We kijken vandaag naar deze whitepaper van Signify over de overstap naar slimme led-straatverlichting. Daarin lezen we dat het vervangen van traditionele straatverlichting met led’s tot een fikse energiebesparing leidt, namelijk van 50 tot 70 procent. Als het gaat om duurzaamheid hebben gemeenten ongetwijfeld ook doelstellingen geformuleerd om hun energieverbruik en CO2-uitstoot terug te dringen. Jammer genoeg lopen niet alle gemeenten warm voor slimme straatverlichting met led. Ameland is in dit opzicht koploper: deze gemeente heeft al wel veel ervaring met led-verlichting.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Als we het over duurzaamheid hebben, gaat veel aandacht uit naar de opwekking van energie. Hartstikke goed! Het is echter heel gek om die groene stroom vervolgens te gebruiken om ouderwetse technologieën, zoals oude straatverlichting, van energie te voorzien. In de whitepaper wordt zodoende opgeroepen om ook aandacht te besteden aan het besparen van energie. Wat je niet gebruikt, hoef je immers ook niet op te wekken. Een deel van die besparing kan gerealiseerd worden via de openbare verlichting. Wat heet: ongeveer de helft van de energierekeningen van gemeenten gaat op aan buitenverlichting. Maar slechts 15 tot 17 procent van de gemeenten past nu openbare led-verlichting massaal toe.
In de whitepaper van Signify wordt de overstap naar slimme led-straatverlichting besproken. Hoe staat Nederland ervoor? Om deze vraag te beantwoorden, hield Signify een enquête onder gemeenteambtenaren en bestuurders over duurzame openbare verlichting. Daaruit blijkt dat er bij gemeenten zeker de wens bestaat voor meer duurzame, energiezuinige straatverlichting op de openbare weg. Kosten en beperkte budgetten staan massale vervanging van oude verlichting echter in de weg. Je kunt echter niet roepen dat je wilt verduurzamen, terwijl je het in de praktijk pas over 25 jaar gaat doen. Zeker aangezien het eerder vervangen van openbare verlichting zich uiteindelijk altijd terug verdient.
Acties voor verbetering van energie-efficiënte apparaten richten zich vooral op zware energieverbruikers, zoals airconditioning en industriële motoren. De besparingen op energiegebruik die led’s opleveren worden vaak onderschat. Deze zijn wereldwijd echter ongeveer even groot zijn als de besparingen met meer efficiënte zware apparaten. Het is dus zinvol om steden, wijken en dorpen erop te wijzen dat led-verlichting tot wel 70 procent energie bespaart.
Meer weten over dit onderwerp?
FAQ over duurzaamheid
Duurzaamheid door bedrijven bevorderen
Duurzaam leven en wonen