Internet: alles dat je moet weten over het internet

Internet: wat is het internet en hoe maak je verbinding?

In dit artikel vertellen we je meer over het internet. We geven een korte definitie van de term en leggen uit hoe je verbinding maakt met het internet.

Wat is het internet: een korte definitie van de term

Internet is een afkorting voor Interconnected Networks, dat zoveel betekent als ‘aan elkaar verbonden netwerken’. Het internet is ook daadwerkelijk een netwerk van miljarden apparaten, verspreid over de hele wereld. In dit geval betekent ‘apparaat’ meer dan enkel pc’s of laptops; het gaat om elk apparaat dat verbonden kan worden, zoals ook smartwatches en servers. De aangesloten apparaten kunnen gegevens uitwisselen over een soort wereldwijd wegennet. Daarbij hebben alle computers een eigen ‘adres’: een IP-adres. Met dit IP-adres wordt je apparaat deel van het netwerk en kan het met andere apparaten communiceren.

Het verschil tussen het internet en het wereldwijde web

Wanneer mensen het over het internet hebben, bedoelen ze vaak niet dat netwerk van apparaten dat we hierboven beschreven. Ze hebben het eigenlijk specifiek over een van de diensten die gebruikt kunnen worden via het internet: het wereldwijde web, oftewel: het www. Het www is het onderdeel waar je websites kunt vinden. Andere internetonderdelen gebruik je bijvoorbeeld om e-mails te versturen, online te bellen en online te gamen.

Zo maak je verbinding met het internet: modem en router

Bij je thuis of op kantoor zorgt een modem voor de verbinding. Zonder modem kun je niet internetten. Het apparaat vertaalt het signaal van je internetprovider naar informatie die je apparaat kan lezen. Daarnaast vertaalt het modem het signaal ook weer terug naar buiten: van je huis naar je internetprovider. Zo komt er een werkende internetverbinding tot stand. Als je meer apparaten wilt verbinden heb je daarnaast ook een router nodig. Het internetsignaal komt via het modem het huis binnen, waarna de router het verdeelt over de apparaten die je wilt verbinden.

Internet: dit is wat het internet is en dit is hoe je er verbinding mee maakt

Zo maak je verbinding met het internet: bekabeld of draadloos

Je kunt je apparaten op verschillende manieren verbinden, namelijk bekabeld of draadloos. Om bedraad verbinding te maken, sluit je ethernetkabels aan vanaf je modem naar je apparaat. Tegenwoordig bevatten veel modems of routers ook een wifizender die een draadloos netwerk in de lucht brengt. Een bekabeld internetsignaal is over het algemeen sterker en stabieler voor dan internet wifi. Je kunt je wifisignaal verbeteren of vergroten voor sneller internet met behulp van verschillende apparaten, zoals wifiboosters.

Wifi: een korte definitie van de internet technologie

Nu we het toch over wifi hebben, geven we graag een korte definitie. Wifi is een draadloze verbinding waarmee je je apparaten, zoals je laptop en smartphone, kunt verbinden met het internet. Dankzij wifi kun je dus internetten zonder dat je een internetkabel nodig hebt. In plaats van een kabel maakt wifi gebruik van radiogolven om gegevens te kunnen ontvangen en versturen. Het internetsignaal komt uiteraard wel via een kabel je huis of je bedrijf binnen, maar daarna zorgt het wifimodem ervoor dat je draadloos verbinding kunt maken met het internet.

Snel internet: hoe drukken we internetsnelheid uit?

Met internetsnelheid drukken we de maximale snelheid bij het downloaden en uploaden van bestanden aan. Internetsnelheid wordt uitgedrukt in megabits per seconde (Mbps, ook wel geschreven als Mbit/s en Mb/s). De term megabit lijkt trouwens heel veel op megabyte (MB). Met MB drukken we echter bestandsgrootte uit. Het verschil tussen een megabit (Mb) en megabyte (MB) is de factor acht. Anders gezegd: 1 megabyte is 8 megabit. Als je dus wilt weten hoeveel MB je per seconde kunt downloaden, moet je de internetsnelheid (Mbps) delen door acht. Een voorbeeld: wanneer je internetsnelheid 80 Mbps is, kun je 10 MB per seconde downloaden.

computer internet ethernet modem server router netwerk

Met deze tips verbeter je helemaal zelf je wifiverbinding

Laat je wifiverbinding te wensen over? Het is met een paar kleine aanpassingen vaak al mogelijk om je te verbeteren. Controleer eerst via een speedtest of je bekabelde internet de beloofde snelheid wél behaalt. Als dat niet het geval is, neem je eerst contact op met je provider. Ligt het probleem echt bij je wifi? Het is een open deur, maar start eerst je modem opnieuw op door de stekker eruit te halen en dertig seconden te wachten. Heeft jouw modem een antenne? Probeer deze eens een andere kant op te richten. Je zou ook nog kunnen proberen om een andere frequentieband te kiezen.

Met deze apparaten verbeter je helemaal zelf je wifiverbinding

Red je wifi het nog steeds niet helemaal tot aan je kantoor? Of blijft je wifi traag? Je zou dan kunnen kijken naar apparaten die het signaal versterken Een wifi-repeater stuurt het signaal (op een plek waar dat wel goed is) bijvoorbeeld versterkt weer uit. Of neem een access point, dat je met een ethernetkabel aansluit op je modem, en vervolgens een heel nieuw wifisignaal uitstuurt. Ideaal voor op je thuiskantoor. Tot slot dan mesh-wifi, waarbij minimaal twee stations constant met elkaar communiceren en daardoor een betere wifidekking geven.

Wat is het verschil tussen zakelijk en ‘gewoon’ internet?

Als ondernemer kun je er ook voor kiezen om zakelijk internet te nemen. Wat is het verschil met ‘gewoon’ internet voor consumenten? Anders dan je misschien denkt, zit het verschil vaak niet eens in de hierboven besproken internetsnelheid. Zakelijke abonnementen herken je vooral aan de toevoeging van uitgebreidere opties en aanvullende diensten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een hogere beschikbaarheid, het kunnen uitvoeren van pinbetalingen en een helpdesk die je 24 uur per dag kunt bereiken.

Waarom een zakelijke verbinding ook voor jou interessant kan zijn

Een zakelijke verbinding is vaak duurder dan consumenteninternet. Dat heeft vaak te maken met de uitgebreidere opties en aanvullende diensten die we hierboven bespraken. Ook is de beschikbaarheid van een zakelijke verbinding vaak beter. Veel bedrijven zijn inmiddels afhankelijk van het internet en lopen geld mis op het moment dat er geen verbinding is. Je kunt met dat oog voor ook kiezen voor een fallback-verbinding, oftewel: een reserveverbinding, die je kunt gebruiken wanneer er storing optreedt. Tot slot dan overboeking. Zakelijke verbindingen worden vaak met gebruikers gedeeld, zodat de provider de snelheid beter kan garanderen. Anders dan je misschien denkt, zijn zakelijke verbindingen dankzij dit soort voordelen ook interessant voor kleine bedrijven en soms zelfs voor ZZP’ers.

laptop computer internet wifi vrouw werk

Verschillende providers: wat is zakelijk internet van Ziggo?

Voor bedrijven die op zoek zijn naar onafhankelijk advies over telecomzaken werkt VodafoneZiggo samen met Solution Partners zoals 3Bplus. We zijn getraind en gecertificeerd op een groot gedeelte van het VodafoneZiggo Business-portfolio en hebben ervaring met de gezamenlijke uitrol van diensten op het gebied van communicatie en connectivity. Als Solution Partner van VodafoneZiggo lichten we graag de zakelijke abonnementen van Ziggo uit. Ziggo biedt drie zakelijke abonnementen: Start, Complete, Max en Giga. Deze abonnementen zijn aan te vullen met (gratis) producten en diensten, zo is het bijvoorbeeld mogelijk je bedrijfsnetwerk af te schermen van gasten. Ook kun je denken aan bescherming tegen identiteitsdiefstal, spam en hackers.

Cyber security: veilig internet wordt steeds belangrijker

En nu we het toch over hackers hebben, werpen we graag nog een blik op cybersecurity. We zijn op steeds meer manieren verbonden met het internet. Het gaat tegenwoordig niet enkel meer om de apparaten van je medewerkers, zoals laptop en mobiele telefoons. Veel bedrijven werken in de cloud en gebruiken Internet of Things-apparaten. Het feit dat er steeds meer apparaten verbonden worden, maakt bedrijven kwetsbaar. Alle apparaten en verbindingen vormen namelijk mogelijke ingangen voor hackers. Wanneer het hackers lukt om toegang te krijgen, kan de financiële schade groot zijn, bijvoorbeeld omdat een cyberaanval de normale bedrijfsprocessen frustreert of omdat er losgeld wordt gevraagd. Ook gegevensdiefstal en reputatieschade behoren tot de risico’s. Omdat een cyberaanval dus grote gevolgen kan hebben, is het belangrijk cybersecurity serieus te nemen. 

Zelf aandacht schenken aan een veilige verbinding

Het is altijd belangrijk om de beveiligings- en privacy-instellingen van nieuwe apparaten te controleren voordat je het apparaat in kwestie gaat gebruiken. Verander daarbij ook altijd de inloggegevens die door de fabrikant zijn ingesteld. Gebruik altijd unieke gegevens voor elk apparaat dat je gebruikt. Kies daarnaast waar mogelijk voor tweefactorauthenticatie. Ook is het belangrijk om je apparaten zo frequent mogelijk up te daten met de nieuwste software en patches, en om een firewall en antivirussoftware te gebruiken.

Dit kun je nog meer doen om je verbinding te beveiligen

Verstuurt je bedrijf vaak data? In dat geval is het zaak dataverkeer te versleutelen. Dat geldt niet alleen tijdens het versturen, maar ook wanneer data opgeslagen is. Je doet er sowieso goed aan om zo weinig mogelijk data op te slaan. Kijk daarnaast ook naar het ontwerp van je internetnetwerk. Je doet er bijvoorbeeld verstandig aan om Internet of Things-apparaten (zoals smartwatches, slimme deurbellen, etc.) op een apart netwerk te zetten. Controleer daarbij ook altijd het verkeer op je netwerk. Herken je alle apparaten op je netwerk? Zo niet, verwijder ze dan.

Waarom zou je kiezen voor de internet expertise van 3Bplus?

Onze activiteiten spitsen zich toe op alles wat met telecom te maken heeft, inclusief de benodigde netwerken. Kleine en middelgrote ondernemingen adviseren wij graag welk basispakket en welke aanvullende diensten het meest geschikt zijn voor hun activiteiten en groeiambities. Voor grote ondernemingen en instellingen bieden wij passende oplossingen voor hun communicatie-uitdagingen: gestandaardiseerd waar mogelijk, op maat waar nodig. En zoals gezegd zijn we Specialised Partner van VodafoneZiggo, zodat je bij ons verzekerd bent van het beste, complete alles-in-een-pakket voor een scherpe prijs.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: