Wat is Virtual Reality: Virtual Reality (VR) uitgelegd

Wat is Virtual Reality: een definitie van Virtual Reality (VR)

Wat is Virtual Reality (VR)? In dit artikel vertellen we je wat VR is. We geven een definitie en gaan daarbij ook in op het verschil met Augmented Reality (AR).

Wat is Virtual Reality (VR): een korte definitie van VR

Wat is Virtual Reality, oftewel VR? VR creëert een virtuele wereld. Deze wereld kan zijn opgemaakt uit camerabeelden of uit computeranimaties. Doordat VR-technologie steeds beter wordt, zijn is de wereld inmiddels vrijwel niet meer te onderscheiden van de werkelijkheid.

Virtual Reality werkt met een head-mounted-display, een beeldscherm dat op het hoofd gedragen wordt. Bij VR gaat het vaak om een bril. Het is niet mogelijk om door de bril heen te kijken, in plaats van glazen zitten er namelijk beeldschermen in, die de virtuele wereld laten zien.

Met VR is het mogelijk om beelden in drie dimensies te tonen. Zo krijgen voorwerpen en omgevingen diepte. Je kunt 360 graden om je heen kijken. Omdat je bewegingen worden gevolgd kun je in de virtuele wereld om je heen kijken, rondlopen en interacteren met objecten.

Wat is Virtual Reality? We geven een definitie: wat is Virtual Reality (VR)?

Wat is Virtual Reality (VR): het gebruik van sensoren

Wat is Virtual Reality? Een definitie van VR is niet compleet zonder sensoren te bespreken. Zoals gezegd worden in VR je bewegingen gevolgd. Dat gebeurt met sensoren, zoals een hoofdtracker die de oriëntatie van je gezichtsveld registreert. Dit zorgt ervoor dat het beeld meebeweegt als je naar boven, beneden of opzij kijkt, of de hoek van je hoofd verandert.

De toepassing van sensoren houdt echter niet op bij het hoofd, vaak worden je handen (of zelfs benen) ook uitgerust met sensoren. Deze zitten bijvoorbeeld verwerkt in de controller, waarmee je je avatar of personage bestuurt. Door je handen uit te rusten met sensoren kun je daadwerkelijk interacteren met de virtuele wereld. Zo kun je een deur openen, een zwaard beethouden óf een operatie uitvoeren.

Er zijn ook VR-systemen waarbij je de sensoren in de ruimte plaatst. Dat betekent dat je hele lichaam gevolgd wordt en het systeem dus ook ziet of je springt of bukt. Daarmee komt de noodzaak voor een traditionele controller te vervallen; jij als persoon wordt als het ware de controller.

Wat is Virtual Reality (VR): onderdeel van wearables

Met draagbare technologie, ook wel wearables genoemd, worden elektronische apparaten bedoeld, die kunnen worden verwerkt in kleding of op het lichaam gedragen kunnen worden, bijvoorbeeld als implantaat, accessoire, tatoeage óf als bril. Ook VR-brillen zijn onderdeel van de familie wearables.

Simpel gezegd, is draagbare technologie een algemene term voor een grote groep apparaten, waaronder VR-brillen, maar ook fitnesstrackers en smartwatches, die zijn ontworpen om gedragen te worden én waarin elektronica verwerkt is.

Wat is Virtual Reality (VR): het verschil met Augmented Reality

Wat is Virtual Reality en wat is het verschil met Augmented Reality (AR)? VR wordt vaak in één adem genoemd met AR. Het grote verschil tussen de technologieën is dat bij VR de ervaring van de echte wereld wordt vervangen door de ervaring van een virtuele wereld. Een VR-bril is immers uitgerust met videoschermen, zodat je de echte wereld niet meer ziet. Een AR-bril is echter doorzichtig. De technologie voegt slechts digitale elementen, zoals afbeeldingen, toe aan beeld van de echte omgeving.

Wat is Virtual Reality (VR): wat kan 3Bplus voor je betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van VR of aanverwante technologie? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties, zoals in de zorg en op het gebied van smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: