Toepassingen van Internet of Things: zorg en meer

In deze serie artikelen bespreken we het Internet of Things (IoT; internet der dingen). IoT speelt straks een rol in alle facetten van ons leven: werk, privé en de omgeving waarin wij leven. IoT biedt niet alleen voor meer comfort voor de gebruiker, maar verbetert ook productieprocessen en biedt oplossingen voor problemen rond energie, gezondheidszorg en onderwijs. In dit artikel bespreken we de manieren waarop IoT dat gaat doen: wat zijn de toepassingen van IoT?

IoT kan bijvoorbeeld bijdragen aan betere veiligheid en duurzaamheid door het aan- en uitzetten van straatverlichting en het op afstand checken of verkeersborden kapot zijn. We beginnen deze artikelen over de toepassingen van IoT met voorbeelden uit sport, entertainment en gezondheidszorg.

Toepassingen van IoT – sport

In de sport worden al sensoren ingezet om gegevens over workouts te verzamelen. De gegevens worden verstuurd naar de Cloud en daar verwerkt. Sporters kunnen inloggen op een website om de voortgang te analyseren. Er zijn draagbare gezondheidstrackers (of fitnesstrackers en activiteitstrackers), zoals Fitbit en Jawbone. Een tweede voorbeeld betreft een producent van sportschoenen en -kleding, die een website heeft ontwikkeld om marathonlopers te ondersteunen. Zodra een strip op de schoen van de atleet werd gedetecteerd, verschenen er aanmoedigingsberichten op een scherm langs de baan.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

laptop dokter e-health zorg gezondheid gezondheidszorg

Toepassingen van IoT – entertainment

Bij toepassingen van IoT op het gebied van entertainment denk je waarschijnlijk het eerst aan smart tv’s en streamingapparaten. Een opvallende ontwikkeling is echter de komst van speelgoed dat is verbonden met internet: connected toys. Voorbeelden zijn poppen waarmee je een gesprek kunt voeren, een knuffelbeer die je verjaardag onthoudt en een robot die moppen vertelt. En dan is er nog Whistle, een bedrijf dat activiteitmeters voor honden maakt. Hiermee krijgen eigenaren informatie over de gezondheid van hun hond.

Toepassingen van IoT – gezondheidszorg

De gezondheidszorg maakt al veel gebruik van IoT-oplossingen. Denk daarbij aan toepassingen die de monitoring van patiënten verbeteren. Met draagbare sensoren kunnen artsen op afstand en in real time de gezondheidstoestand van een patiënt volgen en ernaar handelen. Bijvoorbeeld om medicatiegebruik, bloeddruk of glucosewaarden van patiënten in de gaten te houden. De arts kan in kortere tijd veel meer patiënten analyseren, en sneller patronen herkennen en de behandeling aanpassen. Bij een noodgeval kan er vervolgens automatisch contact gemaakt worden met hulpdiensten. Het biedt mensen ook de mogelijkheid om meer controle te nemen over hun eigen gezondheid door proactief te monitoren.

Dit betekent dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Zo zijn er medicijnboxen die een waarschuwing geven als het tijd is voor iname. Het apparaat opent een vakje met de juiste dosis  medicijnen en geeft vervolgens naasten of verzorgenden een seintje wanneer de medicijnen ingenomen zijn. Denk in deze categorie ook aan slimme sensoren die doorgeven of er in huis nog sprake is van  beweging. Ook wordt er bijvoorbeeld aan tapijten gewerkt die een val detecteren.

IoT wordt niet alleen ingezet voor bewaking op afstand, maar ook voor onderhoud van medische apparatuur en het vergroten van efficiëntie, bijvoorbeeld door benodigdheden en medicijnen beter bij te houden en te beheren. Inzet van slimme apparaten kan veel van die processen efficiënter inrichten, zo zijn er digitale wachtkamers, waarbij een dokter je direct tijdens het spreekuur via je tablet of smartphone adviseert.

Toepassingen van IoT – een voorbeeld in de gezondheidszorg

Als voorbeeld van IoT-toepassingen in de gezondheidszorg nemen we AED-apparaten die verbonden zijn met internet. Er kan een overzicht bijgehouden worden van waar de apparaten zich bevinden, zodat in geval van nood het dichtstbijzijnde apparaat beschikbaar is. Tegelijk kunnen de apparaten gemonitord worden om eventuele storingen te voorkomen en verhelpen. En door communicatie mogelijk te maken tussen AED-apparaten in ambulances en ziekenhuizen kan de patiënt direct doorgestuurd worden naar het ziekenhuis dat de best mogelijke hulp kan bieden.

Dit artikel is onderdeel van de volgende serie:

Lees meer:

Deel 1 – Wat is IoT (Internet of Things): een introductie
Deel 2 – Hoe werkt IoT – het Internet of Things uitgelegd
Deel 3 – De voordelen van IoT (Internet of Things)
Deel 5 – IoT-toepassingen (Internet of Things) – Smart Cities
Deel 6 – IoT toegepast in Smart Homes en Smart Buildings

Deel 7 – Smart Industry met IoT (Internet of Things)
Deel 8 – De toekomst van IoT (Internet of Things)
Infographic – Slimme apparaten met het IoT
Bronnen – Bronnen 3Bplus artikelen IoT

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: