Wat zijn sensoren: (slimme) sensoren uitgelegd

Wat zijn sensoren: een korte definitie van (slimme) sensoren

In dit artikel bespreken we sensoren. We beantwoorden de vraag ‘wat zijn sensoren?’ en gaan in op de toepassingen van (slimme) sensoren in het Internet of Things (IoT).

Wat zijn sensoren: sensoren als zintuigen van machines

Je kunt sensoren vergelijken met onze zintuigen. Met sensoren wordt namelijk informatie verzameld, net zoals wij doen met onze ogen, neus en huid. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie over de omgeving van de sensor en de manier waarop de sensor gebruikt wordt. Sensoren kunnen van alles meten, zoals locatie, beweging, geluid, temperatuur, druk, vochtigheid, en verschillende metingen van machines of ons lichaam.

netwerk connectiviteit iot internet of things verbonden connected wifi

Wat zijn sensoren: waarom zou je data willen verzamelen?

Sensoren verzamelen dus data. Maar waarom zou je dat willen? Wat heb je aan die verzamelde data? Door data te verzamelen, heb je de beschikking over concrete, feitelijke informatie. Met cijfers kun je vergelijken, rekenen, voorspellen en controleren. Meten is weten, is niet voor niets zo’n bekende uitspraak.

Wat zijn sensoren: er zijn verschillende soorten sensoren

Je kunt sensoren op allerlei manieren toepassen. Neem de sensoren in een zeepdispenser of een deur die reageren op beweging. Of denk aan een sensor die reageert op licht: wanneer het donker wordt, gaat de lamp aan. Een sensor is in deze gevallen een contact dat autonoom reageert op zijn omgeving zonder aangeraakt te hoeven worden.

Wat zijn sensoren: sensoren in het Internet of Things

Ook de apparaten van het Internet of Things (IoT) zijn allemaal uitgerust met sensoren. De door sensoren verzamelde data vormt namelijk de input voor een IoT-oplossing. Wordt een onderdeel in een machine niet te warm? Blijft een bloeddruk binnen een acceptabele range? Die vragen maken meteen duidelijk dat de door de sensoren verzamelde data een schat aan informatie bevat, die voor verschillende doeleinden ingezet kan worden.

Wat zijn sensoren: de grote meerwaarde van sensordata

De meerwaarde van de sensordata van IoT-apparaten zit zodoende in de analyse. De kan heel eenvoudig zijn, zoals controleren of de temperatuurwaarde binnen een acceptabel bereik ligt, maar ook erg complex. Wanneer er complexe analyses nodig zijn, wordt er vaak gebruik gemaakt van Artificial Intelligence (AI).

Wat zijn sensoren: data omgezet in autonome acties

De geanalyseerde sensordata kan vervolgens ingezet worden om de gebruiker te helpen, bijvoorbeeld door hem informatie te geven of om autonoom een actie uit te voeren. We noemen
IoT-apparaten daarom ook wel eens slimme apparaten: apparaten die met elkaar communiceren en zelf acties ondernemen zonder dat de gebruiker hiermee bezig hoeft te zijn. In plaats van te wachten tot jij de temperatuur aanpast, kan je slimme thermostaat dit automatisch doen.

Wat zijn sensoren: zonder sensoren geen slimme apparaten

Het vergaren en analyseren van data door de sensoren in IoT-toepassingen is dus het startpunt voor slimme toepassingen. Wat heet: elk slim apparaat is slim ómdat het uitgerust is met sensoren. Het aantal toepassingen van slimme apparaten is enorm. Wanneer er (met grote regelmaat) exacte metingen uitgevoerd moeten worden en wanneer het van belang is dat deze metingen in (vrijwel) real-time doorgegeven worden, kan een sensoroplossing uitkomst bieden.

Wat zijn sensoren: wat kan 3Bplus voor je bedrijf betekenen?

Wil je meer weten over wat 3Bplus kan betekenen wat betreft (slimme) sensoroplossingen? We hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in de nieuwste innovaties op het gebied van telecom én slimme sensortechnologie, zoals in smart homes. Wij laten je graag de mogelijkheden en de voordelen zien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: