Cybersecurity: alles dat je moet weten over cybersecurity

Cybersecurity in het kort: van soorten aanvallen tot oplossingen

In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten over cybersecurity. We geven een korte definitie van de term en vertellen je waarom het een belangrijk thema is.

Wat is cybersecurity: een korte definitie van de term

Cybersecurity is het beschermen van systemen, netwerken, programma’s en data tegen digitale aanvallen, ook wel cyberaanvallen genoemd. Deze cyberaanvallen zijn meestal gericht op het openen, wijzigen of vernietigen van gevoelige informatie, het afpersen van gebruikers of het frustreren van bedrijfsprocessen. Bij cybersecurity gaat het om het nemen van maatregelen om schade van cybercrime te voorkomen en te beperken, én om het herstellen van schade die toch is ontstaan.

Een aanverwante term is IT-security. Mensen bedoelen er vaak hetzelfde mee, maar eigenlijk gaat cybersecurity enkel om het beschermen van online systemen. IT-security is een bredere term, die zowel op online als offline systemen kan slaan. Omdat de dreiging meestal van buitenaf, via het internet komt, hoor je in de praktijk veel vaker over cybersecurity. 

Cybersecurity: waarom word je aangevallen door hackers?

Het aantal cyberaanvallen blijft wereldwijd snel toenemen. Omdat bedrijven op steeds meer manieren verbonden zijn met internet (de Cloud, het Internet of Things), is het verwachting dat deze toename in cybercrime door zal zetten. Dit betekent namelijk dat hackers steeds meer ingangen krijgen tot je systemen. Hoe ze vervolgens precies te werk gaan, vertellen we je hieronder.

Cybersecurity is beveiliging tegen digitale aanvallen met cybersecurity-maatregelen.

Cybersecurity: verschillende soorten cyberaanvallen

Er zijn verschillende soorten cyberaanvallen waartegen cybersecurity kan beschermen. We zetten een aantal (bekende) aanvallen op een rijtje:

Er zijn verschillende soorten cyberaanvallen waartegen cybersecurity kan beschermen. We zetten een aantal (bekende) aanvallen op een rijtje:

  1. Malware: Een verzamelnaam voor alle software met een kwaadaardige werking. Malware verstoort de werking van je computer of systeem. Onder malware vallen bijvoorbeeld virussen, ransomware, spyware en botnets.
  2. SQL-injectie: SQL staat voor Structured Query Language. Het gaat hier om een aanval waarmee de hacker de controle over een database overneemt om gegevens te stelen.
  3. Phishing: Het ‘vissen’ naar (persoonlijke) informatie. In een mail wordt door een ogenschijnlijk betrouwbare instantie gevraagd naar persoonlijke (inlog)gegevens.
  4. DDoS: DDoS staat voor Distributed Denial-of-Service. Door servers over te belasten, kunnen websites of diensten onbereikbaar worden gemaakt.
  5. Man-in-the-middle: Hierbij onderschept een hacker de communicatie tussen twee individuen om gegevens te stelen.
  6. Vandalisme: Letterlijk het bekladden van websites, systemen of diensten, bijvoorbeeld door teksten te plaatsen of juist te verwijderen. Wanneer het vandalisme politiek getint is, spreken we ook wel van hacktivisme.

Je cybersecurity zelf vergroten met deze simpele tips

Als het op cybersecurity aankomt, is het gebruikelijk om aan te nemen dat hackers alle verantwoordelijkheid dragen. Zij hebben het systeem of je computer vast bruut opengebroken. Veel vaker maken hackers echter simpelweg gebruik van bestaande kwetsbaarheden in systemen. Denk aan onopzettelijke fouten van werknemers die de aanleiding of in ieder geval de ingang vormen voor cyberaanvallen.

