078-2034021 [email protected]

Cybersecurity: alles dat je moet weten over cybersecurity

Cybersecurity in het kort: van soorten aanvallen tot oplossingen

In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten over cybersecurity. We geven een korte definitie van de term en vertellen je waarom het een belangrijk thema is.

Wat is cybersecurity: een korte definitie van de term

Cybersecurity is het beschermen van systemen, netwerken, programma’s en data tegen digitale aanvallen, ook wel cyberaanvallen genoemd. Deze cyberaanvallen zijn meestal gericht op het openen, wijzigen of vernietigen van gevoelige informatie, het afpersen van gebruikers of het frustreren van bedrijfsprocessen. Bij cybersecurity gaat het om het nemen van maatregelen om schade van cybercrime te voorkomen en te beperken, én om het herstellen van schade die toch is ontstaan.

Cybersecurity is beveiliging tegen digitale aanvallen met cybersecurity-maatregelen.

Cybersecurity: verschillende soorten cyberaanvallen

Er zijn verschillende soorten cyberaanvallen waartegen cybersecurity kan beschermen. We zetten een aantal (bekende) aanvallen op een rijtje:

  1. Malware: Een verzamelnaam voor alle software met een kwaadaardige werking. Malware verstoort de werking van je computer of systeem. Onder malware vallen bijvoorbeeld virussen, ransomware, spyware en botnets.
  2. SQL-injectie: SQL staat voor Structured Query Language. Het gaat hier om een aanval waarmee de hacker de controle over een database overneemt om gegevens te stelen.
  3. Phishing: Het ‘vissen’ naar (persoonlijke) informatie. In een mail wordt door een ogenschijnlijk betrouwbare instantie gevraagd naar persoonlijke (inlog)gegevens.
  4. DDoS: DDoS staat voor Distributed Denial-of-Service. Door servers over te belasten, kunnen websites of diensten onbereikbaar worden gemaakt.
  5. Man-in-the-middle: Hierbij onderschept een hacker de communicatie tussen twee individuen om gegevens te stelen.
  6. Vandalisme: Letterlijk het bekladden van websites, systemen of diensten, bijvoorbeeld door teksten te plaatsen of juist te verwijderen. Wanneer het vandalisme politiek getint is, spreken we ook wel van hacktivisme.

Hackers of werknemers? Draag zorg voor je eigen cybersecurity

Als het op cybersecurity aankomt, is het gebruikelijk om aan te nemen dat hackers alle verantwoordelijkheid dragen. Zij hebben het systeem of je computer vast bruut opengebroken. Veel vaker maken hackers echter simpelweg gebruik van bestaande kwetsbaarheden in systemen. Denk aan onopzettelijke fouten van werknemers die de aanleiding of in ieder geval de ingang vormen voor cyberaanvallen.

Cybersecurity is en blijft voorlopig een belangrijk thema

Op het gebied van cybersecurity valt er nog altijd veel te verbeteren. Personen en bedrijven moeten beducht zijn voor hun veiligheid. Denk aan inbreuken op privacy, maar ook aan identiteitsfraude en afpersing. Op dit moment maken veel mensen en bedrijven zich echter amper zorgen over cybersecurity. En dat terwijl de risico’s nou niet bepaald afgenomen zijn. Wat heet: wereldwijd blijft het aantal digitale aanvallen nog altijd snel toenemen. Zo is een groot gedeelte van Nederlandse bedrijven bijvoorbeeld al eens slachtoffer geweest van ransomware.

Wat kan 3Bplus doen om jouw cybersecurity te verbeteren?

Cybersecurity strekt zich uit van de beveiliging van je netwerken tot aan de beveiliging van je applicaties en de beveiliging van data, zowel bij de overdracht als bij de opslag. Wij kunnen je helpen bij al deze vormen van cybersecurity. Dat geldt niet enkel voor de beveiliging van je bestaande systemen, netwerken en programma’s; ook voor vragen over het beveiligen van bijvoorbeeld de cloud, 5G en Internet of Things (IoT) kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.