Technologie in de zorg: verschillende soorten zorgtechnologie

Technologie in de zorg: zo wordt zorgtechnologie toegepast

In dit artikel kijken we naar de toepassing van technologie in de zorg. We bespreken verschillende soorten zorgtechnologie en kijken naar het verschil met e-health.

Definitie zorgtechnologie: wat is technologie in de zorg?

Technologie in de zorg is een heel brede term. Ondanks dat Virtual Reality en domotica bijvoorbeeld heel verschillend zijn, zijn het toch beide voorbeelden van zorgtechnologie. De definitie die wij hanteren reflecteert die reikwijdte in verschillende technologieën. Volgens ons gaat het simpelweg om alle technologie die bedoeld is om de zorg beter en efficiënter te maken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Technologie in de zorg: we geven een definitie en voorbeelden van technologie in de zorg.

Wat is het verschil tussen technologie in de zorg en e-health?

Wanneer mensen over zorgtechnologie spreken, hoor je vaak de term e-health vallen. Dit soort begrippen wordt regelmatig door elkaar gebruikt. Dat is op zich niet erg, maar het kan wel handig zijn om eenduidige definities te hanteren. E-health is het gebruik van informatie- en communicatietechnologieën (met name het internet) om de gezondheid en de gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren. Het gaat bij e-health dus enkel om digitale, elektronische en online toepassingen in de zorg. Wat dat betreft is e-health dus minder breed dan zorgtechnologie.

Een overzicht van verschillende soorten technologie in de zorg

De toepassingen van technologie in de zorg zijn wat ons betreft dus breder dan enkel e-health. Om onze definitie van zorgtechnologie wat verder te verduidelijken, zetten we graag wat voorbeelden voor je op een rijtje.

  • Bij zorg op afstand zijn consumenten niet meer plaats- en tijdsgebonden bij het ontvangen van zorg. Het gaat dan bijvoorbeeld om het online vragen stellen aan zorgverleners, bijvoorbeeld via een chatfunctie of beeldbellen.
  • Met (gps-)trackers kan de gebruiker gevolgd worden. Dat is bijvoorbeeld handig bij personen met dementie, die gaan dwalen en vervolgens de weg naar huis niet meer terug kunnen vinden.
  • Personenalarmering zie je veel in de vorm van een armband, uitgerust met een alarmknop. Wanneer de gebruiker in de problemen komt, bijvoorbeeld omdat hij of zij gevallen is, kan er via de alarmknop verbinding worden gemaakt met een alarmcentrale.
  • Via een sleuteloplossing kunnen we de toegang tot een woning automatiseren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om medewerkers van de thuiszorg toegang te geven tot een woning. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk, zoals met een app op een telefoon.
  • Een activiteitmeter, zoals een stappenteller of een smartwatch, laat de gebruiker zien hoe actief hij of zij gedurende de dag is geweest. Dit soort wearables voeren tegenwoordig vaak nog veel meer metingen uit, bijvoorbeeld over de kwaliteit van je slaap.
  • Serious games worden voornamelijk ingezet bij de training van medewerkers en bij de begeleiding van patiënten. Het gaat dan onder meer om gedragstherapie om iemands zelfvertrouwen te vergroten. Voorbeelden zijn ook exergames en braintraining-games.

Een aantal nieuwe toepassingen van technologie in de zorg

Hierboven bespraken we een aantal reeds veelgebruikte vormen van technologie in de zorg. Dankzij allerlei innovaties is er inmiddels nog veel meer mogelijk. Denk aan exposuretherapie met Virtual Reality (VR), waarbij de client veilig geconfronteerd kan worden met zijn angst. Of neem Augmented Reality (AR), waarmee een operatieprocedure stap voor stap wordt geïllustreerd met MRI- afbeeldingen, notities en diagnostische informatie.

Domotica (soms ook wel home automation genoemd) is de inzet van technologie om allerlei dingen in en om het huis te automatiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slimme medicijndozen. Wanneer domotica echt intelligent gemaakt wordt, scharen we ze vaak onder het Internet of Things (IoT). Denk daarbij aan toepassingen die de monitoring van patiënten verbeteren. Met sensoren kunnen artsen in real-time de gezondheidstoestand van een patiënt volgen en ernaar handelen.

Een zorgrobot kan helpen bij het uitvoeren van taken. Er zijn echter ook robots met een sociale functie. Zo zijn er robots om spelletjes mee te spelen, robots die herinneren aan afspraken en robothuisdieren om mee te knuffelen. Ten slotte noemen we Artificial Intelligence (AI), waarmee de verzamelde data geanalyseerd kan worden. Door beeldgegevens te analyseren kunnen we supersnel en nauwkeurig diagnoses stellen; van botbreuken tot longontsteking en kanker.

Wat kan 3Bplus betekenen op het gebied van technologie in de zorg?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen wat betreft technologie in de zorg? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van slimme technologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: