De energievoordelen van Internet of Things-apparaten voor bedrijven

Bedrijven kunnen energie besparen door te kiezen voor Internet of Things-oplossingen. Hiermee wordt het zelfs mogelijk om huidige apparaten energie-efficiënter te maken. We geven graag een aantal voorbeelden van IoT-apparaten die je kunnen helpen energie te besparen en bespreken vervolgens de voordelen van dit type oplossingen.

Slimme apparaten zijn energiezuinig

Duurzaamheid gaat een steeds grotere rol spelen voor bedrijven. Om een steentje bij te dragen aan het halen van de klimaatdoelen – én natuurlijk ook geld te kunnen besparen – speelt het thema energiebesparing een steeds grotere rol in de bedrijfsvoering. Veel bedrijven zijn daarom op zoek naar energiezuinige apparaten en manieren om huidige apparaten energie-efficiënter te maken. Een van de mogelijkheden is om apparaten slim te maken met het Internet of Things (IoT).

Slimme verlichting en slimme airco’s

Door te kiezen voor Internet of Things-oplossingen kun je er als bedrijf voor zorgen dat je minder energie verbruikt. Denk dan bijvoorbeeld aan slimme verlichting, die automatisch dimt wanneer er niemand is en wanneer er meer zonlicht door de ramen komt. Slimme ventilatie werkt op een soortgelijke manier: deze IoT-apparaten zorgen ervoor dat een ruimte nooit onnodig gekoeld wordt en dat de airco bijvoorbeeld niet aanslaat als de ramen openstaan.

Slimme meters

Een volgend Internet of Things-apparaat is de slimme thermostaat, die je precies vertelt hoeveel stroom je verbruikt. In het verlengde hiervan ligt onze geavanceerde IoT-oplossing, die zelfs het energieverbruik van individuele apparaten bijhoudt. Zo kunnen machines, de airconditioning en de verlichtingssystemen allemaal gemonitord worden. De analyse laat zien waar de energie het meest wordt gebruikt, en soms zelfs waar dat niet nodig is.

gebouw bomen groen duurzaamheid smart stad city kantoor

Inzicht krijgen

Het verzamelen van (realtime) gegevens is cruciaal wanneer je als bedrijf je energieverbruik wilt verminderen. De gegevens kunnen bijvoorbeeld uitschieters laten zien in het energieverbruik van systemen of apparaten. Daarmee kunnen verouderde systemen herkend worden, die onnodig veel energie verbruiken, en kunnen deze vervangen worden. Ook kan een (onverwacht) hoog stroomverbruik een indicator zijn van defecte apparatuur. Bedrijven kunnen deze gegevens vervolgens gebruiken om snel onderhoud in te stellen.

Zelf besturen of laten leren

Je kunt Internet of Things-apparaten vaak bedienen via een app op je telefoon of via een webportal in de cloud. Daarbij is het meestal mogelijk om bepaalde opdrachten in te plannen, zoals: alle lampen die nog aan staan, mogen na 20:00 uur uitgeschakeld worden. Omdat de IoT-apparaten slim zijn, kunnen ze dit soort routines en gewoontes echter ook leren herkennen. Zo leert het apparaat bijvoorbeeld dat een bepaalde kantoorruimte enkel op maandagochtend wordt gebruikt voor redactieoverleg.

Maak het leven gemakkelijker

Met dit soort Internet of Things-oplossingen kunnen bedrijven energie besparen, zonder aan comfort in te boeten. Wat heet: het leven wordt er juist alleen maar gemakkelijker van. Denk ook aan het bedienen van slimme raambekleding, zoals elektrische gordijnen, rolluiken en dakramen, en oplossingen die het weer en de zon monitoren. Gaat het regenen? Waar staat de zon? Op die manier kan zonwering bijvoorbeeld op tijd naar beneden gedraaid worden voordat de zon het raam bereikt.

Meer weten over Internet of Things-apparaten waarmee je energie kunt besparen? Neem gerust contact met ons op.

Lees ook ons andere artikel over het verminderen van je energieverbruik met het Internet of Things.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: