Zorg: minder botbreuken met heupairbag voor ouderen

Afgelopen week konden we in de Volkskrant lezen hoe de Wolk is ontworpen om het aantal gebroken heupen onder kwetsbare ouderen drastisch te verminderen. Wolk fungeert als een airbag, die de heup beschermt als een oudere valt. Wolk is getest in verpleeghuis Hof van Nassau in Steenbergen. Aldaar daalde – zelfs met een relatief klein aantal heupairbags – het aantal heupfracturen aanzienlijk!

Valpreventie met sensoren

De heupairbag registreert wanneer iemand valt. Nog voordat de drager de grond raakt, worden sensoren geactiveerd die de airbag opblazen. De Wolk heeft daarnaast een automatische alarmeringsfunctie en gps. Door middel van een sms-bericht wordt een contactpersoon op de hoogte gesteld van het feit dat de oudere gevallen is en waar dat gebeurd is.

Valongevallen zijn een van de meest voorkomende ongevallen onder ouderen. De Volkskrant schrijft  zelfs dat er jaarlijks meer dan 24.000 ouderen in Nederland hun heup breken. Het vallen heeft ook op lange termijn flinke gevolgen: na zo’n val is de helft van de ouderen niet meer in staat thuis te wonen. En nog erger: een kwart van hen overlijdt binnen een jaar.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

ziekenhuis gezondheidszorg zorg beeldvorming röntgenfoto

Het nut van technologie in de zorg

Zoals gezegd, nam het aantal heupbreuken bij de test in verpleeghuis Hof van Nassau in Steenbergen aanzienlijk af. Om precies te zijn, werd met een inzet van 35 airbags op een populatie van 1.150 bewoners het aantal heupfracturen met bijna de helft gereduceerd; van 55 naar 29 breuken. Onder die 29 mensen die wel een heup braken, droeg niemand een Wolk. We mogen zodoende wel stellen dat de heupairbag potentie laat zien voor het veilig en gezond houden van ouderen.

Om ongevallen als vallen te vermijden, wordt steeds vaker technologie ingezet. Met behulp van technologie kunnen we ouderen gezonder en veiliger houden. Ook kunnen zij vaak langer zelfstandig thuis blijven wonen. Met behulp van technologie kunnen we zodoende allerlei (zorg)kosten vermijden. Ter illustratie: de medische- en revalidatiekosten per heupfractuur komen samen op zo’n 35.000 euro uit. Technologie brengt hier een kostenbesparing met zich mee, die niet ten koste gaat van de gezondheid én de veiligheid van de oudere!

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Ouderenzorg: nieuwe woonvormen en wonen met technologie
Slimme oplossingen voor grote problemen

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: