Duurzaamheid voorbeelden met behulp van technologie

Duurzaamheid voorbeelden: wat kan technologie betekenen?

Duurzaamheid voorbeelden: we geven in dit artikel een aantal voorbeelden van technologie die ingezet kan worden in het kader van duurzaamheid. Hoe kan technologie bijdragen aan een duurzame manier van leven, wonen en werken.

Duurzaamheid voorbeelden technologie: verkeersstromen beheren

De eerste van onze duurzaamheid voorbeelden heeft te maken met verkeer. We kunnen sensoren en camera’s inzetten om gegevens over de beweging van mensen te verzamelen. Deze toepassingen van technologie stelt ons in staat om de stroom van mensen, voertuigen en fietsen in de omgeving effectief te beheren. Technologie die in dit kader ingezet wordt, betreft bijvoorbeeld parkeer-apps die automobilisten helpen sneller een parkeerplek te vinden. En dat is nodig: maar liefst een derde van het verkeer in een stad is zoekverkeer.

Duurzaamheid voorbeelden technologie: doorstroming verbeteren

Slimme verkeerslichten hebben camera’s die de verkeersstroom bewaken en deze weerspiegelen in de verkeerssignalen. Deze zorgen voor betere doorstroming van het verkeer. Minder opstoppingen, minder files en minder smog. En wanneer je de gehele verkeersstroom kunt monitoren en analyseren, kun je verkeer ook via een andere route laten rijden, zeker als blijkt dat weggebruikers op bepaalde punten bijvoorbeeld lang stilstaan.

Duurzaamheid voorbeelden technologie: energiebeheer met sensoren

Het vermogen om beweging te detecteren, kan ook gebruikt worden om de LED-straatverlichting aan te passen, zo kan deze gedimd worden als er niemand is en verhelderd worden als verkeer langskomt. Dat kan natuurlijk ook in woningen en bedrijven: sensoren kunnen ingezet worden om bewegingen te detecteren en de verlichting aan te zetten. Ook kan de bezetting gemeten worden en de verwarming aangepast worden aan de behoefte.

Duurzaamheid voorbeelden technologie: slimme thermostaat

Of neem de slimme thermostaat, die automatisch de temperatuur kan aanpassen en bediend wordt vanaf je smartphone. De thermostaat leert waarom, wanneer en hoe je de temperatuur omlaag of omhoog zet en zal dat na een leerfase voor je gaan doen. De verwarming wordt alleen gebruikt als de bewoners daar behoefte aan hebben. Als overdag niemand thuis is, weet de slimme thermostaat dat en zal deze niet gaan verwarmen, en het weer kouder wordt, zorgt deze ervoor zorgen dat het in huis warm blijft.

Duurzaamheid voorbeelden technologie: beter netbeheer

Technologie richt zich qua energiegebruik ook op elektrische voertuigen, de optimalisatie van energieproductie via duurzame bronnen én beter netbeheer. Er wordt bijvoorbeeld geëxperimenteerd met de combinatie van energieopslag en zonnepanelen. De batterijen van de opslag helpen de druk op de grid verminderen tijdens piekuren door energie op te slaan tijdens de rest van de dag. En met de zonnepanelen wordt overgebleven gewonnen energie teruggebracht in de grid.

Duurzaamheid voorbeelden technologie: afvalinzameling

We kunnen ook afvalinzameling duurzamer maken. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het installeren van sensoren op vuilnisbakken of het voorzien van afvalbakken van een ingebouwde afvalpers. Of denk eens aan slimme ondergrondse afvalcontainers die zelf aangeven of ze geleegd moeten worden. Het resultaat is dat de afvalbakken minder geleegd hoeven worden en er minder vuilniswagens rijden. De planning en route van vuilniswagens kan daarmee vele malen efficiënter worden geregeld.

Duurzaamheid voorbeelden technologie: wat kan 3Bplus betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van duurzaamheid? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom én slimme technologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: