Hoe ziet de Virtual Reality toekomst in de zorg eruit?

Virtual Reality toekomst: toekomstige VR-toepassingen in de zorg

In dit artikel kijken we naar de Virtual Reality toekomst. We gaan specifiek in op de toekomst van VR in de zorg. We zetten een aantal voorbeelden van toekomstige zorgtoepassingen op een rijtje.

Virtual Reality toekomst: VR toegepast tijdens de coronacrisis

Hoe ziet de Virtual Reality toekomst eruit? We verwachten in de nabije toekomst steeds meer praktische toepassingen van VR te zien. We wenden ons om te beginnen tot de coronacrisis om je een aantal concrete voorbeelden te geven. VR kan bijvoorbeeld een verrijking van videobellen betekenen. Levensechter kun je je naasten niet zien. Een ander voorbeeld: VR-brillen bewijzen ook steeds meer hun toegevoegde waarde bij de revalidatie van coronapatiënten.

Virtual Reality toekomst: zorg-toepassingen steeds meer bewezen

In onderzoek komt steeds beter naar voren aan welke voorwaarden VR moet voldoen om effectief te zijn. Zo leren we steeds meer over welke omgevingen, situaties en opdrachten het beste werken om ervoor te zorgen dat mensen hetgeen ze geleerd hebben in de VR-omgeving ook meenemen naar de echte wereld. Dat heeft onder meer te maken met motivatie (uitdaging, nieuwsgierigheid, verbeelding, controle) en beloning. Hiervoor wordt veel naar mechanismen in games gekeken.

Virtual Reality toekomst: zo ziet de Virtual Reality toekomst in de zorg eruit.

Virtual Reality toekomst: behandelplannen opstellen in 3D

Met VR kunnen we de menselijke anatomie in 3D weergeven, waarna het lichaam vanaf elke mogelijke hoek te bekijken is. Je kunt op deze manier bijvoorbeeld een hart tot in detail bestuderen. Het levert ook mogelijkheden voor het plannen van behandelingen en operaties op, namelijk door de beeldvorming van een scan in VR weer te geven. Je kunt de patiënt de beelden zelf ook laten zien, zodat deze precies weet wat er gaat gebeuren.

Virtual Reality toekomst: operaties op afstand uitvoeren

En dan hét grote voorbeeld van de mogelijkheden van een Virtual Reality toekomst: telechirurgie. VR biedt in de toekomst mogelijkheden voor telechirurgie, oftewel operaties op afstand. Met behulp van VR kan een virtueel beeld van de patiënt gecreëerd worden. Hij of zij wordt vervolgens geopereerd met behulp van robotarmen die de chirurg op afstand kan besturen. Via force feedback voelt de chirurg zijn acties. Op deze manier kan de chirurg vanaf een andere locatie een patiënt opereren.

Virtual Reality toekomst: van VR-bril naar brein-computer-interfaces

Om VR waar te nemen is nu nog een speciale bril nodig. In de toekomst is die VR-bril echter niet eens meer nodig. Je kunt dan via een implantaat in je hersenen rechtstreeks verbinding maken met een computer. We noemen dit ook wel brein-computer-interfaces. Ondanks dat dit heel futuristisch klinkt, wordt er op dit moment echt al geëxperimenteerd met het aansturen van apparaten via het brein, vaak als hulpmiddel voor mensen met een lichamelijke beperking.

Virtual Reality toekomst: wat kan 3Bplus betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen op het gebied van Virtual Reality-toepassingen in de zorg of aanverwante zorgtechnologie? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties in de zorg en op het gebied van smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: