Voordelen van wearables in de gezondheidszorg

Had je ooit gedacht dat je in staat zou zijn om je horloge te gebruiken om bij te houden hoeveel calorieën je verbrandt of hoe goed je slaapt? Of wat denk je van een wearable die je hartslag meet of je eraan herinnert om je benen even te strekken? Draagbare technologie kent aanzienlijke voordelen voor je gezondheid, en voor de gezondheidszorg in zijn geheel. In dit artikel zetten we een aantal voordelen van wearables op een rijtje.

Van reactieve naar proactieve zorg

Op dit moment gaan we reactief om met gezondheidsproblemen. Wanneer mensen zich ziek beginnen te voelen, gaan ze naar een dokter. Anders gezegd: ze ervaren een gezondheidsprobleem en reageren door zich te laten controleren. Met draagbare gezondheidstechnologie wordt een proactievere benadering mogelijk. We kunnen door de gezondheid te monitoren namelijk al in een vroeg stadium actie ondernemen. Onregelmatigheden – bijvoorbeeld in je hartslag – kunnen worden gedetecteerd voordat ze problemen geven. Hiermee kunnen we grotere problemen die gevaarlijke gevolgen kunnen hebben voorkomen.

Ouderen en kwetsbaren veilig thuis laten wonen

Een unieke toepassing van draagbare technologie is dat het kan worden gebruikt om kwetsbare patiënten op afstand te monitoren. Er is duidelijk vraag naar apparaten en diensten die kunnen worden gebruikt om ervoor te zorgen dat ouderen en andere kwetsbare groepen zo lang mogelijk veilig thuis kunnen blijven wonen. Het gebruik van wearables laat zorgverleners deze groepen vaker en gemakkelijker controleren. De apparaten kunnen ook worden ingezet om het herstel van mensen te controleren die na een operatie uit het ziekenhuis ontslagen zijn. Een bijkomend voordeel is dat de inzet van draagbare technologie helpt om de belasting op de gezondheidszorg te verlichten. Patiënten mogen sneller naar huis, maar er kan toch een oogje in het zeil gehouden worden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

zorg gezondheidszorg smartphone smartwatch sportswatch e-health dokter arts wearable

Controle versterkt motivatie

Wanneer mensen draagbare technologie gebruiken om zichzelf te monitoren, zijn ze gemotiveerder om aan de slag gaan met hun eigen gezondheid. Met behulp van realtime gegevens die continu worden verzameld, kunnen gebruikers op de hoogte blijven van hun gezondheidstoestand. In plaats van deze gegevens op gezette momenten te laten verzamelen door artsen, helpen wearables gebruikers het gevoel te geven dat ze hun eigen gezondheid onder controle hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om activiteit, hartslag en slaapkwaliteit. Door statistieken bij te houden en gegevens te onderzoeken, kunnen gebruikers ook zien wanneer er problemen optreden. Dit motiveert mensen om deze statistieken te verbeteren, bijvoorbeeld door meer te bewegen en te slapen, en gezonder te eten.

De voordelen voor zorgverleners

Er zijn al veel verschillende soorten draagbare apparaten op de markt, met verschillende use cases. Op consumenten gerichte apparaten zijn de meest voorkomende, maar er zijn er ook talloze wearables specifiek gericht op de medische wereld.  Denk aan apparaten die je houding verbeteren, die je UV-blootstelling bewaken en die je lichaamstemperatuur reguleren. Deze toename is heel logisch, aangezien draagbare technologie ook voordelen voor zorgverleners kent. Door wearables te gebruiken om patiënten gedurende een lange periode te monitoren, krijgen professionals een beter beeld van de gezondheidsproblemen. Ze kunnen de gegevens vervolgens gebruiken om een nauwkeurigere diagnose te stellen. Het gebruik van draagbare technologie kan zoals gezegd ook geld besparen. Bijvoorbeeld ook doordat patiënten niet langer voor controle hoeven te komen wanneer uit de metingen blijkt dat alles goed gaat. Dit helpt natuurlijk eveneens de druk op het gezondheidszorgsysteem te verminderen.

Meer lezen over dit onderwerp?

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Wat zijn wearables: een introductie
Hoe werken wearables – draagbare IoT-technologie uitgelegd
Van smartwatches tot VR-brillen; welke soorten wearables zijn er?
De voordelen van wearables
De nadelen van wearables

Voorbeelden van wearables in de gezondheidszorg
Zo veranderen wearables de gezondheidszorg

Bronnen
Business Insider
GCFGlobal
How Stuff Works
Internet of Things Nederland
Techopedia
Wareable
WearablesMagazine

Related articles

Popular articles

PrivacybeleidCookie beleid
3Bplus © All rights reserved
WEBSITE PROJECT: