Dit is hoe slimme oplossingen werken: sensoren, IoT en AI

Deze feestdagen blikken we terug op onze meest gelezen artikelen van het afgelopen jaar. We zetten er 9 voor jullie op een rijtje. Op nummer 1 vind je dit artikel waarin we dieper ingaan op de werking van slimme oplossingen.

De keten van technologieën

In dit artikel gaan we in op de keten die zich vormt tussen sensoren, Internet of Things (IoT) en Artificial Intelligence (AI). Al deze technologieën werken samen om slimme oplossingen echt slim te maken. We bespreken kort de losse elementen, maar besteden vooral aandacht aan de verbanden.

Wat zijn sensoren?

Een sensor is een kunstmatige uitvoering van onze zintuigen. Een sensor neemt de omgeving waar en kan informatie verzamelen. Sensoren kunnen van alles meten, zoals locatie, beweging, geluid, temperatuur, druk, vochtigheid en beelden. Een bekende uitspraak is: “meten is weten”. Hiermee wordt gewezen op het grote belang van meten. Door te meten maak je concrete, feitelijke data, waarmee je kunt vergelijken, rekenen, voorspellen en controleren.

Lees meer: Wat is LPWAN en wat is het verband met Internet of Things (IoT)?

Sensoren in het Interet of Things (IoT)

De apparaten van het Internet of Things (IoT) zijn uitgerust met sensoren. Met deze sensoren verzamelen de apparaten gegevens over zichzelf, de manier waarop ze worden gebruikt en over de omgeving om hen heen. Met IoT leggen we continue meetwaarden van diverse sensoren vast. Het IoT maakt eindeloos veel informatie beschikbaar die voorheen niet voorhanden was. Hiermee kunnen we trends herkennen en  voorspellingen doen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

netwerk connectiviteit iot internet of things verbonden connected wifi

IoT zorgt voor Big Data

Aangezien er inmiddels miljarden apparaten deel uitmaken van het IoT wordt er enorm veel data verzameld. De hoeveelheid data groeit ook nu nog exponentieel. We spreken ook wel over Big Data om aan te geven dat het om heel veel data gaat. Het gaat bij Big Data echter ook om het realiseren van toegevoegde waarde van data-analyse.

De meerwaarde van Big Data

Big Data speelt een steeds grotere rol. Deze data bevatten immers een schat aan informatie voor verschillende doeleinden. Big Data-analyse is het proces van het onderzoeken van Big Data – om verborgen patronen, onbekende correlaties, markttendenzen, klantvoorkeuren en andere nuttige informatie te ontdekken om beter geïnformeerde beslissingen te nemen.

Data-analyse (in de cloud)

De meerwaarde van Big Data zit in de analyse. IoT-apparaten voeren de analyse van data soms via hun eigen embedded software of firmware, maar ze kunnen voor de verwerking van gegevens ook gebruik maken van de cloud. Cloud computing is het op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens, op een andere plek dan je eigen locatie.

Lees meer: Is het Internet of Things hetzelfde als AI?

De meerwaarde van Artificial Intelligence

Data-analyse kan heel eenvoudig zijn, zoals controleren of de temperatuurwaarde binnen een acceptabel bereik ligt. Of complex, zoals het gebruik van Artificial Intelligence (AI) om in een camerafeed indringers in een woning te identificeren. Dankzij AI worden allerlei geavanceerde analyses mogelijk. Het is simpelweg onmogelijk om alle IoT-data op ‘traditionele’ methoden te analyseren. Ook kost het gewoon te veel tijd.

Van data naar autonome acties

De geanalyseerde data kan vervolgens ingezet worden om de gebruiker te helpen, bijvoorbeeld door hem informatie te geven of om autonoom een actie uit te voeren. We noemen IoT-apparaten daarom ook wel eens slimme apparaten: apparaten die met elkaar communiceren en zelf acties ondernemen zonder dat de gebruiker hiermee bezig hoeft te zijn. In plaats van te wachten tot jij de temperatuur aanpast, kan je slimme thermostaat dit automatisch doen. Dankzij slimme apparaten kunnen we dus allerlei taken automatiseren.

Volg 3Bplus op LinkedIn om onze countdown met best gelezen artikelen te volgen.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Hoe zorgen we voor verantwoordelijke Artificial Intelligence (AI)?
5 use cases voor het Industrial Internet of Things (IIoT)
Ambulances sneller ter plaatse dankzij Artificial Intelligence (AI)
Bedrijfsnetwerken moeten beter beveiligd worden voor IoT

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: