Wat is 5G en wat is 5G niet?

5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Kenmerkend voor 5G zijn de hoge snelheid en de betrouwbaarheid. Met 5G kunnen we meer data versturen met een kleinere vertraging. Ook zorgt het voor een langere batterijduur. Deze definitie van 5G kun je overal op het internet vinden. Maar klopt deze eigenlijk wel? ABI Research (via IoT Journaal) buigt zich in een rapport over een aantal mythes rond 5G.

Eerst een korte definitie van 5G

De term 5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Met mobiele netwerken wordt draadloos data verzonden en ontvangen. De nieuwe technologie bouwt voort op 4G: het is een uitbreiding of versnelling van wat 4G doet. Zo biedt het mobiele netwerk sneller internet, met een kleinere vertraging op veel meer. Het nieuwe netwerk zal in eerste instantie vooral naast de huidige oplossingen bestaan.

Wat zijn de mogelijkheden van 5G?

5G werd onthaald als een revolutionaire stap voorwaarts voor draadloze netwerken. 5G wordt gepromoot als een krachtig, betrouwbaar en toekomstbestendig netwerk, waarmee aan verschillende behoeften in verschillende sectoren voldaan kan worden.

Ondanks de lancering van 5G-diensten overal ter wereld – Nederland moet echter nog even geduld hebben – worstelt de telecomsector echter met het vertalen van de potentie van 5G in reële commerciële kansen. Als gevolg hiervan is er veel verwarring over wat de toekomst biedt voor 5G. Zodoende is het nodig nogmaals te kijken wat 5G wel én niet is!

5G is meer dan hoge snelheden

De belangrijkste mythe heeft te maken met die hoge snelheden van 5G. Het klopt zeker dat 5G hogere snelheden en een lagere latency heeft. ABI Research benadrukt echter dat diensten niet alléén sneller worden; er worden ook geheel nieuwe diensten mogelijk!

Dat 5G nieuwe diensten mogelijk maakt, heeft alles te maken met de netwerkstructuur. 5G gaat namelijk gebruik maken van bestaande én nieuwe zendmasten. Naar verwachting komen er ook een kleine antennes bij, die dichtbij de gebruiker staan opgesteld. Juist daardoor is 5G zo geschikt voor Internet of Things-toepassingen. Doordat de verzameling en verwerking van IoT-data dicht bij de bron plaatsvindt, lukt het de IoT-apparaten om hun analyses real-time aan te bieden. We spreken hierbij ook wel over Edge computing.

De IoT use case van 5G

In het verlengde van bovenstaande ligt een mythe over het verdienmodel van 5G. ABI Research stelt dat veel mensen nog denken dat investeringen voor 5G terugverdiend zullen worden met de verkoop van mobiele abonnementen. Het is niet zo dat er geen traditionele abonnementen verkocht zullen worden, maar nieuwe toepassingen (zoals met de hierboven beschreven IoT-apparaten) leveren natuurlijk ook nieuwe verdienmodellen op. Denk maar eens aan zelfrijdende auto’s en allerlei smart industry-toepassingen.

Wat kan er wel en niet met 5G?

Omdat beelden vaak minstens zoveel zeggen als woorden, plaatsen we ook nog onderstaande infographic van Cradlepoint. Dit bedrijf heeft namelijk visueel weergegeven wat 5G behelst en wat er mogelijk mee is. Ook dit bedrijf is niet te beroerd om te laten zien wat 5G niet kan.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Infographic 5G definitie, toepassingen, toekomst, tekortkomingen

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

“6G wordt alomtegenwoordig, draadloos en slim”
Wat zijn de smart city-trends voor de nabije toekomst?
Wat is IoT (Internet of Things): een introductie
De keten van slimme oplossingen: sensoren, IoT,  Big Data en AI

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: