Wat zijn de voordelen van Internet of Things

Het Internet of Things (IoT; internet der dingen) wordt besproken in deze serie artikelen. Het IoT is een netwerk van verbonden objecten die gegevens verzamelen en delen over de manier waarop ze worden gebruikt en over de omgeving om hen heen. Het internet is wat al deze objecten of “dingen” met elkaar verbindt. Maar wat kan het IoT precies doen? Of beter gezegd: wat zijn de voordelen van IoT?

De voordelen van IoT – slimme objecten

In de huidige visie spelen slimme objecten een sleutelrol in het IoT. Wanneer de informatie van het internet wordt toegevoegd aan domme objecten,  worden ze nuttiger en breder inzetbaar. IoT kent verschillende gradaties: 1) je kunt een object iets laten meten en op basis daarvan een eenduidige actie laten uitvoeren, 2) je kunt een object ook bepaalde informatie laten duiden en op basis daarvan laten ingrijpen, en 3) je kunt een object data laten begrijpen en zelfstandig nieuwe doelen laten stellen. Het IoT draait om het idee het leven eenvoudiger te maken. De meeste apparaten die gebruikt worden voor IoT, leren van zichzelf, mensen en elkaar. Dit betekent dat er binnenkort weinig tot geen menselijke interactie meer nodig is met deze apparaten. Zeker als er meer apparaten zijn die met andere apparaten kunnen samenwerken, zelfs die van verschillende fabrikanten, kunnen we veel alledaagse taken automatiseren.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

smart home slim huis woning huisautomatisering domotica

De voordelen van IoT – een aangenamer leven

De verwachtingen rond het internet der dingen zijn dat er vanuit diverse gezichtspunten  voordelen zullen zijn, zoals efficiëntere processen, verkoop meer toegespitst op klanten, betere zorg en veiligheid, en de komst van nieuwe diensten die het leven aangenamer maken. De verwachtingen zijn bijvoorbeeld dat het IoT productieprocessen zal verbeteren en oplossingen kan bieden voor problemen rondom energie, milieu en criminaliteit. Zo kunnen de apparaten ingezet worden in Smart Cities en Smart Homes. Naar verloop van tijd kan ons energieverbruik afnemen, zullen we minder producten verspillen en minder geld uitgeven.

De voordelen van IoT – een voorbeeld: voorspellend onderhoud

Je productielijnen moeten optimaal beschikbaar blijven, tegen de laagste kosten. Dit betekent dat stilstand voorkomen moet worden. Meestal zet men in op periodiek onderhoud, maar dat is wellicht helemaal niet nodig, waardoor we teveel onderhoudskosten maken. Wanneer we stilstanden beter kunnen voorspellen, dan kunnen we onderhoud doen op het juiste moment. Dus net voor het moment dat er een stilstand ontstaat. Doordat we apparaten eenvoudig kunnen uitlezen en continue meetwaarden van diverse sensoren en andere gegevens vastleggen, kunnen we trends herkennen, zoals een oplopende temperatuur.  Deze trends kunnen we in dit geval omzetten naar voorspellend onderhoud.

De voordelen van IoT – objecten met rekenkracht en zintuigen

In essentie hebben we met het IoT objecten rekenkracht en zintuigen gegeven. Ze kunnen metingen van de omgeving doen en de data inzetten om hun eigen instellingen te veranderen en andere apparaten te signaleren om dit te doen. Veel van de objecten voeren acties uit op basis van algoritmen, die ofwel binnen hun eigen processors ofwel op Cloudservers plaatsvinden, in plaats van de als-dan-aanwijzingen uit het verleden.

Dit artikel is onderdeel van de volgende serie:

Lees meer:

Deel 1 – Wat is IoT (Internet of Things): een introductie
Deel 2 – Hoe werkt IoT – het Internet of Things uitgelegd
Deel 4 – Toepassingen van IoT – sport, entertainment en zorg

Deel 5 – IoT-toepassingen (Internet of Things) – Smart Cities
Deel 6 – IoT toegepast in Smart Homes en Smart Buildings

Deel 7 – Smart Industry met IoT (Internet of Things)
Deel 8 – De toekomst van IoT (Internet of Things)
Infographic – Slimme apparaten met het IoT
Bronnen – Bronnen 3Bplus artikelen IoT

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: