078-2034021 algemeen@3bplus.nl

5G kan de adoptie van Internet of Things-toepassingen versnellen

5G is dankzij Vodafone sinds dit jaar in beperkte mate beschikbaar in Nederland. De verwachting is dat, zodra 5G landelijke dekking heeft en andere operators het aanbieden, organisaties het ook gaan gebruiken voor hun Internet of Things-toepassingen.

De 5G-revolutie voor het IoT

Eerder dachten veel mensen nog dat 5G geen revolutie zou veroorzaken in het Internet of Things-landschap. De redenering was dat de meeste IoT-toepassingen, zoals asset-tracking en monitoring op afstand, helemaal geen snelle downloadsnelheden van 10 gigabit per seconde of latency-niveaus van 1 ms nodig hebben. Daarbij hielden ze echter geen rekening met een verschuiving naar een heel ander soort IoT-toepassingen. We zien namelijk steeds meer toepassingen, die wel degelijk om real-time verwerking van grote hoeveelheden data vragen.

5G kan juist enorm belangrijk zijn voor de realisatie en werking van grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken. Dat blijkt ook uit onderstaande infographic van Swissquote. We nemen de infographic graag met je door.

De relatie tussen 5G en IoT in beeld gebracht

  • Swissquote begint de afbeelding met een tijdlijn van draadloze communicatie: van 1G tot 5G. Daarbij is vooral de bandbreedte interessant. Die loopt met 5G namelijk op naar 10 Gigabit per seconde (Gbps). Ter vergelijking: met 3G behaalde je maximaal 2 Mbps.
  • Ondanks dat nog niet iedereen in Nederland kan profiteren van 5G waren er in het vierde kwartaal van 2019 wereldwijd toch al meer dan 13 miljoen 5G-abonnementen verkocht.
  • Als we 4G en 5G met elkaar vergelijken, valt het volgende op: een van de voordelen van 5G ten opzichte van voorganger 4G is de snellere downloadsnelheid. 5G is maar liefst tot 20 keer sneller. Dat betekent dat het downloaden van een film straks niet meer 6 minuten, maar slechts 20 seconden duurt. Een tweede voordeel heeft te maken met het aantal apparaten dat verbonden kan worden. Met 5G kunnen we per vierkante kilometer maar liefst 10 keer meer apparaten verbinden. Ten slotte wordt de latency uitgelicht, ook wel lag genoemd, oftewel de tijd die het duurt om data van A naar B te sturen. De latency van 5G is maar liefst 25 keer lager dan met 4G.
  • Als mensen aan 5G denken, denken ze vaak het eerst aan hun smartphone. Met 5G is echter veel meer mogelijk, bijvoorbeeld op het gebied van IoT. Wat heet: 5G vormt de perfecte backbone voor het IoT! We kunnen immers meer apparaten verbinden, die sneller data kunnen versturen en dat vrijwel zonder enige latency doen.
  • 5G zou zodoende de adoptie van het IoT binnen verschillende sectoren kunnen versnellen. Bijvoorbeeld in transport: 5G kan zelfrijdende auto’s veiliger maken, omdat ze vrijwel in real-time beslissingen kunnen nemen. De auto’s kunnen ook verbinding maken met gebouwen, verlichting, andere auto’s en zelfs met voetgangers in smart cities. Dat betekent dat een zelfrijdende auto snel kan reageren op allerlei issues en de doorstroming van verkeer verbeterd kan worden.

De andere voorbeelden van concrete 5G-toepassingen op het gebied van IoT vind je in de infographic hieronder. Ook zetten we er eerder zelf al een aantal voor je op een rijtje in dit artikel.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

5G Internet of Things-toepassingen IoT

Wat kan 3Bplus voor je bedrijf betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van 5G en andere connectiviteitsoplossingen? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom én slimme technologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat 5G voor Internet of Things-oplossingen betekent
De toekomst van 5G; onderdeel Internet of Things (IoT)
Wat weten we al over het effect van 5G op onze gezondheid?
De gevaren van 5G volgens een Europees security-onderzoek

nl_NLNederlands