Zorg: Artificial Intelligence maakt versnelde coronascreening mogelijk

Men heeft een nieuw Artificial Intelligence-algoritme ontwikkeld, waarmee we de COVID-19-screening van patiënten op de spoedeisende hulp enorm kunnen versnellen.

Coronavirus herkennen in bloed

Het AI-algoritme is in staat de effecten van het coronavirus in bloed te herkennen. Het algoritme werd in amper drie maanden tijd ontwikkeld in het Algemeen Klinisch Laboratorium van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en wordt daar ook al ingezet (via ICT Health).

De noodzaak om patiënten die op de spoedeisende hulp (SEH) terecht komen snel te kunnen testen op COVID-19 is natuurlijk evident. Niet alleen omdat deze mensen zo snel mogelijk zorg nodig hebben, maar ook om personeel zo goed mogelijk te beschermen tegen besmetting met het coronavirus.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

laptop dokter e-health zorg gezondheid gezondheidszorg wifi internet computer

AI herkent voorspellers van COVID-19

Een van de ontwikkelaars van het algoritme, Arjen-Kars Boer, legt uit dat er bij binnenkomst van een patiënt op de SEH bloed wordt afgenomen. Zij vroegen zich af of er in dat bloed wellicht subtiele veranderingen aanwezig waren die kenmerkend zijn voor COVID-19, een soort streepjescode. Dat bleek inderdaad zo te zijn.

Om de streepjescode te vinden, zijn de gegevens van ruim 10.000 patiënten van de SEH gedigitaliseerd. Vervolgens werd AI ingezet om de gegevens te analyseren om te bepalen of het mogelijk was de voor COVID-19 juiste diagnostische conclusies te trekken. Uiteindelijk is men erin geslaagd om tien laboratoriumtesten te identificeren die samen de meest belangrijke voorspellers van COVID-19 vormen.

Een AI-quickscan voor corona

Deze ‘COVID-19-quickscan’ zorgt ervoor dat men de standaard corona-test minder vaak hoeft af te nemen. Ook kunnen mensen die geen herkenbare symptomen hebben toch een test aangeboden krijgen, zodat voorkomen kan worden dat besmette mensen op een ‘reguliere’ afdeling in het ziekenhuis komen te liggen. Het AI-algoritme functioneert daardoor dus als een extra tool voor een snelle eerste screening.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

AI in de zorg: snelle MRI en accurate beoordeling prostaatkanker
Social distancing-technologie tijdens de coronacrisis
De inzet van technologie bij diagnose en behandeling van corona
Wat weten we al over het effect van 5G op onze gezondheid?

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: