Vertrouwen in Artificial Intelligence voor geldzaken neemt toe

De coronapandemie lijkt ook impact gehad te hebben op onze relatie met geld. Mensen vertrouwen robots (of beter: Artificial Intelligence-systemen) nu meer dan zichzelf om hun financiën te beheren. Dit blijkt uit een nieuwe studie van Oracle en personal finance-expert Farnoosh Torabi.

Meer geldzorgen door corona

Uit het onderzoek onder meer dan 9.000 consumenten en leidinggevenden binnen organisaties in 14 landen, waaronder Nederland, bleek dat de coronapandemie de financiële onrust, somberheid en angst onder mensen wereldwijd heeft doen toenemen. De pandemie heeft gezorgd voor een verandering in wie en wat we vertrouwen om onze financiën te beheren.

Lees meer: De rol van Artificial Intelligence-algoritmes bij de toeslagenaffaire

Vertrouwen in AI voor financiën

Onder zakelijk leidinggevenden namen de financiële onrust en stress gemiddeld toe met 186%. De financiële onrust en stress van consumenten verdubbelden en de somberheid steeg met 70%. De onzekerheid die door de coronapandemie is gecreëerd, heeft veranderd wie en wat we vertrouwen om onze financiën te beheren. Voor de ordening van ingewikkelde financiële zaken vertrouwen consumenten en leiders binnen organisaties in toenemende mate op Artificial Intelligence-technologie. We zetten wat resultaten op een rijtje:

  • 67% van de consumenten en zakelijk leidinggevenden gezamenlijk vertrouwt meer op een robot dan op een mens voor wat betreft het beheer van financiën.
  • 73% van de leidinggevenden vertrouwt meer op een robot dan op zichzelf om de financiën te beheren; 77% vertrouwt robots boven hun eigen financiële teams.
  • 89% van de leiders is van mening dat robots hun werk kunnen verbeteren door fraude op te sporen (34%), facturen te maken (25%) en kosten-batenanalyses uit te voeren (23%).
  • 53% van de consumenten vertrouwt meer op een robot dan op zichzelf om de financiën te beheren; 63% vertrouwt robots boven persoonlijke financiële adviseurs.
  • 66% van de consumenten gelooft dat robots kunnen helpen bij het opsporen van fraude (33%), het verminderen van uitgaven (22%) en door te helpen met investeren in de aandelenmarkt (15%).
  • 56% van de zakelijke leiders gelooft dat robots de komende vijf jaar finance-professionals zullen vervangen.
  • 85% van de leidinggevenden wil hulp van robots voor financiële taken, waaronder financiële goedkeuringen (43%), budgettering en prognoses (39%), rapportage (38%) en compliance en risicobeheer (38%).
  • 42% van de consumenten denkt dat robots persoonlijke financiële adviseurs in de komende vijf jaar zullen vervangen.
  • 76% van de consumenten wil robots die hen helpen hun financiën te beheren door tijd vrij te maken (33%), onnodige uitgaven te verminderen (31%) en op tijd betalingen te doen (31%).
  • 51% van de organisaties maakt al gebruik van AI om financiële processen te beheren, vergeleken met 27% van de consumenten,

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

artificial intelligence ai computer laptop virtual slimme assistent

AI in de financiële sector

Sinds 2020 is de manier waarop consumenten over geld denken veranderd. De omstandigheden hebben ook de behoefte van organisaties vergroot om opnieuw na te denken over hoe ze AI en andere nieuwe technologieën kunnen gebruiken om financiële processen te managen.

Lees meer: Hoe zorgen we voor verantwoordelijke Artificial Intelligence (AI)?

Remy Bos, EMEA ERPM Strategy Leader bij Oracle geeft de volgende toelichting bij de resultaten: “Nu digitaal de norm wordt in de financiële wereld, zullen nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie en chatbots een steeds belangrijkere rol spelen. Uit ons onderzoek blijkt dat consumenten meer vertrouwen hebben in deze technologieën voor het beheer van hun financiële welzijn dan in persoonlijke financiële adviseurs. En leidinggevenden binnen organisaties zien dat deze trend de rol van finance-professionals zal hervormen. Organisaties die deze veranderingen niet omarmen, lopen het risico achterop te raken bij hun collega’s en concurrenten, de productiviteit, het moreel en het welzijn van hun werknemers te schaden en moeite te hebben om de volgende generatie van financieel talent met AI-vaardigheden aan te trekken.”

Wil je meer weten over de slimme (telecom)oplossingen van 3Bplus? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom en de toepassing van smart-technologie, zoals in smart cities en smart homes. Wij laten u graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat zijn hotspots en wat zijn wifispots?
Het belang van internet bij je thuis
11 tips om een sterk en veilig wachtwoord te maken
Veilig internetten vanaf je vakantieadres: zeven tips

Mis nooit meer een artikel: volg ons op LinkedIn.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: