5 use cases voor het Industrial Internet of Things (IIoT)

Het Industrial Internet of Things (IIoT), ook wel Smart Industry of Industry 4.0 genoemd, is één van de meest tastbare vormen van het Internet of Things. Dankzij de toepassing van het IoT in de industrie kunnen we bijvoorbeeld het productieproces optimaliseren, de veiligheid van werknemers vergroten en gemakkelijker inspelen op klantvragen.

Hakuna Matata bespreekt verschillende toepassingen van het Industrial Internet of Things. Daarbij heeft het bedrijf ook oog voor de voordelen van het IIoT. We bespreken een aantal van die use cases van het IIoT.

1. Industrial Internet of Things vergroot veiligheid

IIoT-apparaten worden gebruikt om data over machines te kunnen monitoren. De data wordt vaak continu en in real-time vastgelegd. Dit verbetert de nauwkeurigheid van de data. Het door mensen laten verzamelen van data is immers altijd foutgevoelig. Dankzij een IIoT-systeem kan men onbekende of plotselinge veiligheidsrisico’s identificeren en proactief maatregelen nemen. Het zijn echter niet alleen de machines die gemonitord kunnen worden: datzelfde geldt voor de medewerkers. Zodoende is het altijd bekend waar iedereen is. En dat is natuurlijk enorm handig in het geval van een noodsituatie, waarbij geëvacueerd moet worden.

Lees meer: Wat is LPWAN en wat is het verband met Internet of Things (IoT)?

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

industrie bouw bouwvakker werk

2. Asset tracking met het IIoT

Een ander interessant use case van het IIoT zou is het traceren van activa. Het is vaak lastig om te allen tijden te weten waar alle assets zich bevinden. Ook raken er natuurlijk wel eens dingen kwijt, wanneer werknemers ze niet netjes terugzetten. Wanneer je een IoT-apparaat aan de asset koppelt, kun je deze voortaan traceren en identificeren. Ook kun je werknemers laten weten waar de asset in kwestie zich bevindt. Asset tracking is natuurlijk sowieso erg handig wanneer producten daadwerkelijk bewegen, zoals over een assemblagelijn. Op die manier weet je ook altijd hoever een product gevorderd is in zijn productie.

3. De voordelen voor voorraadbeheer

Onze derde use case heeft alles te maken met voorraadbeheer. Het identificeren van producten in grote magazijnen vraagt veel tijd. Met het IIoT kunnen we zoals gezegd losse producten traceren, ook in een groot magazijn. Daarnaast is het ook mogelijk om de voorraad bij te houden. Welke producten zijn bijna uitverkocht? Welke producten verkopen slecht? Kort gezegd kunnen we in real-time en zeer nauwkeurig het voorraadbeheer verbeteren. Op basis van die data kunnen vervolgens goedgeïnformeerde beslissingen genomen.

4. IIoT leidt tot voorspellend onderhoud

Met het Industrial Internet of Things kunnen we de status en toestand van machines monitoren. Op die manier kunnen we niet alleen onnodig onderhoud voorkomen, maar ook voorspellen wanneer onderhoud dan wel nodig is. Met de verzamelde data kan het IIoT namelijk het falen van machines voorzien, bijvoorbeeld door te letten op oplopende temperaturen, vibraties en druk. We spreken in dit kader ook wel over predictive maintenance of voorspellend onderhoud.

Lees meer: Predictive maintenance nog weinig gebruikt in maakindustrie

5. Verhoogde kwaliteit met het IIoT

Het IIoT kan een rol spelen in het identificeren van de defecte producten. IoT-apparaten kunnen fabrikanten helpen om het proces en de prestaties te controleren en bij te houden, en daarmee de kwaliteit van producten te verbeteren. Aangezien IoT-apparaten in real-time data verzamelen, wordt het gemakkelijker om het productieproces te begrijpen en eventueel wijzigingen aan te brengen om de productiekwaliteit te verbeteren.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen interessant:

Wat 5G voor Internet of Things-oplossingen betekent
14 praktijkvoorbeelden van IoT-implementaties
10 Internet of Things-trends voor de nabije toekomst
Bedrijfsnetwerken moeten beter beveiligd worden voor IoT

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: