Slimme gebouwen zijn cruciaal voor het behalen van klimaatdoelen

Om de klimaatdoelen te behalen, is het hard nodig om onze (kantoor)gebouwen slimmer te maken. En dat blijkt gelukkig ook nog eens financieel heel interessant te zijn. Helaas blijken veel eigenaars en exploitanten in de praktijk tegen een aantal barrières aan te lopen.

Steeds meer slimme gebouwen

We zien steeds meer slimme kantoorgebouwen verschijnen. Deze gebouwen zijn uitgerust met diverse Internet of Things-sensoren die informatie over onder andere temperatuur, luchtvochtigheid en de aanwezigheid van medewerkers verzamelen. De groei in nieuwe slimme kantoorgebouwen en het slimmer maken van bestaande gebouwen zal doorzetten, zo wordt voorspelt.

Slimme gebouwen zijn cruciaal voor duurzaamheid

Bijna 30 procent van de aan energie gerelateerde CO2-uitstoot is afkomstig van de exploitatie van gebouwen, zo blijkt uit een VN-rapport uit 2021. Om onze klimaatdoelen te behalen, is het daarom van groot belang dat gebouwen energie-efficiënter worden. Digitalisering kan door een grote rol bij spelen. Alleen al door gebruik te maken van slimme verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC), samen met slimme zonwering en ramen, kunnen we tot wel 10 procent besparen op de energie die wordt gebruikt om een gebouw te verwarmen en te koelen.

Gelukkig zijn de investeringen in duurzame use cases het financieel gezien eigenlijk ook altijd waard. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 93 procent van duurzame use cases voor slimme gebouwen een positieve ROI vertonen. Deze use cases zullen naar verwachting de komende jaren ook sneller worden toegepast. 

gebouw stad city smart

Welke apparaten worden het vaakst gebruikt?

Op dit moment zijn verbonden verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC) de meest toegepaste oplossingen in slimme gebouwen. Volgens onderzoek maakt 52 procent van het totale oppervlak van alle slimme gebouwen gebruik van een vorm HVAC.

De moderne HVAC-systemen van vandaag stellen beheerders in staat om instellingen centraal te wijzigen, bijvoorbeeld vanaf hun smartphone. Ook is het vaak mogelijk om het gebruik in te stellen op basis van vooraf gedefinieerde regels. In sommige gevallen maken de systemen gebruik van Artificial Intelligence (AI), zodat geleerd kan worden van gedrag uit het verleden. Daarbij kunnen ook andere gegevens (zoals de bezetting van de ruimte of de buitentemperatuur) gebruikt worden. Steeds meer apparatuur is ook in staat om storingen te voorspellen. Dat leidt tot lagere onderhoudskosten en een hogere uptime. Het resultaat: geen koude gebouwen in de winter of warme gebouwen in de zomer.

Andere toepassingen zijn echter aan een inhaalslag bezig. Andere veelgebruikte toepassingen zijn de bewaking van de luchtkwaliteit (48 procent) en op sensoren gebaseerde inbraak- en alarmsystemen (47 procent). De vraag naar oplossingen gericht op luchtkwaliteit is vooral vanwege de coronapandemie sterk toegenomen.

Waar begin je?

Veel eigenaars en exploitanten van gebouwen weten niet goed hoe ze hun gebouw slim moeten maken. Waar moeten ze beginnen? Uit onderzoek blijkt dat 52 procent het moeilijk vindt om de juiste leverancier te vinden. Slechts 10 procent vindt dat het gemakkelijk is om er eentje te vinden. Respondenten vermelden dat een gebrek aan kennis over potentiële verkopers een belangrijke uitdaging is tijdens hun plannen. Zonde, omdat het vinden van een geschikte leverancier de tweede meest genoemde succesfactor is. De eerste is een goede planning voordat het project begint.

3Bplus biedt verschillende oplossingen voor slimme gebouwen. Van IoT-oplossingen waarmee je inzicht krijgt in je energieverbruik, tot domotica waarmee je de bediening van je raambekleding kunt automatiseren. We gaan graag met je in gesprek over wat de mogelijkheden zijn. Neem gerust contact met ons op.

Bron: IoT Analytics.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: