Internet of Things toepassingen: zeven voorbeelden

Internet of Things toepassingen: zeven voorbeelden van IoT-applicaties

In dit artikel zetten we een aantal voorbeelden van Internet of Things toepassingen op een rijtje. We kijken onder meer naar IoT-toepassingen in huis, in de zorg, en in het bedrijfsleven en de industrie.

Tekst gaat verder onder de afbeeldin

Internet of Things toepassingen: we geven zeven voorbeelden van Internet of Things toepassingen.

1. Internet of Things toepassingen: huisautomatisering in smart homes

Huizen waarin veel IoT-apparaten toegepast zijn, noemen we ook wel smart homes. Met IoT-apparaten kunnen we allerlei activiteiten vereenvoudigen of zelfs kunt automatiseren. Het aandoen van de lampen, het vergrendelen van de deur, het laten zakken van het zonnescherm en het aanpassen van de temperatuur op de thermostaat. Allemaal activiteiten die je dankzij IoT-apparaten in je smart home kunt besturen met je tablet of via je slimme speaker.

2. Internet of Things toepassingen: langer zelfstandig thuis wonen

Dankzij dit soort huisautomatisering kunnen ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Zo zijn er medicijnboxen die een waarschuwing geven als het tijd is voor inname. Het apparaat opent een vakje met de juiste dosis medicijnen en geeft vervolgens naasten of verzorgenden een seintje wanneer de medicijnen ingenomen zijn. Denk in deze categorie ook aan slimme sensoren die doorgeven of er in huis nog sprake is van beweging. Ook wordt er bijvoorbeeld aan tapijten gewerkt die een val detecteren.

3. Internet of Things toepassingen: monitoring patiënten in de zorg

De gezondheidszorg maakt al veel gebruik van IoT-oplossingen. Denk daarbij aan toepassingen die de monitoring van patiënten verbeteren. Met draagbare sensoren (wearables) kunnen artsen op afstand en in real-time de gezondheidstoestand van een patiënt volgen en ernaar handelen. Bijvoorbeeld om medicatiegebruik, maar ook bloeddruk of glucosewaarden van patiënten in de gaten te houden. Bij een noodgeval kan er vervolgens automatisch contact gemaakt worden met hulpdiensten. Het biedt mensen ook de mogelijkheid om meer controle te nemen over hun eigen gezondheid door proactief te monitoren.

4. Internet of Things toepassingen: het Industrial Internet of Things

Het Industrial Internet of Things (IIoT), ook wel Smart Industry of Industry 4.0 genoemd, is één van de meest tastbare vormen van het IoT. Het IIoT verwijst naar onderling verbonden apparaten die ingezet worden bij industriële toepassingen om gegevens te verzamelen, uit te wisselen en te analyseren. Met het Industrial Internet of Things kunnen we de status en toestand van machines monitoren. Op die manier kunnen we niet alleen onnodig onderhoud voorkomen, maar ook voorspellen wanneer onderhoud dan wel nodig is. We spreken in dit kader ook wel over predictive maintenance of voorspellend onderhoud.

5. Internet of Things toepassingen: volgen van medewerkers en klanten

Wie over meer data beschikt, kan veel slimmer met zijn tijd en middelen omgaan. Organisaties kunnen bijvoorbeeld besparen op hun energieverbruik. Door sensoren te plaatsen in kantoorruimtes kan worden gemeten wat de bezetting is. De verlichting en verwarming kunnen worden aangepast aan de behoefte. Retailers kunnen het IoT ook inzetten om de klantervaring te verbeteren. Zo kan men in sensordata bijvoorbeeld zien waar de klant vaak moet wachten of juist nooit komt. Daarnaast is het mogelijk om persoonlijke aanbiedingen te doen, zoals korting op basis van de hoeveelheid bezoeken.

6. Internet of Things toepassingen: beheren en traceren van producten

Het IoT kan het beheer van winkelvoorraden automatiseren. Welke producten zijn bijna uitverkocht? Welke producten verkopen slecht? Kort gezegd kunnen we in real-time en zeer nauwkeurig het voorraadbeheer verbeteren. Op basis van die data kunnen vervolgens goedgeïnformeerde beslissingen genomen. Een ander interessante toepassing is het traceren van activa. Het is vaak lastig om te allen tijden te weten waar alle assets zich bevinden. Wanneer je een IoT-apparaat aan de asset koppelt, kun je deze voortaan traceren.

7. Internet of Things toepassingen: betere doorstroming van verkeer

Middels een app op je telefoon kun je dankzij de sensoren in de stad zien waar er nog een parkeerplaats is voor je auto. Een andere IoT-toepassing op het gebied van verkeer zijn slimme
stoplichten die zorgen voor betere doorstroming van het verkeer. Minder opstoppingen, minder files en minder smog. En wanneer je de gehele verkeersstroom kunt monitoren en analyseren, kun je verkeer ook via een andere route laten rijden, zeker als blijkt dat weggebruikers op bepaalde punten bijvoorbeeld steeds hard moeten remmen.

Internet of Things toepassingen: wat kan 3Bplus voor je betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus voor je bedrijf kan betekenen op het gebied van het Internet of Things? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom én slimme sensortechnologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: