Voordelen thuisbatterij: duurzaamheid en kostenbesparing

Een thuisbatterij helpt je verduurzamen en kosten besparen 

Een thuisbatterij slaat zonne-energie die je niet meteen gebruikt voor je op. Waarom dat interessant is? De twee belangrijkste voordelen hebben te maken met duurzaamheid en kostenbesparing.

Haal meer voordeel uit je zonnepanelen met een thuisbatterij

Hernieuwbare energie is een belangrijke schakel in de energietransitie. We moeten minder energie gebruiken en de energie die we wel gebruiken, moeten we op een duurzame manier opwekken. Dat doe je bijvoorbeeld met zonnepanelen. Heb jij thuis zonnepanelen of misschien bij je bedrijf? Kijk dan eens naar een thuisbatterij (ook wel thuisaccu genoemd) om de zonne-energie in op te slaan. We vertellen je in dit artikel meer over zo’n batterij, waarbij we ons vooral richten op de voordelen op het gebied van duurzaamheid en kostenbesparing.

De opbrengst van je zonnepanelen en een thuisbatterij

Vorig jaar ging de opbrengst van zonnepanelen door het dak. Dat had alles te maken met het extreem zonnige voorjaar. Op sommige dagen was er zelfs een overschot aan zonne-energie, vooral rond het middaguur. Dat is echter niet het moment waarop de meeste energie verbruikt wordt. Om die reden is het interessant om je eigen opgewekte energie op te slaan in een batterij. Dan kun je op de momenten dat de vraag juist hoger is dan het aanbod, het overschot aan energie alsnog zelf gebruiken.

Wat is een thuisbatterij en wat doet het apparaat precies?

Je zonnepanelen wekken stroom voor je op. De kans is groot dat je niet al die stroom zelf kunt gebruiken en dat je ook stroom nodig hebt op het moment dat de zon niet schijnt. Om je eigen geproduceerde zonne-energie zo goed mogelijk te benutten, sla je die op in een thuisbatterij (ook wel thuisaccu genoemd) om op een later moment alsnog zelf te gebruiken. Op die manier kun je niet alleen overdag groene stroom gebruiken, maar ook tijdens de piekuren of wanneer de zon niet schijnt. Je hebt dan dus amper (of zelfs helemaal geen stroom) meer nodig van je energieleverancier.

Een thuisbatterij slaat zonne-energie op. Waarom is een thuisbatterij interessant?

Een korte uitleg van de werking van een thuisbatterij

Een artikel over de twee grootste voordelen van thuisbatterijen is niet compleet zonder even kort naar de werking van het apparaat te kijken. Een batterij wordt aangesloten op je energiesysteem, waar je zonnepanelen ook onderdeel van zijn. Bij onze slimme accu is de installatie erg eenvoudig. Kies je voor zo’n slimme batterij? In dat geval bepaalt het apparaat vervolgens wanneer energie uit je zonnepanelen moet worden gebruikt, wanneer de energie opgeslagen moet worden en wanneer de energie moet worden terug geleverd aan het net. Je hebt dus eigenlijk geen omkijken naar het apparaat: de slimme software werkt volledig geautomatiseerd.

Op deze manier helpt een thuisbatterij je verduurzamen

Hoe effectief is zo’n accu? Of beter gezegd: hoeveel meer groene stroom kun je zelf gebruiken? Energie die je met je zonnepanelen opwekt, wordt zo veel mogelijk direct ingezet. Alles wat je overhoudt, wordt opgeslagen in je batterij, zodat je alsnog zoveel mogelijk gebruik kunt maken van je eigen duurzame energiebron. Met thuisbatterijen verhoog je het gebruik van zelf geproduceerde zonne-stroom tot maximaal 80 procent. Dat betekent dat je veel minder (grijze) stroom van je energieleverancier hoeft te kopen.

Je eigen verbruik optimaliseren met een thuisbatterij

Ter vergelijking: zonder thuisbatterij verbruik je slechts zo’n 30 tot 50 procent van de zonnestroom die je zonnepanelen opwekken. De rest lever je terug aan het elektriciteitsnet. Met een thuisaccu verdubbel je ongeveer het verbruik van je eigen zonnestroom, tot zoals gezegd 80 procent maximaal. Alleen op het moment dat je batterij leeg is, wordt er een beroep gedaan op het elektriciteitsnet. Op die manier optimaliseer je je eigen gebruik en bespaar je geld.

Een thuisbatterij maakt je onafhankelijker van je energieleverancier

Wanneer je minder (grijze) stroom hoeft te kopen van je energieleverancier, verklein je je afhankelijkheid van deze partij. Denk maar even terug aan ons rekenvoorbeeld: zonder batterij gebruik je gemiddeld zo’n 30 tot 50 procent van de stroom van je zonnepanelen zelf. Met een accu verhoog je dat gebruik tot 60-80 procent. En dat betekent dat je minder stroom bij hoeft te kopen. Met andere woorden: door je eigen zonnestroom op te slaan, zet je dus een grote stap in de richting van zelfvoorzienend zijn.

Op deze manier helpt een thuisbatterij je geld besparen

Wanneer je minder (grijze) stroom koopt van je energieleverancier, bespaar je natuurlijk op je energierekening. Kies je voor een slimme thuisbatterij, dan kun je daarnaast nog meer besparen. Met onze slimme batterij wordt de opgeslagen energie namelijk op het beste moment ingezet, bijvoorbeeld tijdens dure piekmomenten. Ook laadt het apparaat op bij gunstige of zelfs negatieve stroomprijzen. Energie die je uiteindelijk niet gebruikt, wordt op het meest gunstige moment aangeboden aan je energieleverancier. Met onze slimme accu bespaar je dus driedubbel op je energierekening.

Goed om te weten: je kunt een batterij ook gebruiken als je geen zonnepanelen hebt. In die situatie kan het apparaat alsnog stroom van je energieleverancier opslaan wanneer de stroomprijs laag is, en deze stroom gebruiken wanneer de stroomprijs hoog is.

Terugverdientijd: is een thuisbatterij de investering wel waard?

Omdat een thuisaccu een vrij dure investering is, wil je natuurlijk graag weten of je die investering wel terug verdient. Zoals we hierboven uit hebben gelegd, helpt onze thuisaccu je op verschillende manieren geld besparen. De hoogte van dat bedrag dat zal in de toekomst, wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd, alleen nog maar toenemen – daarover hieronder meer. Jammer genoeg is er op dit moment nog geen subsidie voor thuisbatterijen. Steeds meer partijen, waaronder netbeheerder Liander, pleiten daar echter wel voor. Bij het ontlasten van het overbelaste energienet spelen thuisaccu’s namelijk ook een grote rol en daar hebben ook netbeheerders baat bij.

Het einde van de salderingsregeling en de thuisbatterij

Zoals we in dit artikel hebben laten zien, kun je met onze slimme batterij nu al flink besparen. Wanneer de salderingsregeling afloopt, wordt een thuisaccu echter nog interessanter. Op dat moment ontstaat er namelijk een groot verschil tussen de lage opbrengsten van de stroom die je terug levert aan het net, en de hoge kosten van het kopen van stroom van je energieleverancier. Het is dan dus nog interessanter om zoveel mogelijk van je opgewekte stroom zelf te gebruiken.

Wil je meer weten over onze slimme thuisbatterijen? Neem gerust contact met ons op!

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: