In deze serie artikelen bespreken we het Internet of Things (IoT; internet der dingen). In eerdere artikelen bespraken we de toepassingen van IoT. Ook op dit moment zijn er namelijke al talloze toepassingen. In dit laatste artikel blikken we alvast vooruit naar de toekomst. Wat is de toekomst van IoT?
In de toekomst zullen we steeds meer vertrouwen op het IoT om ons te verbinden met apparaten, services, service providers en verkopers. We zijn verbonden met het IoT via onze smartphones, wearables, auto’s en huizen. IoT wordt steeds meer naadloos geïntegreerd en zal – zeker in de toekomst – al onze dagelijkse routines en taken beïnvloeden. Vrijwel elk object kan onderdeel worden van het IoT: sensoren worden steeds kleiner en goedkoper, internetverbindingen zijn alomtegenwoordig en de verwerkings- en opslagmogelijkheden van data nemen toe. Daarnaast is IPv6 inmiddels in gebruik genomen, zodat er genoeg ip-adressen beschikbaar zijn die aan objecten meegegeven kunnen worden. Een andere drijvende kracht is de alsmaar toenemende smartphone-adoptie. Ons mobieltje functioneert als afstandsbediening en beeldscherm voor het IoT.
Geschat wordt dat er in 2020 34 miljard apparaten verbonden zullen zijn met het internet. In 2015 waren dat er nog 10 miljard. Van die 34 miljard met het internet verbonden apparaten zijn 24 miljard IoT-apparaten. De overige 10 miljard bestaan uit traditionele computer(apparaten), zoals smartphones, tablets en smartwatches. Deze schatting lijkt nog voorzichtig en loopt in sommige publicaties op tot 200 miljard. In 2014 was de waarde van IoT zo’n $900 miljard. In 2025 zou deze waarde kunnen oplopen tot zo’n $4 à $6 biljoen.
Een van de huidige problemen binnen het IoT is de verschillende standaarden. Inmiddels zien we echter verschillende standaarden opkomen die voor een universele taal moeten zorgen, waarmee alle apparaten onderling kunnen communiceren. De invoer van zo’n standaard voor fabrikanten en apparaten kan ook helpen om beveiligingsproblemen te verminderen. De beveiligingsoplossingen die nu worden aangeboden, zijn nog erg gefragmenteerd.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
De kern van het IoT is het verzamelen, verwerken en interpreteren van data, door dingen uit te rusten met sensoren. In de toekomst komen er steeds meer IoT-apparaten op de markt, die dus ook steeds meer zullen meten en weten. Het gaat erin de toekomst om wat we doen met de verzamelde data. IoT verbetert ons leven door ons meer toegang tot informatie te geven. De hoeveelheid verzamelde gegevens is (en wordt) enorm. Terwijl we data verzamelen, worden voorheen ondenkbare kansen duidelijk. De toekomst van IoT biedt de mogelijkheid om te leren van data zonder eerst alles zelf uit te hoeven zoeken. In de toekomst van IoT kunnen we misschien leren van zaken als windturbines, hoogwerkers of bloedanalyses voordat we weten wat we zoeken of proberen te bereiken.
Verwacht wordt dat we in 2025 180 biljoen gigabytes aan data zullen creëren; in 2015 was dat nog minder dan 10 biljoen gigabytes. Zelfs nu wordt echter 99,5 procent van de data al niet verwerkt. Zodoende moeten de manieren om data te verwerken ook steeds verbeterd worden. Niet alleen qua grootte, maar ook qua snelheid. Denk hierbij aan verwerking in de Cloud of Edge, maar ook lokaal in de apparaten zelf, waarmee echte real-time services mogelijk worden. Dit creëert mogelijkheden voor een geheel nieuw niveau van integratie van data in beslissingen.
Om slimme beslissingen te nemen, zal Artificial Intelligence (A.I.) in de toekomst een grote rol spelen. AI-systemen kunnen snel grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde gegevens verwerken en deze betekenis geven door modellen en relaties te maken. Ze genereren hypotheses, formuleren mogelijke antwoorden op vragen en bieden voorspellingen en aanbevelingen, die kunnen worden gebruikt om menselijke intelligentie en besluitvorming te verbeteren. Met de invoer van nieuwe gegevens evolueren en verbeteren AI-systemen in de loop van de tijd, waarbij nieuwe kennis wordt afgeleid zonder expliciet te worden geprogrammeerd om dit te doen.
Het is niet zo moeilijk om je een toekomst voor te stellen waarin mensen, IoT-apparaten en AI-aangedreven robots zullen samenwerken als een soort collectief ‘digitaal brein’ dat anticipeert op menselijke behoeften, en voorspellingen, aanbevelingen en oplossingen biedt. In de toekomst zullen we hiermee onze besluitvorming verbeteren en bepaalde acties uit handen geven.
Bedrijven zetten IoT-apparaten in om efficiënter te kunnen werken. Met inzichten uit IoT-gegevens verhogen bedrijven de productiviteit en zorgen ze voor een grotere operationele efficiëntie. Met technologie die onmiddellijk condities kan overbrengen, is er sprake van grote reducties in het verspillen van bederfelijke goederen, materiaal dat verloren gaat door productieproblemen, tijdverlies door onverwachte machine- of systeemstoringen en energieverbruik, hetgeen allemaal resulteert in kostenbesparingen.
Op termijn gaan we zien dat heel veel verschillende diensten en apparaten binnen een bedrijf worden toegevoegd aan het netwerk om te gaan samenwerken. De data die hier uit voortvloeit moet vervolgens in reeds beschikbare openbare- of bedrijfsdata worden geïntegreerd, om daarna tot nieuwe informatie te leiden. De toegenomen toegang tot gegevens die in realtime kunnen worden verzameld, kan ook leiden tot betere en snellere zakelijke beslissingen.
Wearables zullen steeds naadlozer samenwerken met andere schermen en apparaten, en steeds persoonlijkere ervaringen voor hun eigenaars creëren. Stel je voor dat iemand met een draagbaar apparaat naar zijn lokale sportschool gaat en zich kan aanmelden bij een loopband, waarop zijn inhoudsvoorkeuren zijn opgeslagen, inclusief het feit dat ze ‘s ochtends graag het journaal kijken en’ s avonds hun favoriete serie.
Ook ons lichaam en brein zal in de toekomst verbonden worden met IoT, dankzij miniatuursensoren en -chips. Er is al een in te nemen sensor – ter grootte van een zandkorrel – ontwikkeld, die kan controleren of een persoon zijn of haar medicatie heeft ingenomen en de juiste dosering heeft. Artsen maken ook al gebruik van slimme pillen om foto’s van darmkanalen te maken als een alternatief voor colonoscopieën. En in de toekomst kan een blind persoon potentieel zien met behulp van camera’s en microscopische chips die sensorische informatie doorgeven aan hun visuele cortex.
De apparaten van het IoT kunnen ons gemak bieden en een grote bijdrage leveren aan het verminderen van afval, verontreiniging en broeikasgassen, waardoor ons leven duurzamer wordt. Nu al kan een slimme thermostaat je helpen energiekosten te besparen, maar als hele buurten overgaan op deze technologie, kan het stroomnetwerk overdag ontzettend ontlast worden. Of denk eens aan files: sensoren in het wegdek kunnen actuele informatie over de staat van het wegdek, neerslag en de drukte doorgeven. Slimme verkeerslichten die informatie krijgen over de drukte, reageren daar vanzelf op. Auto’s die op hun beurt ook met internet zijn verbonden, kunnen zo files vermijden.
Het IoT zal een rol spelen in alle industrieën, zoals verzekeringen, waarbij het vermogen om sensoren te plaatsen op vrijwel alles, vroege detectie van allerlei soorten risico’s en gevaren kan betekenen. Dit in staat verzekeraars in staat klanten te belonen voor het adopteren van deze apparaten, of te straffen voor wat zij als risicovol gedrag beschouwen, zoals te hard rijden. Of denk eens aan een zelfcontrolerende diabetespompen die extra insuline geeft als de voorraadkast zegt dat je een chocoladereep hebt uitgepakt. Dolende Alzheimerpatiënten kunnen worden gevonden door slimme straatlantaarns. Precisielandbouw is een andere industrie waarin IoT-analyses worden gebruikt. De verzamelde gegevens helpen landbouwers om preciezer te werken, met kleinere hoeveelheden kunstmest en herbiciden – een aanpak die kosteneffectief is en gezondere producten oplevert.
Dit artikel is onderdeel van een serie:
Lees meer:
Deel 1 – Wat is IoT (Internet of Things): een introductie
Deel 2 – Hoe werkt IoT – het Internet of Things uitgelegd
Deel 3 – De voordelen van IoT (Internet of Things)
Deel 4 – Toepassingen van IoT – sport, entertainment en zorg
Deel 5 – IoT-toepassingen (Internet of Things) – Smart Cities
Deel 6 – IoT toegepast in Smart Homes en Smart Buildings
Deel 7 – Smart Industry met IoT (Internet of Things)
Infographic – Slimme apparaten met het IoT
Bronnen – Bronnen 3Bplus artikelen IoT