We zetten daarom graag wat algemene tips op een rijtje. Je bedrijf beschermen tegen cybercrime begint met het nemen van deze simpele stappen:

  • Maak je werknemers bewust van de gevaren
  • Gebruik sterke inloggegevens en wachtwoorden
  • Download en installeer nieuwe patches en updates zo snel mogelijk
  • Gebruik anti-malwaresoftware om te scannen op malware, spyware en andere virussen
  • Gebruik een firewall om in- en uitgaand verkeer te monitoren en eventueel te blokkeren
  • Beperk toegangsrechten tot enkel de noodzakelijke mensen
  • Gebruik encryptie, oftewel het versleutelen van bestanden of verbindingen

Cybersecurity is en blijft voorlopig een belangrijk thema

Op het gebied van cybersecurity valt er nog altijd veel te verbeteren. Personen en bedrijven moeten beducht zijn voor hun veiligheid. Denk aan inbreuken op privacy, maar ook aan identiteitsfraude en afpersing. Op dit moment maken veel mensen en bedrijven zich echter amper zorgen over cybersecurity. En dat terwijl de risico’s zoals gezegd nou niet bepaald afgenomen zijn… Zo is een groot gedeelte van Nederlandse bedrijven bijvoorbeeld al eens slachtoffer geweest van een ransomware-aanval.

slot computer laptop veilig veiligheid beveiliging security cybersecurity privacy

Bedrijven nemen cybersecurity steeds serieuzer

Nederlandse bedrijven raken gelukkig wel steeds meer doordrongen van het risico van cybercrime én het belang van cybersecurity. Zodoende zien we ook dat bedrijven een steeds een groter deel van het IT-budget gebruiken voor cybersecurity. Ook als land doen we het best aardig. Nederland behoort op dit moment tot de top 10 beste landen als het op cybersecurity aankomt. Bij dit soort onderzoeken wordt bijvoorbeeld gekeken naar het aantal mobiele telefoons dat besmet is met malware, het aantal aanvallen met ransomware én de algehele voorbereiding die het land in kwestie getroffen heeft om zich te beschermen tegen cybercrime.

Wat zijn de laatste trends op het gebied van cybersecurity?

We vertelden je zonet al dat het aantal ransomware-aanvallen steeds verder toeneemt. Dat is een van de belangrijkste cybersecuritytrends. We zetten hieronder nog drie opvallende trends voor je op een rijtje.

  1. Een toename in credential stuffing. Persoonlijke gegevens van online platforms (namen, e-mailadressen en wachtwoorden) worden regelmatig gelekt. Hackers proberen met deze gegevens in te loggen op andere online platforms. Vaak met succes, omdat de meeste mensen dezelfde wachtwoorden voor meerdere accounts gebruiken.
  2. Thuiswerkers als doelwit. Om hun werk te kunnen doen, moeten veel thuiswerkers vanuit huis verbinding maken met het bedrijfsnetwerk. Hackers maken gretig gebruik van deze extra (en minder goed beveiligde) ingangen, zoals routers en Internet of Things-apparaten.
  3. Een toename in (Shadow) Internet of Things (IoT). Er worden steeds meer (verschillende) IoT-apparaten, zoals wearables en zelfs lichtschakelaars, toegevoegd aan bedrijfsnetwerken. Veel IoT-apparaten zijn kwetsbaar voor hackers. Ook zijn bedrijfsnetwerken wat betreft beveiliging vaak helemaal nog niet klaar voor al die IoT-apparaten. Dat geldt zeker voor Shadow IoT-apparaten, oftewel: apparaten waarvan de IT-afdeling niet op de hoogte is.

Wat kan 3Bplus doen om jouw cybersecurity te verbeteren?

Cybersecurity strekt zich uit van de beveiliging van je netwerken tot aan de beveiliging van je applicaties en de beveiliging van data, zowel bij de overdracht als bij de opslag. Wij kunnen je helpen bij al deze vormen. Dat geldt niet enkel voor de beveiliging van je bestaande systemen, netwerken en programma’s; ook voor vragen over het beveiligen van bijvoorbeeld de cloud, 5G en Internet of Things (IoT) kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: