De Internet of Things-toepassingen van 5G

We schreven eerder al over de voordelen van 5G, waaronder lage latency. Naast het feit dat 5G dus een aantal belangrijke voordelen kent ten opzichte van 4G, hebben we het binnenkort ook gewoon echt nodig… Bijvoorbeeld bij Internet of Things-toepassingen!

Emerce stelt dat er met de komst van 5G een miljoen apparaten per vierkante kilometer aan te sluiten zijn op het internet. Die capaciteit is honderd keer groter dan nu! En dat is hard nodig, zodra allerlei (industriële) sensoren ook verbinding willen maken met het internet… We zetten in dit artikel een aantal van deze Internet of Things (IoT)-toepassingen op een rijtje.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

telecom mobiel telefoon telefonie zendmast 5g

Het belang van 5G voor (nieuwe) IoT-toepassingen

Veel mensen dachten dat 5G geen revolutie zou veroorzaken in het IoT-landschap. Hun redenering was dat de meeste IoT-toepassingen, zoals asset-tracking en monitoring op afstand, helemaal geen bliksemsnelle downloadsnelheden van 10 gigabit per seconde of latency-niveaus van 1 ms nodig hebben. Daarbij hielden ze echter geen rekening met een verschuiving naar een heel ander soort IoT-toepassingen! We zien namelijk steeds meer toepassingen, die wel degelijk om realtime verwerking van grote hoeveelheden data vragen.

We zetten een aantal van deze IoT-toepassingen die baat hebben bij 5G op een rijtje:

5G voor transport

5G maakt directe communicatie mogelijk van voertuig naar voertuig mogelijk, waarmee we verkeersopstoppingen kunnen voorkomen (via IoT World Today). Dankzij deze communicatie weet je auto dat er vijf auto’s voor je plots iemand remt. Je auto kan dankzij  5G namelijk 250 keer sneller reageren dan jij.  Met andere woorden: autonome voertuigen kunnen andere voertuigen waarschuwen voor veranderende omstandigheden, zoals botsingen, regen of slecht wegdek. Dit  stelt autonome voertuigen in staat om dicht bij elkaar te rijden om de verkeersstroom te optimaliseren en de veiligheid op de weg te vergroten. 5G maakt ook communicatie mogelijk tussen voertuigen en infrastructuur, zoals stoplichten.

5G voor de smart grid

In de energiesector is 5G volgens IoT Analytics met name geschikt voor realtime beheer van het slimme elektriciteitsnet. 5G is gericht op het optimaliseren van het net en op het snel detecteren van fouten. Dat wordt steeds lastiger, vanwege de toevoer van groene stroom in het elektriciteitsnet. Dat deze integratie zo lastig is, heeft te maken met de grote variabiliteit van energieproductie. Zodoende is er realtime besturing nodig om overbelasting te voorkomen en de betrouwbaarheid van het systeem te waarborgen. Dit vertaalt zich in strikte vereisten op het gebied van communicatielatentie en netwerkbetrouwbaarheid, waaraan 5G natuurlijk uitstekend voldoet.

5G voor smart cities en smart homes

Smart cities gebruiken door 5G aangedreven IoT-toepassingen bijvoorbeeld om uitgaven te verlagen, door ervoor te zorgen dat er niet onnodig verlichten brandt. Een tweede voorbeeld van The Mobile Century heeft te maken met het vergtoten van de openbare veiligheid, middels bewakingscamera’s die de straten in de gaten te houden. Datzelfde geldt overigens voor smart home-toepassingen; van je deurbel tot je tandenborstel. In een 5G/IoT-omgeving zien we namelijk een verbetering in het streamen van video en een verbetering in het uitvoeren van de analyses, die deze IoT-apparaten slim maken.

5G voor de gezondheidszorg

Ten slotte noemt Global X de gezondheidzorg. Zeker in ontwikkelingslanden kunnen we de zorg transformeren door op afstand (chirurgische) hulp te bieden. Denk bijvoorbeeld aan controles tussen de zwangerschap of gezondheidsvoorlichting. Als tweede voorbeeld noemen we wearables, waarmee patiënten op afstand bewaakt kunnen worden. Deze toepassing is natuurlijk ook enorm bruikbaar in de ouderenzorg. Dankzij dit soort e-health-toepassingen kunnen ouderen namelijk langer thuis blijven wonen. In de toekomst zien we ook andere medische apparatuur mogelijk worden, zoals mobiele robots en exoskeletten! 

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

14 praktijkvoorbeelden van IoT-implementaties
De keten van slimme oplossingen: sensoren, IoT,  Big Data en AI
De privacygevaren van het Internet of Things (IoT)

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: