We lazen deze week over een Artificial Intelligence (AI)-algoritme dat kan helpen bepalen of een Parkinsonpatiënt al dan niet gebaat is bij een hersenoperatie. Bijzonder genoeg is het AI-algoritme in kwestie afkomstig uit de auto-industrie.
Parkinsonpatiënten lijden vaak aan bewegingsproblemen. De klachten kunnen in sommige gevallen verbeterd worden door zogenoemde deep brain stimulation. Het probleem is echter dat niet elke patiënt baat heeft bij die ingreep. Erger nog: bij sommige patiënten werkt de operatie zelfs averechts! Het is zodoende belangrijk om vooraf te bepalen welke Parkinsonpatiënten er wel gebaat zijn bij die deep brain stimulation. En bij die beoordeling kan Artificial Intelligence dus bij helpen.
Lees ook: Artificial Intelligence kan coronapatiënten herkennen aan hun hoest
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Op dit moment wordt de selectie van Parkinsonpatiënten die baat hebben bij een operatie nog gebaseerd op een onderzoek naar allerlei cognitieve functies, zoals geheugen en aandacht. Helaas is het resultaat van het onderzoek ook afhankelijk van zaken als opleidingsniveau.
Arts-onderzoeker Victor Geraedts promoveerde onlangs op dit onderwerp aan het Leids Universitair Medisch Centrum (via Volkskrant). Hij werkte aan een snelle en eenvoudige test die aangeeft wanneer de patiënt cognitief gezien te slecht is voor de operatie. Hij wendde zich daarvoor tot een EEG, waarbij de stroomstootjes die zenuwcellen gebruiken om met elkaar te communiceren, in de vorm van bewegende golfjes in beeld gebracht worden. Wanneer de cognitieve functies van Parkinsonpatiënten aangetast zijn, bewegen die golfjes trager.
Lees meer: Artificial Intelligence ingezet bij detectie tumoren in longen en bloed
Geraedts gebruikte bij zijn onderzoek een AI-algoritme uit de auto-industrie. Het algoritme waarschuwt automobilisten wanneer zij na een klein ongeluk beter even een garage kunnen opzoeken. Het algoritme analyseert daarvoor data over trillingen in de auto. Deze trillingen van de auto zien er voor het algoritme net zo uit als de golfjes van een EEG! Het AI-algoritme bleek zodoende in staat om 92 procent van de patiënten met goede en slechte cognitie uit elkaar te kunnen houden.
Jammer genoeg is de technologie nog niet meteen beschikbaar in de praktijk: het AI-algoritme moet eerst nog worden ingebouwd in de EEG-software die artsen op hun spreekkamer gebruiken. Wel is het natuurlijk enorm mooi om te zien dat het überhaupt mogelijk is om beter te kunnen beoordelen voor welke Parkinsonpatiënten de operatie nuttig is!
Meer lezen over dit onderwerp?
Misschien vind je deze artikelen ook interessant:
Wim Kromwijk maakt met LaCoTA langer comfortabel thuis wonen mogelijk
Dick-Jan Zijda verbetert de zorg met digitale toepassingen
De voordelen van medische wearables in de ouderenzorg
Artificial Intelligence maakt versnelde corona-screening mogelijk