Wat zijn hotspots en wat zijn wifispots?

In dit artikel vertellen we je wat een hotspot is en wat het verband is met een wifispot. Ook gaan we in op de werking van wifispots. Ten slotte hebben we aandacht voor de veiligheid en het effect op je eigen internetsnelheid.

Wat is een hotspot?

Een hotspot is kort gezegd een locatie waar via wifi wordt aangeboden, soms gratis, soms betaald. Bij een hotspot kun je met je smartphone, tablet of laptop toegang krijgen tot draadloos internet. Je vindt hotspots vaak op publieke locaties, zoals campings en restaurants. Ook zie je steeds meer hotspots in steden opduiken. Hotspots kunnen van de eigenaar of beheerder van de locatie zijn, maar er zijn ook hotspots te vinden van providers zoals Ziggo.

Hoe werken wifispots?

Ziggo spreekt bijvoorbeeld over wifispots. Je vindt deze wifispots op meer dan twee miljoen plekken in Nederland. Met wifispots kunnen klanten van de provider niet alleen thuis, maar ook buitenshuis gebruik maken van draadloos internet van Ziggo. Het wifispotnetwerk wordt gevormd door de modems van Ziggo. De modems bevatten twee aparte draadloze netwerken: je eigen netwerk en de wifispot. De wifispot staat echter helemaal los van je privéverbinding. Een wifispot bestaat enkel náást het wifi-signaal dat je gebruikt voor je standaard draadloze internetverbinding.

Lees meer: Wifi: het verschil tussen een access point en een draadloze router

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

internet wifi verbonden connectiviteit

Verbinding maken met een wifispot

Heb je Internet van Ziggo en een wifi-modem? Dan staat de wifispot standaard aan. Daarmee geef je anderen ook toegang tot internet. Zolang je zelf een wifispot aanbiedt, kun je ook andere wifispots gebruiken. Om verbinding te maken met een wifispot, heb je een apparaat nodig dat verbinding maakt via wifi. Denk aan je smartphone, tablet of laptop. Je hoeft deze apparaten maar één keer in te stellen. Daarna maken ze voortaan altijd automatisch verbinding wanneer je in de buurt van een wifispot komt. Op die manier heb je dus op heel veel plaatsen in Nederland automatisch wifi als je wifispots gebruikt.

Zijn wifispots veilig?

Om gebruik te maken van wifispots moet je (één keer) inloggen met de klantgegevens van je provider. Dat maakt de kans op hackers een stuk kleiner. Wifispots zijn in ieder geval veel veiliger dan open wifi-netwerken. Toch is het natuurlijk altijd verstandig om voorzichtig te zijn op het internet. Dat geldt ook wanneer je gebruik maakt van een wifispot van iemand anders om verbinding te maken met internet. Wees bovenal voorzichtig met privézaken, zoals internetbankieren.

Lees meer: Wat is een wifibooster en wat is het verschil met een wifirepeater?

De invloed op je internetsnelheid

Wifispots en je eigen internetverbinding zijn zoals gezegd van elkaar gescheiden. Je merkt er daardoor niets van als anderen gebruikmaken van je modem, ook niet wat betreft je internetsnelheid en de beveiliging. Anders gezegd: je router is opengesteld voor gastgebruik, zonder dat dit ten koste gaat van je internetsignaal of beveiliging.

Wil je je wifinetwerk verbeteren of draadloos internet als dienst aanbieden aan je gasten of bezoekers? 3Bplus onderzoekt wat de beste opties zijn voor je organisatie en adviseert je welk wifinetwerk het beste aansluit bij je wensen en eisen. Ons aanbod op het gebied van zakelijk wifi strekt van onderzoek en advies tot en met implementatie en beheer. Neem gerust contact met ons op.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Veilig internetten vanaf je vakantieadres: zeven tips
11 tips om een sterk en veilig wachtwoord te maken
Wat zijn powerline adapters en hoe werken ze?
Het belang van internet bij je thuis

Mis nooit meer een artikel: volg ons op LinkedIn.

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: