Sensoren: 4 trends op het gebied van slimme oplossingen

Mensen die onze blog vaker bezoeken, weten dat we met grote regelmaat spreken over de keten van slimme oplossingen. Daarmee bedoelen we de keten van technologieën die ervoor zorgt dat slimme apparaten ook echt slim zijn. Het gaat daarbij om het verzamelen van data, het verzenden van data en het verwerken van data.

Binnen die keten van slimme oplossingen komen onder meer het Internet of Things (IoT) en Artificial Intelligence (AI) samen. Computable doopt deze combinatie om tot Artificial Internet of Things. In het artikel worden een aantal trends op het gebied van slimme oplossingen besproken.  Wij benoemen die trends en geven onze eigen toelichting.

Efficiëntie en verbeterde beslissingen

Computable schrijft dat we steeds meer AI-systemen zullen zien. Dat betekent dat de wereld om ons heen steeds autonomer wordt. Wanneer we (routinematige) taken uit handen kunnen geven, komt dat onze efficiëntie ten goede. Dat effect is tweeledig: AI-systemen kunnen deze taken niet alleen sneller en nauwkeuriger uitvoeren, maar wij houden onze handen ook vrij voor andere taken.

Zoals we eerder al eens uitlegden, verzamelen Internet of Things (IoT)-apparaten enorme hoeveelheden gegevens. We spreken daarbij ook wel eens over Big Data. In deze data zit allerlei interessante informatie verstopt. Om de datasets te analyseren, zetten we AI in. Wanneer we de door het IoT verzamelde data in (real-time) kunnen analyseren, levert dat een hoop interessante informatie en inzichten op, waarmee we bijvoorbeeld betere beslissingen kunnen nemen. Een van de bekendste voorbeelden is voorspellend onderhoud.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

auto verkeer transport logistiek mobiliteit slimme autonome auto zelfrijdend internet of things verbonden connectiviteit wifi 5g

Als we AR aan de keten toevoegen

Een volgende trend op het gebied van slimme oplossingen is een verbetering in zogenoemde mens-machine-interfaces. Wij hebben al eerder opgemerkt dat het lastig kan zijn om IoT-apparaten (en andere technologie) succesvol, grootschalig te implementeren. Een van de factoren die hierop van invloed kan zijn, is het opdoen van positieve ervaringen. Als je de meerwaarde van een toepassing niet ziet, ga ‘m natuurlijk ook nooit gebruiken! Wanneer de noodzaak of meerwaarde van technologie voor de hand ligt, verbetert dat de kans op een geslaagde implementatie. Daarvoor is het nodig om te zorgen dat mensen op een fijne manier kunnen interacteren met technologie.

Om een fijne interface te creëren voor slimme apparaten kan onder meer een beroep gedaan worden op Augmented Reality (AR)AR verzorgt een interface tussen de (gegevens van) sensoren en de echte wereld. Stel je voor dat een werknemer in het veld een reparatie moet uitvoeren. Dankzij AR kan hij alle up-to-date informatie, die nodig is om de reparatie uit te voeren, over de echte wereld heen leggen. Hij richt zijn AR-apparaat (bijvoorbeeld een bril of een telefoon) op de machine, waarna hij in (real-time) ziet wat de sensoren vastleggen én wat volgens het AI-systeem de beste reparatieprocedure is.

Het Internet of Things met 5G

Ten slotte gaan we nog kort in op de komst van 5G. Zoals we een paar weken geleden nog stelden, maakt 5G de weg vrij voor allerlei nieuwe IoT-toepassingen. 5G maakt bijvoorbeeld real-time communicatie van voertuig naar voertuig mogelijk. Hierdoor kunnen voertuigen andere voertuigen waarschuwen voor veranderende omstandigheden, zoals botsingen, regen of slecht wegdek. Dit maakt het mogelijk dat voertuigen dicht bij elkaar rijden om de verkeersstroom te optimaliseren en de veiligheid op de weg te vergroten.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Wat zijn predictive en prescriptive analytics en wat is het verschil?
14 praktijkvoorbeelden van IoT-implementaties
Wat is het Industrial Internet of Things (IIoT) en hoe is het onstaan?
Voorbeelden: Sensoren, IoT, Big Data en AI in slimme oplossingen

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: