14 voorbeelden van Internet of Things-implementaties

Voor hun whitepaper verzamelde Cognizant 14 voorbeelden van succesvol bij bedrijven ingezette Internet of Things-oplossingen. Cognizant laat in hun whitepaper zien hoe bedrijven het Internet of Things (IoT) gebruiken om hun efficiëntie te vergroten, de klantervaring te verbeteren en nieuwe businessmodellen te creëren.

Onder de voorbeelden van IoT-implementaties onder meer: slimme brillen die het werk van engineers in het veld vergemakkelijken, data-analyse om storingen bij een fabriek te verminderen, toegang tot data om de kwaliteit van medische apparatuur te verbeteren, en een autobedrijf dat slimme verbindingen tussen auto en bestuurder maakt.

We lichten vier van deze praktijkvoorbeelden van IoT-toepassingen in het bedrijfsleven uit.

Efficiëntie vergroten, besluitvorming verbeteren met realtime gegevens

Op de werkvloer worden vaak van verschillende toepassingen gebruikt. Deze toepassingen opereren als losse silo’s, zonder dat ze met elkaar geïntegreerd zijn. Het gevolg is vaak een gebrek aan realtime inzicht in de keten. Met de invoering van de keten van slimme oplossingen, is het wel mogelijk om middels realtime data (en analyse daarvan) inzicht te krijgen op de werkvloer.

Om apparaten en oplossingen slim te maken, wordt een keten van technologieën ingezet. Deze keten bestaat uit sensoren, IoT, Big Data en Artificial Intelligence (AI). De sensoren in IoT-toepassingen verzamelen Big Data. Deze data wordt vervolgens (in de Cloud) geanalyseerd door AI. Door de inzet van AI worden de IoT-apparaten intelligent. Ze kunnen daardoor op ieder moment informatie uitwisselen en acties in gang zetten. Hierdoor kunnen pijnpunten in de productie voorspellen, zich aanpassen aan de veranderende behoeften van de klant en problemen in realtime oplossen.

Data-analyse gebruiken om (dure) storingen te voorkomen

In dit voorbeeld van Cognizant wilde een fabrikant storingen in zijn productieapparatuur beter begrijpen en voorspellen. Deze machines gingen namelijk elke 12 tot 15 dagen kapot. Door middel van door het IoT verzamelde data werd het mogelijk om storingen beter te voorspellen en de eerste stappen naar voorspellend onderhoud te zetten. Zo kunnen storingen nu in bijna 90 procent van de gevallen voorspeld worden.

En wanneer we storingen beter kunnen voorspellen, dan kunnen we onderhoud op het juiste moment uitvoeren, bijvoorbeeld vlak voordat een storing plaatsvindt. Doordat we met het IoT continue meetwaarden van diverse sensoren en andere gegevens vastleggen, kunnen we trends herkennen, zoals een oplopende temperatuur.  Deze trends kunnen we in dit geval omzetten naar voorspellend onderhoud.

Slimmere connecties tussen apparaat en gebruiker

Een autofabrikant wilde de gebruikservaring van automobilisten verbeteren door hen nuttiger en natuurlijker met hun auto te laten communiceren. Cognizant hielp dit bedrijf met het creëren van wearables, waarmee gebruikers hun auto op afstand konden besturen en monitoren. Denk daarbij aan informatie over stroomverbruik en meldingen over onderhoud. Dankzij het IoT werd het mogelijk om de auto (middels spraakbesturing) op slot te doen, de airco aan te zetten voordat je instapt, en een notificatie te ontvangen als de auto opgeladen is.

We schreven eerder al over een aantal toepassingen van het IoT in smart industry. In dat artikel gingen we dieper in op voorspellend onderhoud en de bijbehorende voorbeelden. In het geval van pech kun je bijvoorbeeld ook de route naar de dichtstbijzijnde garage ontvangen en kan het te vervangen onderdeel alvast besteld worden. Denk daarnaast ook aan verbetering in de rijervaring; leveringsroutes kunnen geoptimaliseerd worden, wegomstandigheden beoordeeld worden, verkeersdrukte vermeden worden en kan men snel inspelen op vertragingen of problemen.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

tablet artificial intelligence ai smart home huis woning

De boerderij van de toekomst met het Internet of Things

In het laatste voorbeeld dat we uitlichten, bespreken we een boerenbedrijf, dat graag de gezondheid van zijn akkers wilde monitoren via zijn smartphone. Het idee was dat er hierdoor eerder ingegrepen kon, nog voordat er echte problemen ontstonden. De boer heeft hiervoor informatie over weer, luchtvochtigheid en zijn gewassen nodig. De oplossing was een IoT-applicatie, waarbij onder meer satellietdata gebruikt werd. Dankzij deze oplossing wist de boer bijvoorbeeld water en elektriciteit te besparen, en arbeidskosten te verminderen.

Dit is een duidelijk voorbeeld van automatisering en kwaliteitsbewaking in de landbouw. We schreven in het verleden ook al eens over de toepassing van slimme oplossingen in deze sector, bijvoorbeeld over een AI-systeem dat aardappelziekten op kan sporen. Dit systeem is in staat veel van de plekjes en vlekjes die van invloed zijn aardappelen op te sporen, te identificeren en te kwantificeren.

Er zijn natuurlijk nog veel meer concrete voorbeelden van IoT-oplossingen op te noemen. Je vindt er zoals gezegd nog 10 meer in de whitepaper van Cognizant. Ook op onze blog schrijven we echter met grote regelmaat over IoT-implementaties.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat is IoT (Internet of Things): een introductie
Toepassingen van IoT – sport, entertainment en zorg
IoT-toepassingen (Internet of Things) – Smart Cities
IoT toegepast in Smart Homes en Smart Buildings

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: