Vodafone maakt financiële transacties tussen IoT-apparaten mogelijk

Vodafone komt met een platform, waarmee verbonden apparaten, namens de gebruiker, onderling op een veilige manier financiële transacties kunnen uitvoeren.

Banking of Things met Vodafone

Het nieuwe platform, Digital Asset Broker (DAB) genoemd, borduurt voort op het Internet of Things (IoT)-platform van Vodafone. Het platform laat klanten van de provider financiële IoT-transacties uitvoeren. Er wordt daarbij ook wel gesproken over Banking of Things of zelfs de Economy of Things..

Middels IoT-apparaten kunnen we veel van onze dagelijkse activiteiten gemakkelijker en handiger uitvoeren. Met Banking of Things tillen we het gemak van IoT-apparaten naar een hoger niveau. Met Banking of Things kunnen we IoT-apparaten namelijk in staat te stellen betalingen uit te voeren, namens de bankrekeninghouder.

Wat is het Internet of Things? Lees snel meer!

Voorbeelden van toepassingen

Het nieuwe platform van Vodafone stelt geverifieerde verbonden apparaten, zoals bijvoorbeeld slimme auto’s, in staat om op een veilige manier transacties uit te voeren. Dat gebeurt zonder menselijke tussenkomst, maar natuurlijk wel met volledige controle door de eigenaar. Denk aan een huurauto, die je automatisch kunt afrekenen. Of neem een slimme meter die per automatische incasso betaald wordt. Tot slot dan koffieautomaten, die automatisch navullingen bestellen en afrekenen.

Op dit moment werken veel systemen nog geïsoleerd, zodat het een hele toestand is om je auto met een parkeergarage te laten communiceren. Het Vodafone DAB-platform biedt één enkel punt waarmee al dit soort apparaten kunnen communiceren.

auto verkeer transport logistiek mobiliteit slimme autonome auto zelfrijdend internet of things verbonden connectiviteit wifi 5g

Blockchain-technologie

Het platform maakt gebruik van blockchain-technologie. Daarmee worden alle IoT-apparaten die zijn aangesloten als betrouwbaar aangemerkt, waarna ze automatisch toestemming krijgen om gegevens en geld uit te wisselen via een veilige en versleutelde verbinding.

In het kort: Vodafone heeft een door blockchain ondersteund platform gelanceerd, DAB genoemd, waarmee aangesloten apparaten veilige transacties kunnen uitvoeren namens een gebruiker. De DAB kent een apparaat een unieke digitale identiteit toe, zodat het kan communiceren met andere apparaten op het platform, en met behulp van digitale portemonnees, die beveiligd zijn met SIM-kaarttechnologie, kan betalen voor goederen en diensten. Blockchain verifieert verbindingen als betrouwbaar, en alle betalingen vinden plaats via versleutelde verbindingen.

Een proef met laadpalen

Vodafone is (onder meer in samenwerking met Mastercard) een proef gestart in Newbury, Engeland, waarbij verbonden elektrische auto’s autonoom communiceren met een oplaadpunt. Automobilisten ontvangen informatie over de status en compatibiliteit van het dichtstbijzijnde beschikbare oplaadpunt en kunnen hun voertuig toestemming geven om op te laden. De proef moet demonstreren hoe automobilisten via één app met geïntegreerde mobiele portemonnee de best geprijsde elektriciteit kunnen kiezen op basis van locatie en oplaadtijd, en daar automatisch voor kunnen betalen.

Vodafone DAB is in eerste instantie beschikbaar op een smartphone of tablet en zal in voertuigen worden geïntegreerd.

Kijk ook eens naar PayByPlate

De Banking of Things-oplossing van AVUTEC, PayByPlate genoemd, werkt op basis van kentekenherkenning. De Gatekeeper, het Automatic Number Plate Recognition (ANPR)-camerasysteem van AVUTEC, voert acties uit op basis van het herkennen van kentekenplaten. Door de beveiligde betaalsoftware van fintech-startup FINN te integreren in de Gatekeeper, kan het camerasysteem geautomatiseerde betalingen doen namens de bankrekeninghouder.

Meer weten over deze Banking of Things-oplossingen? Neem gerust contact met ons op.

Aanvullende informatie over DAB vind je bij Vodafone.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: