Voorbeelden van duurzaamheid voor bedrijven

In het vorige artikel in deze serie keken we naar hetgeen duurzaamheid voor bedrijven precies is. We gaven hierbij een definitie en bespraken onder meer Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en de Triple Bottom Line (TBL). Dit vervolgartikel staat in het teken van voorbeelden van duurzaamheid voor bedrijven. We gaan hierbij in op de zes essentiële kenmerken van een duurzame ontwikkeling. Later in deze serie bespreken we de voordelen van duurzaam ondernemen en laten we zien hoe een bedrijf duurzaam wordt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

water zee natuur boot vervoer logistiek mobiliteit

Duurzaamheid voor bedrijven – voorbeelden van duurzame initiatieven

Bedrijven nemen een breed scala aan groenere en duurzame initiatieven. Een van de meest veelvoorkomende voorbeelden is het versturen van elektronische correspondentie in plaats van papier. Op een hoger niveau kan gedacht worden aan het renoveren van gebruikte producten, herziening van de productieprocessen om afvalfabricage te elimineren, en de keuze voor niet-giftige grondstoffen en processen. Bij duurzaam ondernemen moet tevens rekening gehouden worden met de levenscycluskosten van geproduceerde items. Ten slotte evalueren sommige bedrijven de milieuprestaties van leveranciers voor ze zich aan hen verbinden.

Duurzaamheid voor bedrijven – zes essentiële kenmerken

Een duurzame onderneming bevat zes essentiële kenmerken:

1) Waarde-productie die drie gelijktijdige eisen stelt – financiële voordelen voor het bedrijf, milieuverbetering, en sociale voordelen voor werknemers en leden van de lokale gemeenschap – en waarbij elk van deze drie componenten een gelijke status heeft.

2) Op het milieu en natuur gebaseerde kennis en technologie, met bewuste emulatie van de natuurlijke wereld op het gebied van het kweken van voedsel, energie, bouw, informatieverwerking en gemeenschapsontwerp.

3) Overgang naar producten van dienstverlening en producten van consumptie. Producten van dienstverlening zijn duurzame goederen die routinematig gehuurd worden door de klant, gemaakt zijn van technische materialen en wanneer ze versleten zijn, worden teruggestuurd naar de fabrikant om opnieuw verwerkt te worden tot een nieuwe generatie producten. Producten van consumptie zijn een korter leven beschoren en worden alleen gemaakt van biologisch afbreekbare materialen. Ze worden afgebroken door afvalorganismen nadat de producten hun nut verliezen.

4) Gebruik van duurzame energietechnologie welke voor onbepaalde tijd kan voldoen aan onze energiebehoefte, zonder negatieve gevolgen voor het leven op aarde.

5) Duurzame en gezonde gemeenschappen met lokaal gehouden en beheerde bedrijven, en regionale bedrijven en aandeelhouders die werken in een dicht web van partnerschappen en samenwerkingsverbanden.

6) De operationele processen bevatten bepalingen voor constante vooruitgang en verbetering.

We publiceerden recentelijk ook twee langere artikelen over dit onderwerp:

Duurzaamheid door bedrijven bevorderen
Duurzaam leven en wonen

Duurzaamheid op Jooble.

Dit artikel is onderdeel van een serie.

Lees meer:

Deel 1 – Duurzaam ondernemen – wat is duurzaamheid voor bedrijven?
Deel 3 – Voordelen voor duurzame bedrijven – concurrentie, winst en stakeholders
Deel 4 –  Hoe wordt een bedrijf duurzaam – een businessmodel voor duurzaamheid
Infographic – Duurzaamheid voor het bedrijfsleven
Bronnen – Bronnen 3Bplus artikelen duurzaam ondernemen

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: