Edge computing noodzakelijk voor Internet of Things

Het bekende Amerikaanse tijdschrift Forbes heeft in opdracht van chipgigant Intel een rapport uitgebracht over de noodzaak van edge computing bij Internet of Things-toepassingen. Dit geeft ons de kans om eens te kijken wat dat nu precies is: edge Internet of Things (IoT)?

Verwerking van IoT-data in de cloud

Het huidige IoT-landschap groeit enorm snel; van verbonden vaatwassers tot machines in autofabrieken. De gegevens die door die apparaten worden gegenereerd zijn vaak nutteloos als deze niet binnen een fractie van een seconde worden geanalyseerd. Het probleem is dat veel IoT-apparaten werken in de cloud. En de cloud is helemaal niet ontworpen om het IoT te ondersteunen…

Het nadeel van de cloud voor IoT

IoT-data wordt op dit moment nog vaak via een netwerk naar een datacenter verzonden. Aldaar wordt het verwerkt en vervolgens teruggestuurd om aan de gebruiker te worden afgeleverd. Dat proces vraagt (een klein beetje) tijd. Voor veel toepassingen volstaat deze niet-realtime oplossing echter niet langer. Denk maar aan een fabriek met honderden geautomatiseerde machines die honderden datapunten voor honderden taken opleveren. Er is simpelweg niet genoeg bandbreedte om de gegevens (realtime) constant naar het datacenter te suren en weer te ontvangen. Dat geldt natuurlijk in het bijzonder voor locaties buiten het stedelijk gebied.

In het kader van het IoT kent cloud computing dus een groot nadeel. En dat is precies waar edge computing van pas komt!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

netwerk connectiviteit iot internet of things verbonden connected wifi

Wat is edge computing bij IoT-data?

De inzet van edge computing betekent dat de door het IoT verzamelde data niet meer eerst naar de cloud gestuurd hoeft te worden. In plaats daarvan vindt de verwerking van de data lokaal plaats op het IoT-apparaat of op een apparaat dat zich in de nabije omgeving bevindt. Dit zou een gateway-apparaat kunnen zijn, zoals een switch of router, die de gegevens verwerkt en analyseert.

Met andere woorden: edge computing verwijst naar verwerking en analyse op het IoT-apparaat zelf, of door een lokale computer of server, in plaats van te worden verzonden naar gecentraliseerde of cloudservers. En omdat data niet meer verzonden hoeft te worden, maakt edge IoT technologie echte realtime-processen mogelijk.

Realtime verwerking met Edge IoT

Stel we ontwikkelen een hartslagmeter die een zorgverlener onmiddellijk waarschuwt wanneer de patiënt hulp nodig heeft. In dit geval is het belangrijk dat we de gegevens meteen (of in ieder geval met minimale vertraging) kunnen analyseren. Voor dit soort latentiegevoelige toepassingen is edge computing dus cruciaal.

Edge IoT biedt een groot voordeel. Toch is het niet altijd het handigst om data lokaal te laten verwerken. Zo kan het best zijn dat er lokaal te weinig rekenkracht aanwezig is om toepassingen echt slim te maken. Sommige AIoT-oplossingen hebben daarom meer baat bij een fusie van de cloud als de edge. Met andere woorden: het blijft dus belangrijk om bij elke oplossing te kijken waar de verzamelde data het best verwerkt kan worden.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

FAQ over Artificial Intelligence (AI)
FAQ over het Internet of Things (IoT)
De keten van slimme oplossingen: sensoren, IoT,  Big Data en AI
Verdieping: smart oplossingen met Fog computing en deep learning

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: