ICT-trends: het Internet of Things (IoT) is een blijvertje

Vandaag kijken we naar een onderzoek van Supply Value: het IT Trendsonderzoek, via Computable. Via het onderzoek worden tien belangrijkste ICT-trends voor het komende jaar in kaart gebracht. De zesde trend in de lijst is het Internet of Things (IoT).

Wat is het Internet of Things?

Het IoT is een netwerk van verbonden apparaten. De apparaten zijn verbonden met het internet. De apparaten verzamelen data, bijvoorbeeld over de manier waarop ze worden gebruikt en over de omgeving om hen heen. De data wordt verzameld met behulp van sensoren. De apparaten kunnen deze informatie vaak ook verzenden.

Het is IoT is here to stay

Het IoT is inmiddels al niet meer weg te denken uit onze samenleving. Zo blijkt ook uit het onderzoek: driekwart van de respondenten geeft aan redelijk tot veel prioriteit te geven aan het IoT komend jaar. Daarnaast geeft meer dan zeventig procent van hen aan in ieder geval ‘redelijk bekend’ met het IoT te zijn. Er is echter wel een lichte daling in prioriteit die IT-professionals aan het IoT stellen te zien. Zodoende zakt de technologie van de vierde plek vorig jaar, naar een zesde plek dit jaar.

Trends in online communicatie voor 2020.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

smartwatch sportswatch

Vier IoT-trends voor komend jaar

We zetten vier trends op het gebied van IoT voor je op een rijtje.

  1. Om te beginnen zien we dat de apparaten van het IoT in toenemende mate zelf op de verzamelde data kunnen acteren, zonder tussenkomst van een mens. De apparaten van het Internet of Things veranderen dus steeds meer in autonome systemen.
  2. Een tweede ontwikkeling op het gebied van het IoT heeft te maken het menselijk lichaam als databron. We spreken daarbij ook wel over het Internet of Bodies. Het gaat dan bijvoorbeeld om wearables, smartwatches of pacemakers. Juist bij deze IoT-toepassingen in de zorg is security een grote uitdaging. Een inbreuk kan namelijk grote gevolgen hebben voor de gezondheid van de patiënt.
  3. De volgende trend heeft te maken met 5G. Het IoT is één van de belangrijkste technologische toepassingen van 5G. We zien namelijk steeds meer toepassingen, die om real-time verwerking van grote hoeveelheden data vragen. Daarnaast houdt de 5G-standaard rekening met een veel hogere verbindingsdichtheid. Dat betekent dat als het immense aantal apparaten voor IoT-toepassingen wordt geïmplementeerd, de netwerken deze ook daadwerkelijk kunnen verwerken.
  4. Ten slotte blijft IoT ons leven makkelijker, veiliger en prettiger maken. Zodoende zal de technologie steeds meer deel uitmaken van ons dagelijks leven. Dat kent echter ook een nadeel: het feit dat er steeds meer data verzameld en verzonden wordt, kan de security in gevaar komen. Zodoende is het (steeds meer) zaak alert te zijn om de veiligheidsrisico’s.

Home automation: het Internet of Things bij je thuis.

De groei van het Internet of Things

Supply Value stelt dat de IoT-markt naar verwachting tot meer dan 75 miljard verbonden apparaten groeit in 2025, met een verwachte marktwaarde van meer dan 1,1 biljoen dollar. Het einde van de groei van het IoT is dus nog lang niet in zicht.

Wat kan 3Bplus voor jouw bedrijf betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus voor je bedrijf kan betekenen op het gebied van het Internet of Things? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom én slimme sensortechnologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Hoe Internet of Things en Artificial Intelligence bijen kunnen redden
Dit staat de veiligheid van het Internet of Things (IoT) in de weg
Providers kunnen kwetsbare IoT-apparaten bij klanten detecteren
Waarom beveiliging van het Internet of Things (IoT) zo belangrijk is

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: