Sneller internet en andere beloftes van 5G en wifi 6

5G staat voor de vijfde generatie telecomnetwerken. In principe bouwt 5G voort op 4G-technologie. In beide gevallen gaat het namelijk om het draadloos verzenden en ontvangen van data. Het is ook niet zo dat we met de komst van 5G meteen afscheid nemen van 4G: zeker in eerste instantie zal 5G naast de huidige mobiele netwerken bestaan. 5G kent echter een aantal voordelen ten opzichte van 4G, waaronder een lage latency en een hoge snelheid.

Haalt 5G de beloofde downloadsnelheid?

Helaas moeten we er in Nederland nog een poosje op wachten. Op andere plekken wordt echter al volop gebruik gemaakt van de eerste 5G-netwerken. OpenSignal (via IoT Journaal) heeft gekeken of aldaar die beloofde hoge snelheid echt waar wordt gemaakt. Het bedrijf kijkt daarbij puur naar de downloadsnelheid. Het onderzoek laat zien dat 5G-gebruikers in Amerika op dit moment het rapst zijn met downloaden. Het gaat dan om een behaalde snelheid van 1815 Mbps. Ter vergelijking: met 4G wordt een snelheid van 678 Mbps behaald. Op de tweede en derde plek in het onderzoek vinden we Zwitserland en Zuid-Korea.

Op basis van deze infographic lijkt 5G zijn beloftes over de hoge snelheid voor mobiel internet dus inderdaad waar te maken. De vraag is alleen of mensen daar wel echt op zitten te wachten. Als je het Ericsson vraagt, is het antwoord een volmondig ‘ja’. Het bedrijf denkt dat er in 2025 zo’n 2,45 miljard 5G-abonnementen actief zullen zijn. En dat is alleen nog maar om abonnementen voor smartphones. Als je alle 5G-connecties van Internet of Things-toepassingen meetelt, valt dat getal natuurlijk nog veel hoger uit!

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

5G internet download snelheid infographic
5G internet abonnementen infographic

Wat zijn de voordelen van wifi 6?

Net zoals 5G de opvolger van 4G is, worden de nieuwe van wifi-standaarden eveneens met cijfers aangeduid. De nieuwste standaard staat bekend als wifi 6. De snelheden van wifi 6 liggen tot 40 procent hoger dan bij de huidige generatie wifi 5. Toch is dat waarschijnlijk niet iets wat je meteen merkt… Wat echter wel een groot voordeel is, is dat met wifi 6 het aantal apparaten waarmee je de beloofde topsnelheid kan halen flink vergroot wordt.

Computable kijkt in een blog naar de noodzaak van deze upgrade. De website richt zich daarbij specifiek op een kantoorsituatie. Als je alleen woont en alleen je laptop en smartphone aangesloten hebt op de wifi, dan is het verschil tussen wifi 5 en wifi 6 namelijk minder groot. In een druk kantoor is dat echter anders! Wifi 6 belooft bijvoorbeeld flinke voordelen te kennen op het gebied van op afstand en flexibel werken. Dat komt omdat het wifi 6-netwerk dus hogere snelheden bereikt en omdat prestaties in drukke omgevingen niet langer een probleem zijn. Ook kunnen medewerkers langer van hun bureau weg te kunnen blijven. De batterij van hun mobiele devices gaat met wifi 6 namelijk langer mee. Dat maakt medewerkers dus mobieler.

Wifi 6 als belofte voor de smart home

Net zoals bij 5G belooft ook wifi 6 binnenkort de nieuwe norm te worden. En dat moet ook wel! Om 2014 hadden mensen namelijk gemiddeld vijf wifi-apparaten in huis. Inmiddels ligt dat gemiddelde op negen apparaten. En die stijging houdt aan! Over een paar jaar gaat het dankzij allerlei smart home-toepassingen zelfs om 50 apparaten.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

De gevaren van 5G volgens een Europees security-onderzoek
FAQ over het Internet of Things (IoT)
Voorbeelden van IoT-toepassingen in slimme gebouwen
Vijf nieuwe trends op het gebied van technologie in smart cities

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: