Wat is domotica in de zorg en wat zijn de voordelen?

Domotica in de zorg: wat is het en wat zijn de voordelen?

In dit artikel vertellen we je alles over domotica in de zorg. Wat is domotica en wat is het verschil met andere technologische hulpmiddelen. We hebben daarbij ook specifiek aandacht voor de ouderenzorg.

Domotica in de zorg: een korte definitie van domotica

Domotica (soms ook wel home automation genoemd) is de inzet van technologie om allerlei dingen in en om het huis te automatiseren. Het doel is om te zorgen voor een hogere kwaliteit van wonen en leven. We zetten domotica in om het leven gemakkelijker, comfortabeler en veiliger te maken, bijvoorbeeld voor ouderen of mensen met een handicap. Iedereen kan echter baat hebben bij domotica.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Smart homes, domotica: wat is het verschil tussen smart homes, domotica en home automation.

Domotica in de zorg: home automation en smart homes

Domotica, home automation en smart homes; met deze drie termen bedoelen de meeste mensen hetzelfde. Het gaat in alle gevallen om het toepassen van technologie bij je thuis. Er is echter een verschil: bij smart homes ligt de nadruk op “intelligente” technologie met een vorm van Artificial Intelligence (AI). Domotica kan ook zeker slim zijn, maar het gaat net zo goed om een armband met alarmknop en een bewegingsmelder. Zodoende is domotica een bredere term dan smart homes.

Een aantal simpele voorbeelden van domotica in de zorg

Met domotica bedoelen we zoals gezegd het automatiseren van allerlei dingen in en om het huis. Om onze definitie van domotica wat verder te verduidelijken, zetten we graag wat voorbeelden voor je op een rijtje.

  • Slimme apparaten (thermostaat, raamdecoratie, medicijndoos)
  • Dwaaldetectie
  • Alarmknoppen
  • Beeldbellen
  • Elektronische sloten
  • Trackers

Dit zijn een aantal voordelen van domotica in de zorg

Domotica wordt ingezet om te zorgen voor een grotere kwaliteit van leven en wonen. Gezondheid is natuurlijk een groot onderdeel van. De toepassing van domotica in de zorg kent veel voordelen. Door iemand gezondheid te monitoren kan bijvoorbeeld (vroegtijdig) gewaarschuwd worden bij veranderingen. Dat betekent dat er op tijd ingegrepen kan worden. Of neem het verzamelen van data, waardoor zorgverleners betere beslissingen kunnen nemen. Ook zijn zij in staat veel meer mensen in een kortere tijd bij te staan en bijvoorbeeld reiskosten uit te sparen.

Waarom de implementatie van domotica in de zorg moeizaam gaat

Ondanks de vele voordelen is het gebruik van domotica specifiek voor zorgtoepassingen nog niet erg wijdverspreid. Dat komt onder meer omdat vrij veel mensen denken dat domotica lastig te gebruiken is. Daarnaast vinden sommigen het simpelweg te duur. Ook de steun van anderen en de eigen uitgangspunten zijn van belang. Het gaat bij ouderen dan bijvoorbeeld om de behoefte om thuis oud te worden. Ouderen die thuis oud willen worden, zien domotica veel vaker als nuttig en zullen het dus eerder aanschaffen.

Domotica in de zorg: hoe zit dat in de ouderenzorg?

We blijven even bij ouderen. In de ouderenzorg is namelijk een toename in het gebruik van domotica te zien. Het kabinet heeft aan het begin van 2015 het zorgsysteem voor ouderenzorg ingrijpend gewijzigd. De wens was dat mensen langer thuis blijven wonen en meer zelf doen. Voornamelijk met het doel om kosten te besparen. Om mensen te helpen langer (comfortabel) thuis te blijven wonen, kan domotica ingezet worden. Bewijs voor de effectiviteit neemt steeds verder toe, zodat er ook een sterke groei plaatsvindt in de ontwikkeling ervan.

Wat kan 3Bplus betekenen op het gebied van domotica in de zorg?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen wat betreft domotica in de zorg? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van slimme technologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: