Locatiebepaling belangrijk onderdeel van Internet of Things

We wijzen onze lezers graag op deze whitepaper van ESRI over de IoT-markt. Specifiek gaat het bedrijf in op de vraag waarom locatiebepaling belangrijk is bij het IoT (Internet of Things).

Wat kan het IoT met locatiegegevens?

Weten waar iets zich bevindt, biedt contextuele informatie die bepalend is voor het succesvol functioneren van het IoT. Neem bijvoorbeeld veiligheidssystemen in een verbonden auto. Wanneer de auto gladde omstandigheden waarneemt, reageren zijn tractiesystemen binnen een fractie van een seconde om hem op de weg te houden. Die kennis over een gladde weg is daarnaast enorm waardevol voor andere weggebruikers. Locatiegegevens kunnen in dit voorbeeld op drie manieren worden gebruikt:

  • Descriptive analytics: ‘wat is er gebeurd?’ Data-analyse geeft ons inzicht in het verleden. Door de locatie van het gevaar door te geven, kan de auto andere auto’s in dat gebied waarschuwen voor het risico.
  • Predictive analytics: ‘wat gaat er gebeuren?’ Gebruik van data om de toekomst te voorspellen. Door historische gegevens (met betrekking tot weersgegevens per locatie) van miljoenen voertuigen te verzamelen, kan het systeem voorspellen waar en wanneer gladde omstandigheden zullen optreden. Daarmee kunnen we weggebruikers van tevoren waarschuwen.
  • Prescriptive analytics: ‘wat moet er gedaan worden?’ Het gebruiken van simulaties om de impact van oplossingen te evalueren. Door de impact van oplossingen op bepaalde locaties te modelleren, kunnen we deze oplossingen rangschikken en de beste optie uitkiezen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

netwerk connectiviteit verkeer transport logistiek mobiliteit slimme stad smart city internet of things iot 5g wifi

Voorbeelden van locatiebepaling van het IoT

De whitepaper beschrijft nog een aantal voorbeelden waaruit het belang van locatiebepaling bij het IoT blijkt. We lichten er nog twee uit:

Het beheer van zware machines is een grote uitdaging voor bouwplaatsen. Het probleem begint met simpelweg weten welke machines zich waar bevinden, maar het gaat veel verder dan dat. Om de efficiëntie te maximaliseren, moet men er zeker van zijn dat de machines altijd werken en stilstand tot een minimum wordt beperkt. Door machines uit te rusten met een GPS om de locatie te bewaken en sensoren de belangrijkste vitale functies te laten bewaken, ontstaat een realtime beeld. Door machines continu te bewaken, is het mogelijk om te bepalen wanneer onderhoud nodig is, hetgeen (onnodige) kosten verlaagt en storingen voorkomt.

Een smart home is een verbonden huis waarin veel IoT-apparaten samenkomen om bewoners comfortabeler en milieuvriendelijker te laten wonen. Een verwarmingssysteem kan bijvoorbeeld uitgerust worden met een thermostaat die de temperatuur per dagdeel regelt. Maar wanneer de bewoner op een dag vroeger naar huis komt, weet het systeem dat niet, zodat het koud blijft. Het is mogelijk om (middels een app) een grensgebied rond de werkplek of het huis op te richten. Wanneer een bewoner dan vroeg vertrekt of vroeg thuiskomt, waarschuwt de app het verwarmingssysteem om de temperatuur te wijzigen.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Haal meer uit je IoT-toepassingen met Artificial Intelligence (AI)
14 praktijkvoorbeelden van IoT-implementaties
Wat is het Industrial Internet of Things (IIoT) en hoe is het onstaan?
De keten van slimme oplossingen: sensoren, IoT, Big Data en AI

nl_NLNederlands