig bij reparaties, zeker als er real-time instructies toegevoegd worden voor de monteur. Dankzij dit soort informatie kunnen reparaties sneller en met minder fouten uitgevoerd worden. De AR-toepassing kan daarbij ook de status van de machine (bij elke stap) automatisch documenteren.
Augmented Reality kan ook ingezet worden bij het visualiseren van bouwprojecten. Nog voordat de eerste schep de grond in gaat, kunnen we modellen van gebouwen, ondergrondse structuren, kabels en leidingen visualiseren. Of neem schepen, waarbij AR ervoor zorgt dat de bemanning voortdurend op de hoogte wordt gehouden van belangrijke informatie, zoals koers en snelheid van het schip, ongeacht hun locatie. Dit soort informatie (verkeersinformatie, weersomstandigheden, toestand van de wegen) is natuurlijk ook enorm bruikbaar voor automobilisten.
Bijvoorbeeld bij het bestuderen van de menselijke anatomie. Met AR kunnen we een 2D-afbeelding van het menselijke hart veranderen in een in 3D-model van een hart dat echt lijkt te kloppen. Je kunt het hart draaien en inzoomen om details te bestuderen. AR kan ook worden ingezet bij het plannen van behandelingen, zoals operaties. Met AR kunnen we CT-scans over het lichaam leggen, zodat tumoren gevisualiseerd kunnen worden. Ook kan er tijdens het opereren belangrijke informatie getoond worden. Op die manier hoeft de chirurg zijn hoofd niet af te wenden en kan hij zich blijven concentreren.
Augmented Reality kan ook ingezet worden wanneer mensen thuis herstellen of revalideren. Zo kan AR patiënten eraan herinneren hun medicijnen in te nemen of gezonder te eten. Ook kan AR helpen om oefeningen uit te voeren en werken AR-games motiverend om fysiek en mentaal actief te blijven. Of neem een toepassing waarmee je door te knipperen met je oog een bladzijde om kunt slaan. Ideaal voor mensen met een beperking aan hun handen. Zorgpersoneel kan de AR-brillen ook meenemen naar patiënten. Stel dat een leerling niet goed weet hoe hij een been moet zwachtelen. Hij kan dan heel gemakkelijk instructies oproepen via de bril. Ten slotte noemen we AR-apps, die de impact van ziekten te illustreren. Zo kunnen naasten een beeld krijgen van wat de patiënt meemaakt, zoals bijvoorbeeld bij oogziekten als staar.
Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van AR? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties, onder meer in de zorg en op het gebied van smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.