Internet of Things: alles over het IoT

Internet of Things: alles dat je moet weten over het IoT

In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten over het Internet of Things (IoT; internet der dingen). We geven een korte definitie, gaan in op de werking en de voordelen, en bespreken de toekomst van het IoT.

Wat is het Internet of Things: een korte definitie van het IoT

Het Internet of Things is een netwerk van met het internet verbonden apparaten. Het IoT laat ook apparaten zonder (computer)scherm met elkaar communiceren. Door apparaten met het internet te verbinden, kunnen ze gegevens ontvangen én versturen. IoT-apparaten kunnen op verschillende manieren verbonden worden, bijvoorbeeld via wifi. In de praktijk gaat het bij veel slimme apparaten vooral om het op een energiezuinige manier versturen van kleine datapakketjes over langere afstanden, zoals met LPWAN-technologie (Low Power Wide Area Networks).

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

netwerk connectiviteit verkeer transport logistiek mobiliteit slimme stad smart city internet of things iot 5g wifi

Hoe werkt het Internet of Things: data verzamelen met sensoren

Internet of Things-apparaten verzamelen data met sensoren. Je kunt sensoren nog het beste vergelijken met onze zintuigen. Sensoren kunnen allerlei informatie verzamelen, zoals over beweging en geluid. Door deze data te verzamelen, heb je de beschikking over concrete, feitelijke informatie, waarmee je kunt vergelijken, rekenen, voorspellen en controleren. Het kan gaan om data uit de apparaten zelf (temperatuur) of uit de omringende omgeving (luchtvochtigheid).

Internet of Things-apparaten moeten kunnen communiceren

Wordt een onderdeel in een machine niet te warm? Blijft een bloeddruk binnen een acceptabele range? De door sensoren verzamelde informatie bevat de antwoorden. Die resultaten moeten echter nog wel nuttig gemaakt voor de eindgebruiker. De apparaten van het internet der dingen moeten daarom ook kunnen communiceren. Denk aan een waarschuwing op je smartwatch wanneer je hartslag oploopt of een grafiek van het temperatuurverloop in de koude opslag van een bedrijf. Het is meestal geen eenrichtingsverkeer: de gebruiker kan het IoT-apparaat vaak ook bedienen, bijvoorbeeld via een app op zijn telefoon.

De slimme apparaten van het Internet of Things (IoT)

Sommige Internet of Things-apparaten kunnen zelf ook (intelligente) actie uitvoeren. In dit geval wordt de verwerkte data omgezet in een actie. In plaats van te wachten tot jij de temperatuur aanpast, kan het apparaat dit automatisch doen. We noemen de apparaten van her internet der dingen daarom ook wel eens slimme apparaten: apparaten die met elkaar communiceren en zelf acties ondernemen zonder dat de gebruiker hiermee bezig hoeft te zijn. In dit opzicht is het vergaren en analyseren van data door de sensoren het startpunt voor allerlei slimme toepassingen.

Wat zijn de voordelen van het Internet of Things (IoT)?

Het Internet of Things verbetert ons leven door ons meer toegang tot informatie te geven. Wie handig gebruik weet te maken van informatie, kan namelijk veel efficiënter te werk gaan. Dankzij het IoT krijgen we veel meer inzicht en invloed op situaties, namelijk doordat er continue betekenisvolle informatie ontstaat, die omgezet kan worden in (automatische) actie. Het internet der dingen draait om het idee het leven eenvoudiger te maken. Het grootste voordeel is dat een hoop handmatige processen geautomatiseerd kunnen worden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

smart home slim huis woning huisautomatisering domotica

Waarom is het Internet of Things zo snel gegroeid?

De reden dat IoT zich zo snel heeft ontwikkeld tot een van de belangrijkste technologieën van deze eeuw heeft met een aantal ontwikkelingen te maken. Het gaat dan om te beginnen om goedkope sensortechnologie, die weinig stroom verbruikt. Bij veel slimme apparaten is het handig of zelfs nodig dat ze lang op één batterij kunnen werken. Neem sensoren in het riool of andere moeilijk bereikbare plekken. Ook de opkomst van de cloud (daar waar de data naartoe wordt verzonden en eventueel ook verwerkt wordt) en de opkomst van Artificial Intelligence (AI) hebben een grote rol gespeeld. Met AI kunnen we de verzamelde data veel sneller analyseren en tot bruikbare inzichten komen.

Een aantal voorbeelden van Internet of Things toepassingen

Het Internet of Things omvat apparaten in alle soorten en maten, zoals slimme magnetrons, autonome auto’s en draagbare fitnessapparaten. Geen wonder dat het IoT al uit miljarden verbonden apparaten bestaat. We geven graag vier voorbeelden van toepassingen:

Een voorbeeld van Internet of Things: voorspellend onderhoud

Productielijnen moeten zo goed mogelijk beschikbaar blijven, tegen de laagste kosten. Dit betekent dat stilstand voorkomen moet worden. Meestal zet men in op periodiek onderhoud, maar dat is misschien helemaal niet nodig. Wanneer we stilstanden beter kunnen voorspellen, dan kunnen we onderhoud plegen op het juiste moment: net voordat er stilstand optreedt. Doordat we continue meetwaarden van diverse sensoren vastleggen, kunnen we trends herkennen, zoals een oplopende temperatuur.  Deze trends kunnen we omzetten naar voorspellend onderhoud.

