Wat is LPWAN en wat is het verband met Internet of Things (IoT)?

In dit artikel bespreken we LPWAN-technologie. Wat zijn deze Low Power Wide Area Networks en wat kun je ermee? We behandelen in onze bespreking van de netwerktechnologie ook het Internet of Things (IoT). Waarom is LPWAN specifiek geschikt voor IoT-toepassingen?

Wat is LPWAN?

Veel Internet of Things (IoT)-apparaten, bijvoorbeeld die gebruikt worden in smart cities, de landbouw en de industrie, hebben helemaal geen belang bij een supersnel netwerk dat massa’s data kan verstouwen. Wel is het voor de IoT-apparaten belangrijk dat kleine datapakketjes over langere afstanden verstuurd kunnen worden en dat dit energiezuinig gebeurd. De netwerktechnologie vult wat dat betreft het gat tussen mobiele netwerken (4G) en draadloze korteafstandsnetwerken (Bluetooth, WiFi).

Waarom LPWAN geschikt is voor IoT?

LPWAN-technologie (Low Power Wide Area Networks) is een klasse van draadloze technologieën die goed zijn afgestemd op de specifieke behoeften van IoT-apparaten. Het gaat daarbij dus specifiek om die apparaten waarbij het nodig is dat men (jarenlang) kleine hoeveelheden gegevens over grote afstanden kan verzenden op een enkele batterij. Met LPWAN-technologie kunnen apparaten soms tot wel 10 jaar werken op één batterijlading.

Bij LPWAN-technologie laat je IoT-apparaten veelal slechts periodiek kleine pakketten met informatie verzenden. Denk aan een maandelijkse statusupdate of een drempelwaarde die slechts in uitzonderlijke gevallen behaald wordt.

Lees meer: Wat is tweefactorauthenticatie en meerfactorauthenticatie?

De IoT-toepassingen van LPWAN

LPWAN is dus vooral geschikt voor IoT-apparaten die periodiek of slechts soms data versturen. Ook is het belangrijk dat latency (de vertraging tussen het versturen van de data en het ontvangen ervan) geen issue is. LPWAN-technologie vraagt daar vaak een aanzienlijke hoeveelheid tijd voor. De technologie is sowieso niet geschikt voor apparaten die grote hoeveelheden data versturen, zoals afbeeldingen of video.

IoT-toepassingen waarbij LPWAN-technologie vaak wordt gebruikt, zijn bijvoorbeeld slimme parkeermeters en sensoren die waterkwaliteit meten. Gezien het bereik en de relatieve eenvoud van dit soort datapakketten, kunnen de IoT-apparaten met LPWAN zelfs onder de grond of ergens ver weg in een rivier geplaatst worden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

netwerk connectiviteit iot internet of things verbonden connected code wifi

De voordelen van LPWAN

LPWAN-apparaten verzenden dus slechts kleine datapakketten onder lange intervallen. Zodoende gebruiken ze weinig energie. Wat heet: het kan wel tien jaar duren voordat twee AA-batterijen verbruikt zijn. Omdat je er (in ieder geval wat betreft batterijen, dus) amper naar om hoeft te kijken, kunnen we IoT-apparaten dankzij LPWAN ook inzetten in moeilijk toegankelijke gebieden.

LPWANs bieden een breed dekkingsgebied dat niet beperkt wordt door de nabijheid van toegangspunten, zoals telefoontorens. LPWAN-technologie vraagt zodoende veel minder toegangspunten dan andere netwerktechnologie. Er is dus minder infrastructuur en hardware nodig om een gebied te bestrijken.

LPWAN-apparaten zijn veel minder complex dan veel andere mobiele apparaten. Ze hebben immers slechts minimale rekenkracht en opslagcapaciteit nodig. Dat betekent dus dat ze vaak kleiner zijn, én veel goedkoper te produceren en te implementeren zijn. Ten slotte hebben ze weinig tot geen onderhoud nodig gedurende hun levensduur.

Lees meer: Wat is een wifibooster en wat is het verschil met een wifirepeater?

De nadelen van LPWAN

LPWANs zijn ongeschikt voor toepassingen waarbij grote hoeveelheden data verzonden moeten worden. Evenals toepassingen waarbij data vaak verzonden moet worden. Zelfs je oude inbelinternet was sneller dan de meeste LPWAN-apparaten. De technologie is daarom niet bedoeld om foto’s en video’s mee te verzenden.

LPWAN-technologie is niet alleen traag, maar kent ook een flinke latency. Voor datacommunicatie wordt de latency gemeten in milliseconden (ms), maar in het geval van LPWANs hebben we het vaak over seconden.

LPWAN-apparaten in de open lucht, bijvoorbeeld bovenop een gebouw of toren, kunnen interferentie ondervinden. Vaak doen dergelijke storingen er niet toe – als je een paar metingen van het grondwaterniveau mist, is dat meestal geen wereldramp. Er zijn echter ook toepassingen te bedenken, waarbij storingen catastrofaal zijn. Denk maar een medische toepassingen of zelfrijdende auto’s.

De verschillende soorten LPWANs

Er is geen standaard LPWAN-technologie. In plaats daarvan zijn er een aantal concurrerende technologieën en initiatieven. Hoewel ze dezelfde kenmerken hebben, werken ze op verschillende manieren en bieden ze verschillende dekkings- en capaciteitsniveaus. Het gaat dan bijvoorbeeld om ZigBee, SigFox, Nwave, LTE-M en NB-IoT. Het is aan de gebruiker om de LPWAN-technologie te kiezen die het meest geschikt is voor zijn specifieke toepassing. De soorten LPWAN’s sluiten elkaar echter sowieso niet: je kunt verschillende LPWANs voor verschillende toepassingen gebruiken.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Ad de Kleuver ontlast onderwijsprofessionals met de Rolf groep
Bart Lageweg levert met Bizway de meest betrouwbare IT-oplossingen
11 tips om een sterk en veilig wachtwoord te maken
Wifi: het verschil tussen een access point en een draadloze router

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: