In dit artikel bespreken we smart homes. Wat zijn slimme huizen en hoe werken ze? Ook geven we een aantal voorbeelden van slimme toepassingen in deze slimme huizen.
Uitleggen wat slimme huizen zijn, is niet mogelijk zonder het Internet of Things (IoT) te bespreken. Het IoT is een netwerk van apparaten die uitgerust zijn met sensoren die data verzamelen. Omdat de apparaten met het internet verbonden zijn, kunnen ze de verzamelde data verzenden en data ontvangen. Je kunt IoT-apparaten ook in je woning plaatsen. Huizen waarin veel (verbonden) IoT-apparaten toegepast zijn, noemen we ook wel smart homes.
De IoT-apparaten in een smart home zijn dus verbonden met het internet. En dat betekent dat je allerlei activiteiten kunt vereenvoudigen of zelfs kunt automatiseren. Het aandoen van de lampen, het vergrendelen van de deur, het laten zakken van het zonnescherm en het aanpassen van de temperatuur op de thermostaat. Allemaal activiteiten die je in een smart home kunt besturen met je tablet of via je slimme speaker.
Een échte smart home gaat echter nog een stap verder. Er is daar helemaal geen input meer van jou als gebruiker nodig. Je IoT-apparaten weten dat je om 18:00 uur graag de gordijnen dicht doet, dat je de kachel in de wintermaanden het liefst op 20 graden hebt staan en dat wat jou betreft de verlichting in de zomer twee uurtjes later aan mag. Dat IoT-apparaten je huis “slim” maken, heeft te maken met de toevoeging van Artificial Intelligence (AI).
Dankzij AI kunnen de IoT-apparaten daadwerkelijk leren van de data die ze verzamelen, bijvoorbeeld over hun omgeving en de manier waarop jij er als gebruiker mee interacteert. Zodoende kunnen de apparaten autonoom actie ondernemen. We nemen een slimme thermostaat als voorbeeld.
De thermostaat leert waarom, wanneer en hoe je de temperatuur omlaag of omhoog zet en zal dat na een leerfase voor je gaan doen. De verwarming wordt alleen gebruikt als de bewoners daar behoefte aan hebben. Als overdag niemand thuis is, weet de thermostaat dat en blijft de kachel uit. En als het weer kouder wordt, zal de thermostaat ervoor zorgen dat het in huis warm blijft. Je kunt ook je ventilator aansluiten, waardoor de verwarming netjes maat houdt met je airco.
Vanuit een huidige verbonden thuisomgeving, gaan we geleidelijk op weg naar echte intelligente huizen. Deze slimme huizen hebben als doel om de kwaliteit van wonen én leven van de gebruiker te vergroten.
De meeste mensen hebben al verschillende slimme apparaten in huis. Het gaat dan vooral om smart tv’s, slimme speakers en slimme beveiligingsproducten. Er is daarnaast een duidelijke toename te zien in slimme verlichting en slimme thermostaten. Ook deze apparaten zie je steeds vaker terugkomen in Nederlandse huishoudens.
Hoewel sommige smart home-toepassingen bestemd zijn voor algemeen gebruik, richten veel van de apparaten zich op ouderen. Ouderen moeten sinds een aantal jaar zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen. Met behulp van de IoT-apparaten in een smart home kunnen we het hen zo comfortabel mogelijk maken. Ook kunnen we zorgen dat bewoners veilig en gezond blijven, bijvoorbeeld met de inzet van bewegingssensoren en beveiligingsmiddelen, zoals alarmen en sloten. In de toekomst zal het echte slimme huis de volledige gezondheid en welzijn van alle bewoners volgen, waardoor een proactieve benadering van zorg mogelijk is.
Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van slimme huizen? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van slimme technologie, zoals in slimme huizen. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.