Een voorbeeld van Internet of Things: smart homes

Smart homes zijn huizen waarin veel IoT-apparaten toegepast zijn. Dat gebeurt met het doel om allerlei activiteiten te vereenvoudigen of zelfs te automatiseren. Denk daarbij aan het aandoen van de verlichting, het laten zakken van het zonnescherm en het aanpassen van de thermostaat. Al deze activiteiten kun je in je smart home besturen met een app of via je slimme speaker. Smart homes kunnen zich ook richten op gezondheid. Het gaat dan bijvoorbeeld aan sensoroplossingen, die registeren of de bewoner gevallen is.

Een voorbeeld van Internet of Things: monitoring in de zorg

Sowieso is er in de gezondheidszorg veel mogelijk met IoT-oplossingen. We noemen bijvoorbeeld de monitoring van patiënten. Met wearables (of: draagbare, slimme apparaten) kunnen zorgverleners op afstand en in realtime de toestand van een patiënt volgen en ernaar handelen. Met wearables kunnen onder meer medicatiegebruik, bloeddruk en glucosewaarden in de gaten gehouden worden. Dreigt er een noodsituatie? Ook dat merkt de wearable op, waarna er automatisch contact gemaakt wordt met de juiste hulpdiensten. Bijkomend voordeel: wearables laten mensen ook zelf meer controle nemen over hun gezondheid.

Een voorbeeld van Internet of Things: lokaliseren en volgen

Als laatste voorbeeld van de toepassing van het internet der dingen kijken we naar het bedrijfsleven. Een bedrijf dat data verzamelt en analyseert, kan slimmer met zijn middelen omgaan. Denk maar eens aan energieverbruik. Sensoren in kantoorruimtes kunnen de bezetting meten, waarna verlichting en verwarming automatisch worden aangepast. Of neem een retailer die IoT wil inzetten om de klantervaring te verbeteren. Zo kan men in sensordata bijvoorbeeld zien waar de klant vaak moet wachten. Hieronder vind je een video van een van onze partners, waarin de MiniTAG besproken wordt. Deze extreem kleine tracker is speciaal ontwikkeld voor het lokaliseren van handgereedschap.

Tekst gaat verder onder de video.

De toekomst van het Internet of Things met AI en 5G

Het internet der dingen wordt steeds meer naadloos geïntegreerd en zal – zeker in de toekomst – ons dagelijks leven beïnvloeden. Daarbij spelen Artificial Intelligence (AI) en 5G een grote rol.

  • Met AI is het mogelijk om grote hoeveelheden data te verkennen, en om verbanden en patronen in die data te ontdekken. Daarmee wordt data omgezet in nuttige informatie, waarmee je bijvoorbeeld voorspellingen kunt doen en betere beslissingen kunt nemen.
  • Met 5G kun je een miljoen apparaten per vierkante kilometer aansluiten zijn op het internet. Die capaciteit is honderd keer groter dan nu. En dat is hard nodig, zodra allerlei (industriële) sensoren ook verbinding willen maken met het internet.

Het belang van een beveiligd Internet of Things (IoT)

Je ontkomt er niet aan dat IoT-apparaten data verzamelen, versturen en ontvangen. Dat is namelijk de keten van deze (slimme) apparaten. Het is daarom echter wel extra belangrijk om IoT-apparaten te beschermen. Elke verbinding, elk apparaat, elk stukje data binnen en tussen netwerken loopt immers risico bij een cyberaanval. Vooral in een sector als de gezondheidszorg is het belangrijk om aandacht te schenken aan de beveiliging van het internet der dingen.

De belangrijkste punten uit dit artikel over het Internet of Things

De apparaten van het internet der dingen zijn uitgerust met een internetverbinding en sensoren. Dat maakt dat ze data kunnen verzamelen en versturen. Het gaat dan bijvoorbeeld om data over een temperatuur. Daarmee kun je controleren of een machineonderdeel niet te warm wordt. IoT-apparaten kunnen die data ook verzenden. Denk aan een waarschuwing in een app.

Daarmee komen we bij de voordelen van het internet der dingen: toegang tot data. Als je handig gebruikmaakt van data krijg je inzicht en invloed. Zo is het mogelijk om de trends in het temperatuurverloop te controleren en veel eerder in te grijpen, nog voordat de machine te heet wordt. Ook kun je achterhalen waarom de machine warmloopt en daarop inspelen, bijvoorbeeld met onderhoud nog voordat de machine stilvalt. Door continu te meten, kun je trends herkennen, zoals een oplopende temperatuur, en deze trends omzetten naar voorspellend onderhoud.

We spreken vaak over slimme apparaten om aan te duiden dat de apparaten ook zelf actie kunnen ondernemen, bijvoorbeeld als de temperatuur te ver oploopt. We kunnen met het IoT dus ook automatiseren. Dat is bijvoorbeeld het geval met een slimme thermostaat. Deze leert van je gewoontes en de manier waarop je het apparaat gebruikt, zodat je er voortaan geen omkijken meer naar hebt.  

De opkomst van AI en 5G zullen een grote invloed hebben op het IoT. Apparaten worden steeds slimmer en er zijn steeds meer apparaten aan te sluiten. Het is daarom ook extra belangrijk om te zorgen voor een goede beveiliging.

Internet of Things: wat kan 3Bplus voor jouw bedrijf betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus voor je bedrijf kan betekenen op het gebied van het Internet of Things? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom én slimme sensortechnologie, zoals in smart homes. We laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: