In het SER-advies dat vandaag is gepresenteerd (via NOS), staat dat het gebruik van houtige biomassa voor het opwekken van elektriciteit of voor het verwarmen van gebouwen en woningen géén goede oplossing is voor het klimaat. Bij het behalen van de klimaatdoelen was er echter wel een grote rol voor deze biomassa weggelegd.
Op de klimaatdoelen alsnog te halen, moeten we dus op zoek naar alternatieve energiebronnen. Maar zijn die er eigenlijk wel?
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
In het klimaatakkoord staat dat in 2030 van alle elektriciteit 70 procent uit duurzame bronnen moet komen. Dat zou betekenen dat er flink wat zonnepanelen en windmolens geplaatst moeten worden, hetgeen alleen simpeler gezegd dan gedaan is. Denk maar aan de problemen met het elektriciteitsnet dat bestaande exemplaren nu al opleveren. Ook is het natuurlijk de vraag waar we al die nieuwe zonnepanelen en windmolens – waarschijnlijk honderden of zelfs nog meer – dan moeten plaatsen.
Helaas zijn experts bang dat het intrekken van al afgegeven vergunningen en subsidies omtrent biomassa kan leiden tot meer gebruik van aardgas, waardoor de klimaatdoelen verder weg dan ooit zullen.
Wij zien bij het behalen van het klimaatakkoord een grote rol weggelegd voor energieopslag in waterstof. Waterstof kan worden gegenereerd wanneer het aanbod duurzame energie groter is dan de vraag, en worden gebruikt wanneer de vraag groter is dan het aanbod. Door overtollige duurzame energie om te zetten naar waterstof, creëert men een constante toevoer, een energiebuffer en een netstabilisator. De geproduceerde waterstof kan in periodes van schaarste namelijk weer worden omgezet naar elektriciteit! Deze elektriciteit kan vervolgens worden gebruikt in allerlei sectoren.
Hopelijk kunnen we ervoor zorgen dat dit soort echt duurzame alternatieven op tijd opgeschaald kan worden om de klimaatdoelen alsnog te behalen.
Meer lezen over dit onderwerp?
Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
Wat is het stikstofprobleem en wat zijn de gevaren?
FAQ over duurzaamheid
Duurzame bedrijven zijn klimaatwinnaars