Je hoort op dit moment veel over het risico van aerosolen in besloten ruimten. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de verspreiding van het coronavirus. Maar eigenlijk is het probleem natuurlijk nog veel breder: een slechte luchtkwaliteit heeft ook in het algemeen invloed op besmetting met virale of bacteriële ziekten (via ICT health. Met andere woorden: het binnenklimaat speelt dus een belangrijke rol in je gezondheid. In dit artikel bespreken we zodoende slimme ventilatie.
Smart ventilatie is een belangrijk onderdeel van smart homes en smart buildings. Het woord smart slaat hier zowel op het besparen van energie, met intelligente (zelf-)regulerende apps en devices ingezet. In het kader van e-health heeft smart echter ook alles te maken met je gezondheid, oftewel: de kwaliteit van de lucht zelf. Voordat we verdergaan over deze vorm van e-health, eerst echter nog even een uitleg. Wat zijn smart apparaten ook alweer?
Het ‘smart’ in smart ventilatie heeft alles te maken met het gebruik van sensoren. Deze meten allerlei omgevingsfactoren, zoals de temperatuur en de hoeveelheid CO2 in de ruimte. Deze data wordt vervolgens verwerkt, ofwel in het apparaat zelf of op afstand. Het kan gaan om een simpele verwerking (komt een temperatuur boven de drempelwaarde uit?), maar dankzij Artificial Intelligence (AI) worden apparaten steeds slimmer. Dat maakt allerlei analyses en voorspellingen mogelijk.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Zoals gezegd, staat smart ventilatie momenteel enorm in de belangstelling. Het nut van ventilatie bij corona is momenteel ‘top of mind’. Het virus verspreidt zich via druppels, die bijvoorbeeld verspreid worden door hoesten en zingen. We spreken bij verspreiding via deze druppelwolken ook wel over aerosolen. Besmetting kan daarna plaatsvinden via het inademen van de aerosolen. Ook kunnen de druppeltjes zich aan oppervlakten hechten, waarna het virus via de handen alsnog binnenkomt. Het idee van social distancing en de anderhalvemetersamenleving is gebaseerd op het bereik van de druppels.
Middels smart ventilatie kunnen we virusdruppeltjes uit de lucht vangen en dus de kans op overdracht verkleinen.
Om de luchtkwaliteit te bewaken en te verbeteren, willen we verder ten minste de temperatuur en vochtigheid meten en controlen. Het gaat bij slimme ventilatie echter ook om het weren van fijnstof, pollen, allergenen en ziektekiemen, zoals dus het coronavirus. Een slim ventilatiesysteem is in staat om zichzelf aan te passen, bijvoorbeeld op basis van het aantal aanwezigen in een kamer en hun leef- of werkpatroon. Daarnaast kun je het systeem zelf aanpassen, met bijvoorbeeld met een app op je tablet of je slimme speaker. Ook is het vaak mogelijk om de ventilatie te integreren met de rest van de slimme apparaten in je smart home.
Het investeren in slimme ventilatie betaalt zich vaak uit in meer welbevinden, betere prestaties en minder ziekteoverdracht. Slim ventileren is dus meer dan gimmick. Het kan een geducht wapen zijn in de bestrijding van allerlei ziekteverwekkers in onze woningen.
Meer lezen over dit onderwerp?
Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
Home automation: het Internet of Things bij je thuis
Vijf nieuwe trends op het gebied van technologie in smart cities
Voorbeelden van IoT-toepassingen in slimme gebouwen
De toekomst van het IoT: je eigen, beveiligde smart home