De toekomst van serious games in de gezondheidszorg

Het is reeds bewezen dat serious games een positieve impact hebben op de ontwikkeling van diverse skills. Dit is te zien in allerlei toepassingsgebieden, waaronder in de door ons besproken gebieden gezondheidszorg en ouderenzorg. In dit artikel in deze serie kijken we ten slotte naar de toekomst van serious games in de gezondheidszorg. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

serious games video computerspel

De toekomst van serious games – effectiviteit

In onderzoek komt steeds beter naar voren aan welke voorwaarden serious games moeten voldoen om effectief te zijn, zo moet het simulatiemodel zo realistisch mogelijk zijn om kennisoverdracht te bewerkstelligen naar de echte wereld. Daarnaast is ook intrinsieke motivatie van de gebruiker nodig om educatie en training te faciliteren. Om deze motivatie te bewerkstelligen, moeten serious games uitdagend zijn, nieuwsgierigheid opwekken, controle bieden en verbeelding oproepen.

Het gebruik van beloning is ook een krachtige tool van serious games. Wanneer de gebruiker vraag en antwoord voldoende keren aan elkaar linkt, en dit versterkt wordt met een beloning, ontstaat leren. De dynamische aard van de virtuele omgeving zorgt ten slotte voor actieve participatie van de speler. Hiermee wordt een persoonlijke en solide kennisopbouw gegarandeerd.

De toekomst van serious games – technologie en toepassingen

Gaming is een miljarden business, waarin technologische ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. Veel producenten en ontwikkelaars richten zich momenteel op het creëren van meer betrokkenheid bij de spelwereld. Zij doen dit bijvoorbeeld met virtual reality en hologramtechnologie. Deze ontwikkelingen kunnen in de toekomst ingezet worden op het gebied van gezondheidszorg. Hierbij is ook integratie mogelijk met bestaande technologie. Denk aan het interessanter maken van domotica op het gebied van gezondheid. Sensoren kunnen reeds aangeven of een persoon voldoende beweegt of drinkt. Door middel van serious games wordt het daarnaast mogelijk hen te motiveren het gewenste gedrag uit te voeren. Ten slotte kunnen serious games ingezet worden in het kader van sociale isolatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de relatie die de speler vormt met een virtueel personage. 

Dit artikel is onderdeel van een serie.
Lees meer:
Deel 1 – Wat zijn serious games: een introductie 
Deel 2 – Serious games in de gezondheidszorg – toepassingen 
Deel 3 – Serious games voor ouderen – balans en cognitie 
Infographic – Serious games-toepassingen in de zorg 
Bronnen – Bronnen 3Bplus artikelen serious games

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: