De toename van smart homes en slimme verlichting in Nederland

We deden begin dit jaar een aantal tech-voorspelling voor 2021. We voorspelden toen al de markt voor smart homes zal blijven groeien. Zeker nu we steeds vaker thuis zijn en werken, wordt het voor veel mensen interessanter om smart home-producten in huis te halen. Ook worden deze producten steeds goedkoper en gemakkelijker te installeren. De verwachting is dat we dit jaar nog veel meer soorten smart home-apparaten gaan zien.

Steeds meer IoT-apparaten

In de praktijk blijkt inderdaad dat er steeds meer verschillende Internet of Things-oplossingen toegepast worden in smart homes. Om het leven zo gemakkelijk en aangenaam mogelijk te maken, worden bijvoorbeeld slimme deurbellen, slimme keukenapparaten, slimme speakers en slimme verlichting toepast. Het smart home-concept wint zodoende ook steeds meer terrein in Nederland. De toepassing die we met name steeds vaker terugzien in Nederlandse huizen is slimme verlichting.

Lees meer: Wat is het Internet of Things (IoT)?

Steeds meer slimme verlichting

Uit de Smart Home Monitor van Multiscope blijkt dat maar liefst 1,4 miljoen huishoudens inmiddels smart verlichting heeft geïnstalleerd. Omgerekend is dat zo’n 17 procent van de Nederlandse huishoudens. Dat is een stijging van vier procent ten opzichte van 2018. De voornaamste redenen om slimme verlichting te installeren, zijn gemak en comfort. Deze reden wordt door 57 procent van de bevraagden aangedragen. De reden die eveneens vaak genoemd wordt, is het creëren van een prettige sfeer (39 procent). Ten derde noemen de respondenten kostenbesparing (33 procent).

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

smart home slim huis woning huisautomatisering domotica

De markt voor slimme verlichting

Een kwart van de deelnemers aan het onderzoek van Multiscope geeft aan dat de slimme verlichting dient als vervanging van de oude, gewone verlichting lampen. Daarnaast geeft 12 procent aan dat er binnen een jaar slimme verlichting gekocht zal worden. Er wordt op dit moment gemiddeld zo’n 224 euro per huishouden besteed aan de aanschaf van slimme verlichting. In totaal is er inmiddels zo’n 300 miljoen euro uitgegeven aan smart verlichting. 47 procent van de respondenten heeft gekozen voor producten van Philips, 17 procent kiest voor Ikea.

Ondanks dat er in 17 procent van de Nederlandse huishoudens dus al gebruik wordt gemaakt van slimme verlichting, zijn er dus ook nog genoeg mensen die nog geen smart lampen gekocht hebben. 39 procent van de respondenten die nog geen intelligentie verlichting gekocht hebben, geeft aan dat dit te maken heeft met prijs; de producten zijn volgens hen te duur. Ook geeft 34 procent aan dat hun huidige lampen nog prima werken. Ten slotte ziet 25 procent van de bevraagden aan de meerwaarde niet te zien.

Lees meer: Home automation: het Internet of Things bij je thuis

Integreer je smart home-apparaten

Uit onze eigen ervaring weten we dat het gebrek aan aansluiting met bestaande apparaten ook een drempel kan zijn. Wanneer de apparaten niet te integreren zijn en je er verschillende afstandsbedieningen voor nodig hebt, gaat dat ten koste van het beloofde gemak en comfort. Met een oplossing als ABLE is het echter mogelijk om al je slimme apparaten, verlichting, klimaatregeling, entertainment en beveiliging te bedienen via één gebruiksvriendelijke app. Daarbij is het ook mogelijk om al je toepassingen automatisch te laten samenwerken. Dat betekent dat je je dagelijkse routines kunt vereenvoudigen met automatische instellingen voor licht, temperatuur, gordijnen, muziek, etc. ABLE laat de gebruiker ook het verbruik van zijn apparaten monitoren, beheren en zelfs verminderen.

Wil je meer weten over ABLE of een van de andere slimme oplossingen van 3Bplus? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de toepassing van smart-technologie, zoals in smart cities en smart homes. Wij laten u graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Cijfers over de smart homes-markt voor 2019 en de nabije toekomst
Voorbeelden van IoT-toepassingen in slimme gebouwen
De toekomst van het IoT: je eigen, beveiligde smart home
Dit is hoe slimme oplossingen werken: sensoren, IoT en AI

Mis nooit meer een artikel: volg ons op LinkedIn.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: