078-2034021 [email protected]

Op The Next Web lezen we een stuk over de toekomst van wifi. Ondanks dat wifi 6 nog maar net het daglicht gezien heeft, kijkt men alweer naar de toekomst. Wat mogen we verwachten van wifi 7 – of hoe het nieuwe wifi-protocol dan ook maar mag gaan heten?

De komst van het nieuwe protocol: wifi 6

Vorig jaar werd een nieuwe versie van het draadloze protocol gelanceerd. Het is de bedoeling dat we wifi 6 dit jaar nog gaan vinden op smartphones en andere apparaten. Zoals je mag verwachten, staat de ontwikkeling echter niet stil! Zodoende wordt er alweer gekeken naar een nog nieuwere wifi-versie. Bijzonder aan die wifi 7 is dat die versie mogelijk kan zien wanneer iemand in huis rondloopt.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

wifi 6 wifi 7 protocol

Meer (snellere) wifi-apparaten op wifi 6

We krijgen dus binnenkort te maken met wifi 6. We schreven eerder al dat de snelheden van wifi 6 tot 40 procent hoger liggen dan bij de huidige generatie wifi 5. Leuk, maar nog leuker is dat met wifi 6 het aantal apparaten waarmee je de beloofde topsnelheid kan halen flink vergroot wordt. Omdat  de nieuwe wifi-standaard de efficiëntie van het netwerk verbetert, kun je meer apparaten op een router aansluiten, die dus allemaal toegang krijgen tot een snellere verbinding. Dat is bijvoorbeeld ideaal op een druk kantoor.

In 2014 hadden mensen gemiddeld vijf wifi-apparaten in huis. Inmiddels ligt dat gemiddelde op negen apparaten. Met andere woorden: wifi 6 komt mooi op tijd! En het is de verwachting dat het aantal wifi-apparaten alleen maar toe zal nemen. Zo hebben we over een paar jaar – dankzij allerlei smart home-toepassingen – zelfs om 50 wifi-apparaten in huis.

Aanwezigheid waarnemen met wifi 7

Zodoende doet het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) onderzoek naar de toekomst van wifi. Men kijkt bijvoorbeeld naar de mogelijkheid een fysieke aanwezigheid waar te nemen. Dat detecteren van mensen gebeurt met radiofrequenties. Zodoende is het niet nodig extra sensoren te plaatsen. Maar wat kunnen we daar mee? Denk aan lampen die aangaan als je een kamer binnenloopt. Maar ook aan het voorkomen van botsingen op de weg.

Waarschijnlijk duurt het nog wel even voordat wifi 7 in gebruik wordt genomen. Er werd namelijk ook ruim zes jaar gewerkt aan wifi 6.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat 5G en AI samen kunnen bereiken in de gezondheidszorg
De gevaren van 5G volgens een Europees security-onderzoek
De Internet of Things-toepassingen van 5G
Wat is 5G en wat is 5G niet?

Share This