Voorbeelden van wearables in de gezondheidszorg

Draagbare technologie in de gezondheidszorg omvat elektronische apparaten die consumenten en patiënten kunnen dragen, zoals activity trackers en smartwatches. Deze wearables zijn ontworpen om data over de gezondheid en activiteit van de gebruikers te verzamelen.

De groei van wearables in de zorg

Wearables begonnen als handige gadgets die konden tellen hoeveel stappen je op een dag nam en hoeveel calorieën je verbrandde. Maar weinig mensen namen de draagbare apparaten heel serieus. Dat is tegenwoordig echter wel anders! De markt voor draagbare technologie is namelijk sneller gegroeid dan iemand had kunnen denken. Het gebruik van draagbare technologie is in de afgelopen vier jaar meer dan verdrievoudigd. Dat komt onder meer door toenemende interesse van consumenten naar hun eigen gezondheid. Wearables worden tegenwoordig niet alleen gmeer ebruikt door consumenten, maar ook aangeraden door artsen, hetgeen de dynamiek van de hele gezondheidszorg verandert.

Van data verzamelen naar data analyseren

Wearables kunnen gegevens (in geaggregeerde vorm) verzamelen. Met andere woorden: veel wearables worden gebruikt om algemene gezondheidsinformatie te verzamelen. Dat kan heel nuttig zijn, zo kunnen de verzamelde gegevens artsen helpen bij het stellen van een diagnose. Het gaat dan bijvoorbeeld om waardes als hartslag en bloeddruk. Tegenwoordig zien we daarnaast steeds meer slimme apparaten, die de gegevens niet enkel meer verzamelen, maar ook analyseren. Na die analyse kan er dan autonoom een beslissing  genomen, bijvoorbeeld om een alarmdienst in te schakelen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

smartwatch sportswatch wearable ehealth gezondheid zorg gezondheidszorg

Voorbeelden van wearables in de gezondheidszorg

De vooruitgang in de technologische mogelijkheden van wearables en de groeiende vraag van consumenten om de controle over hun eigen gezondheid over te nemen, heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer apparaten specifiek voor de zorg ontwikkeld worden. We zetten een aantal (brede) categorieën op een rijtje:

Activity trackers: een vaak vrij eenvoudige vorm van draagbare technologie. Het gaat dan bijvoorbeeld om polsbandjes uitgerust met sensoren om de fysieke activiteit en de hartslag van de gebruiker bij te houden. Soms bieden ze dragers ook gezondheids- en fitnessaanbevelingen door te synchroniseren met smartphone-apps.

Smartwatches: deze wearables laten gebruikers taken uitvoeren die ze normaal op hun telefoon doen, zoals het checken van meldingen en het versturen van berichten. Daarnaast bieden ze vaak ook een aantal van de functies van de hierboven genoemde activity trackers. Sterker nog: je ziet smartwatches steeds vaker terug in de zorg, bijvoorbeeld om het hartritme van gebruikers te monitoren en bij nood de alarmdiensten in te schakelen.

Monitoring: wearables kunnen steeds meer functies monitoren. Zo kunnen verschillende apparaten hartfilmpjes maken of je bloeddruk monitoren. De data wordt bewaard, verzameld en verzonden, bijvoorbeeld naar een mobiele app of rechtstreeks naar je arts. Vervolgens wordt beoordeling en vergelijking van de data mogelijk. Dat helpt je onder meer om te bepalen hoe je gedragingen en gewoonten je bloeddruk beïnvloeden. Ook kan een behandeling met behulp van de data worden geoptimaliseerd, bijvoorbeeld wanneer blijkt dat medicatie verhoogd moet worden.

Biosensoren: een biosensor heeft vaak de vorm van een pleister. Het voordeel van een pleister is dat patiënten zich gemakkelijker kunnen bewegen, terwijl er gegevens verzameld over hun beweging, hartslag, ademhaling en temperatuur.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat zijn wearables: een introductie
Hoe werken wearables – draagbare IoT-technologie uitgelegd
Van smartwatches tot VR-brillen; welke soorten wearables zijn er?
De voordelen van wearables
De nadelen van wearables

Voordelen van wearables in de gezondheidszorg
Zo veranderen wearables de gezondheidszorg

Bronnen
Business Insider
GCFGlobal
How Stuff Works
Internet of Things Nederland
Techopedia
Wareable
WearablesMagazine

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: