Zo vergroot je het bereik van je draadloze netwerk zonder mesh-wifi

Mesh-wifi is volgens velen dé oplossing voor een snel en betrouwbaar draadloos netwerk met een goed bereik. Het is echter niet altijd de beste optie. Bijvoorbeeld wanneer je net een beetje bereik tekortkomt op zolder of in de tuin. In dat geval is investeren in een compleet mesh-wifisysteem natuurlijk een beetje overdreven.

Wat is mesh-wifi?

In een artikel van PCMweb worden een aantal alternatieven voor mesh-wifi besproken. We zetten ze voor je op een rijtje. Eerst echter nog even een definitie. Want wat is mesh-wifi eigenlijk? Een mesh-wifisysteem (ook wel een multiroom-wifisysteem genoemd) bestaat uit meerdere wifipunten, die samen voor een optimaal draadloos netwerk zorgen. De set-up bestaat uit minimaal twee stations die constant met elkaar communiceren en daardoor een betere wifidekking geven dan een normale router. Omdat ze onderling communiceren wordt je ook automatisch verbonden met het sterkste wifi station. Het mesh-systeem zorgt ervoor dat je op die plek de beste verbinding hebt.

Netwerkbereik vergroten met wifi-repeaters

Een wifi-repeater (ook wel range extender genoemd) ontvangt het wifi-signaal van de wifi-modem en stuurt dat versterkt weer uit. De repeater maakt dus contact met je bestaande netwerk op een plek in huis waar de verbinding wél goed is, en breidt dat vervolgens uit. Het is een van de oudste oplossingen voor het uitbreiden van je draadloze netwerk.

Een wifi-repeater kan een valide optie zijn, bijvoorbeeld wanneer je het bereik van je draadloze netwerk in een klein deel van je woning wilt verbeteren. Een range extender is dan een goedkope en simpele oplossing. Het is echter wel verstandig je verwachtingen over de prestatie te temperen.

Lees meer: Wat is een wifibooster en wat is het verschil met een wifirepeater?

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

internet wifi verbonden connectiviteit

Je wifidekking vergroten met accesspoints

De tweede optie om de dekking van je draadloze netwerk uit te breiden, is een access point. Je sluit een access point met een ethernetkabel op een router aan. Het access point vertaalt het signaal vervolgens in een draadloos signaal. Als je bijvoorbeeld wifi-toegang wilt creëren op je bovenverdieping, maar het signaal van je router niet voldoende blijkt dan kun je er een access point neerzetten, die je met een ethernetkabel aansluit op de router beneden.

Als je huis volledig bekabeld is en je een zwakke plek in je wifidekking ervaart, dan kun je zeker een bedraad accesspoint overwegen. Net als de wifi-repeater is dat vaak een gunstig geprijsde oplossing. Ook gaat er natuurlijk niet boven het zoveel mogelijk gebruik maken van je bedrade netwerk.

Lees meer: Wifi: het verschil tussen een access point en een draadloze router

Geef je wifi een boost met wifiversterker

Wifiversterkers is een verzamelnaam voor verschillende producten. Zoals de naam al doet vermoeden, geven de apparaten binnen deze productcategorie je wifi een boost. Daarmee willen we zeggen dat het apparaat (overal in huis) je wifi-signaal verbetert. Er zijn verschillende soorten wifiboosters, zowel bekabeld als draadloos.

Met je eigen modem en de verschillende stations leg je een wifinetwerk aan met optimale dekking voor je huis. Alle stations communiceren en staan in verbinding met elkaar. Daardoor ben je altijd met het wifi-punt verbonden met het sterkste signaal.

Een mesh-systeem is vergelijkbaar met een netwerk dat bestaat uit meerdere wifiversterkers, maar dan is het technisch sterk verbeterd.

Tweede netwerk met powerline adapters

Met een powerline adapter (ook wel een homeplug adapter genoemd) kun je via het elektriciteitsnet in je woning verbinding maken met het internet. Je maakt van ieder stopcontact een internetaansluiting. De homeplug verbind je via een ethernetkabel aan je router of modem, en steek je in het stopcontact. Vervolgens sluit je de apparaten waarmee je verbinding met het internet wilt maken aan op een tweede adapter, die je ook weer in het stopcontact steekt. De adapters vormen samen een powerline-netwerk.

Er bestaan tegenwoordig powerline adapters die ook een wifi-verbinding kunnen opzetten. Deze creëren een draadloos netwerk op de plaats waar je de adapter in het stopcontact steekt. Met de homeplug creëer je een extra wifi-netwerk, naast dat van je router.

Lees meer: Wat zijn powerline adapters en hoe werken ze?

Wil je je wifinetwerk verbeteren of draadloos internet als dienst aanbieden aan je gasten of bezoekers? 3Bplus onderzoekt wat de beste opties zijn voor je organisatie en adviseert je welk wifinetwerk het beste aansluit bij je wensen en eisen. Ons aanbod op het gebied van wifi strekt van onderzoek en advies tot en met implementatie en beheer. Neem gerust contact met ons op.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat is een (draadloze) netwerkadapter en welke soorten zijn er?
7 tips om je wifinetwerk te beveiligen
Wat is het verschil tussen een modem en router?
Met deze 8 tips zorg je voor sterke wifi thuis

Mis nooit meer een artikel: volg ons op LinkedIn.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: